Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Toluen İle Damıtma Metodu Ile Baharatta Nem Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Toluen ile Damıtma Metodu ile Baharatta Nem Tayini
Yöntemin Prensibi
Yöntem, su ile karışmayan organik bir çözücü kullanılarak, suyun damıtma ile alınıp dereceli bölümde toplanması ve miktarının belirlenmesi ilkesine dayanır.
Kullanılan Kimyasallar
Az miktarda su ile çalkalanarak doyurulmuş damıtılmış toluen
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Damıtma Cihazı
- Pipet ( 5 mL)
- Istıcı
- Terazi
- Mezür ( 100 mL)
Deneyin Yapılışı
Deneye başlamadan önce düzeneğin bütün parçaları iyice kurutulur ve şekil 01. deki gibi yerleştirilir. 40 g deney numunesi balona koyulur ve üzerine yaklaşık 75 mL toluen koyulur. Koyulan çözücünün örneği örtmesi gerekmektedir. Şekilde görüldüğü gibi cihazın parçaları yerleştirilir.
Dereceli boru, fazlası balona akana kadar çözücü ile doldurulur. Geri soğutucunun tepesine bir pamuk gevşek olacak şekilde yerleştirilir. Balon, damıtma hızı dakikada 100 damla olacak şekilde ısıtılır. Suyun büyük bir kısmı toplandıktan sonra damıtma hızı 200 damla olacak şekilde ısıtıcının sıcaklığı arttırılır. Bu işleme artık taksimatlı boruda toplanan su seviyesi artmayıncaya kadar devam edilir. Geri soğutucunun çeperlerinde kalan nemi toplamak için geri soğutucunun içerisi yaklaşık 5 mL toluen ile yıkanır.
Geri soğutucunun tepesinden sokulan bakır tel yardımı ile dereceli kabın içinde toplanan suyun toluenden ayrılarak dibe toplanması sağlanır. Su seviyesi değişmeyinceye kadar damıtma işlemi sürdürülür ve ısıtıcı kapatılır. Dereceli kısım oda sıcaklığında su içerisine daldırılır ve çözücü berraklaşana kadar bekletilir. Sonra dereceli kısımdaki suyun hacmi ölçülür.
Hesaplamalar
Nem % = (V/m) x100
V = Toplanan su, mL
m = Alınan örnek numunesi, g
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri