Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Meyve Ve Sebze Ürünlerinde Sodyum Benzoat (Benzoik Asit) Aranması Analizi Nasıl Yapılır?
Meyve ve Sebze Ürünlerinde Sodyum Benzoat (Benzoik asit) Aranması
Yöntemin Prensibi
Sodyum bezoat, gıdalara mikroorganizmaların ölmesi veya çoğalmasını engellemek amacı ile eklenen koruyucu maddedir Yöntem, numunedeki koruyucu maddenin eter ile ekstraksiyonu sonucu spektrofotometrede absorbansının okunması ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Ayırma hunisi (500 mL)
- Terazi
- Turnusol kağıdı (mavi)
- Spektrofotometre
- Pipet (1,5, 10 mL)
- Mezür (100 mL)
- Quartz spektrofotometre küveti
Kullanılan Kimyasallar
- Benzoik asit
- Doymuş sodyum klorür çözeltisi: Bir miktar su içerisinde çözünmeyen NaCl kalana kadar çözündürülür.
- Seyreltik hidroklorik asit çözeltisi: 1 mL hidroklorik asit üzerine 1000 mL saf su yavaşça eklenir.
- Dietil eter
% 0,1’lik amonyum hidroksit çözeltisi: 0.1 mL amonyak çözeltisi bir miktar saf su içerisinde çözülerek son hacmi 100 mL’ye tamamlanır.
Deneyin Yapılışı
Homojen hale getirilen numuneden 10 mL veya 10 g tartılarak üzerine 200 mL doymuş sodyum klorür çözeltisi eklenir. Turnusol kağıdı kullanılarak HCl asit ile asitlendirilir. Bu işlemdeki amaç sodyum bezoatın, benzoik asit formuna dönüşmesini sağlamaktır. Çözelti iyice karıştırılır.
Çözelti 500 mL’lik ayırma hunisine aktarılır ve sırasıyla 70, 50, 40, 30 ml eter eklenerek kuvvetlice 5 dakika süreyle çalkalanır. Bir süre beklenerek faz ayrımı oluşması sağlanır. Alttaki sulu faz baska bir ayırma hunisine aktarılarak üzerine hacmi belirtilen eter eklenerek işlem devam edilir. Üstteki eter fazları bir araya toplanır. En sonunda sulu faz atılır. Toplanan eter fazları 500 mL’lik ayırma hunisine aktarılır ve bu sefer sırasıyla 50, 40, 30 mL seyreltik hidroklorik asit çözeltisi ile yıkanır. Eter ekstraktları ayrı bir 500 mL’lik ayırma hunisinde toplanır ve HCl asitli kısım atılır. Eter ekstraktı bu sefer sırasıyla 50, 40, 30, 20 mL % 0,1 ‘lik amonyum hidroksit çözeltisi ile ekstraksiyon edilerek bu sefer üstteki eter fazı atılır. Amonyum hidroksitli faz toplanır. Seyreltik HCl asit ile nötralleştirilir. (Mavi turnusol kağıdının kırmızıya döndüğü ana kadar HCl asit eklenir ). Asidik ekstrakt tekrar sırasıyla 70, 50, 40, 30 mL’lik eter ile muamele edilir ve eterli ekstraktlar toplanır. Eterli ekstraktın son hacmi 200 mL’ ye seyreltilir.
Standart Çözeltilerin Hazırlanması ve Standart Eğrisinin Oluşturulması
20, 40, 60, 80, 100, 120 mg/L ‘lik benzoik asit çözeltileri dietil eter içerisinde hazırlanır.
Her bir standartın sırasıyla
A = 267,5 nm B= 272 nm C = 276,5 nm de absorbansları okunur.
Hesaplamalar
Absorbans = B- (A + C) /2 formülünden herbir konsantrasyonun absorbansları bulunup, konsantrasyona karşı grafiğe geçirilir. Hazırlanan örneğin absorbansı 3 farklı dalgaboyunda okunarak yukarıdaki formülle hesaplanır ve standart eğrisinden konsantrasyonu bulunur (C)
Benzoik asit miktarı (mg/L) = (C x V)/ m
V = Numunenin son hacmi mL
m = Alınan numunenin hacmi veya ağırlığı
Sodyum Benzoat = benzoik asit x 1,18
"Her Çağda, Şartlar Ne Kadar Ağır Ve Umutsuz Olursa Olsun, İnananlar İçin Muhakkak Bir Nuh'un Gemisi Vardır."
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri