Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Ekmekte Nem Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Ekmekte Nem Tayini
Yöntemin Prensibi
Gıdalarda nem miktarı, genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır. Örnekteki nem uçurulduktan sonra geriye kalan kurumaddedir.
Nem ile kuru madde arasında % nem = 100 - % kurumadde bağıntısı vardır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Petri kutusu veya nikel kurutma kabı
- Desikatör ve diski
- Terazi
- Etüv
Deneyin Yapılışı
Ekmekte nem tayini fırından çıktıktan 6 saat sonra yapılmalıdır. Eğer 6 saat sonra deney yapma imkanı yoksa ekmek ağırlığı tespit edilir ve analiz yapılacağı zaman tekrar tartılarak aradaki fark bulunur. Yüzde nem kaybı hesaplanır (R1).
Ekmek 4 eşit parçaya ayrılır. Parçalardan biri alınarak 3-4 mm kalınlıkta dilimlere ayrılır. Bu dilimler sabit tartıma getirilmiş kurutma kablarına koyularak tartım alınır. Kurutma kapları sıcaklığı 105°C’ a ayarlı etüvde 4-5 saat bekletilir. Desikatöre alınarak kapların soğuması sağlanır ve tekrar tartım alınır ve % nem kaybı bulunur (R2).
Kurutulan örnekler madde kaybı olmayacak şekilde bir havana aktarılarak iyice ezilir. İyice öğütülen örnek tekrar aynı kurutma kabına koyularak 135°C da 4-5 saat bekletilir. Desikatöre alınan kap soğuduktan sonra tartılarak % nem (R3) hesaplanır.
Hesaplamalar
Eğer deney fırından çıktıktan 6 saat sonra yapılabilmişşe Nem % = (R2+R3) - (R2xR3) / 100 formülünden hesaplanır.
Eğer deney 6 saat sonra gerçekleştirilemediyse:
Nem % = (R1+R2+R3) -( R1xR2 )/100 + ( R1xR3 )/100 +( R3xR2 )/100 +(R1x R2xR3) / 10,000 formülünden hesaplanır.
R1= Ekmekteki iki tartım arasındaki % fark
R2 = Dilim halinde kurutulduktan sonra hesaplanan % nem
R3 = Öğütülüp kurutulduktan sonra hesaplanan % nem
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri