Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Mevye Ve Sebze Mamüllerinde Formol Sayısı Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Mevye ve Sebze Mamüllerinde Formol Sayısı Tayini
Yöntemin Prensibi
Meyve sularında bulunun aminoasitlerin ölçüsü formol sayısı ile belirlenir. Numunenin formaldehit çözeltisi kullanılarak sodyum hidroksit ile titrasyonu ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Beher (250 mL)
- Büret (50 mL)
- pH metre
- Pipet(10, 25 mL)
Kullanılan Kimyasallar
0,25 N NaOH çözeltisi
Formaldehit çözeltisi : %37’lik formaldehidin pH’sı NaOH çözeltisi kullanılarak 8,1’e ayarlanır.
Deneyin Yapılışı
25 mL meyve suyu örneği (limon suyu ise 10mL örnek + 10 mL saf su) behere alınır. Ortamda sülfüroz asit varsa (kükürtlü bileşik içeren) örneğe başta birkaç damla %30’luk H2O2 eklenir. Çözeltinin içerisine pH elektrodu daldırılarak NaOH çözeltisi ile pH’sı 8,1 olana kadar titre edilir. Üzerine yukarıdaki gibi hazırlanmış olan 10 mL formaldehit çözeltisi eklenerek 1 dakika beklenir. Daha sonra 0,25 ml NaOH çözeltisi ile pH’sı 8.1 olana kadar titre edilir. Eğer 20 mL den fazla NaOH çözeltisi harcanırsa titrasyon 10 mL formaldehit çözeltisi yerine 15 mL alınarak tekrarlanır.
Hesaplamalar
Harcanan 0,25 N sodyum hidroksit miktarı 0,1 N sodyum hidroksit miktarına çevirilerek sonuç bu şekilde verilir.
Formol Sayısı = (V x 2,5 x 100) / m
V = Harcanan NaOH çözeltisinin hacmi ml
m = Alınan numune miktarı
Verilen sonuç 100 mL numune veya 100 g konsantrat için verilir.
Dünyanın en değerli taşı sayılan elmas, milyonlarca yıl önce yaşamış bitkilerin taşlaşmış kalıntısından başka bir şey değildir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri