• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Eylül 2024 Pazartesi

Balda Hidroksimetil Furfural Tayini

 

Yöntemin Prensibi
 
Bu yöntem, hidroksimetil Furfural, paratoluidin ve barbutirik asit arasındaki reaksiyon sonucunda ortaya çıkan rengin spektrofotometrede okunması ilkesine dayanır. 

 

Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

  • Erlen (100 mL)
  • Balonjoje (100 mL)
  • Pipet (1,2, 10 mL)
  • Deney tüpü
  • Su Banyosu
  • Terazi
  • Spektrofotometre
  • Spektrofotometre küveti

 

Kullanılan Kimyasallar
 
Paratoluidin çözeltisi: 10 g paratoluidin 50 mL izopropanol içerisinde, su banyosunda çözdürülür. Çözelti 100 mL’lik balonjojeye aktarılır. Kap az bir miktar izopropanol ile yıkanarak bu çözeltide balonjojeye aktarılır. Balonjojeye 10 mL buzlu asetik asit eklenir. Oda sıcaklığında soğutulur  ve hacim çizgisine kadar izopropanol ile seyreltilir. Çözeltinin başlangıçtaki renksiz halinin kahverengiye dönüşmesi kullanımını engellemez. Çözelti il 24 saat içerisinde kullanılmamalıdır. Koyu renkli bir şişede saklanılırsa 6 ay kullanılabilinir.


 
Barbütirik asit: 500 mg barbütirik asit 100 mL ‘lik balonjojeye alınarak üzerine 60-70 mL saf su eklenerek su banyosu içerisinde çözündürülür. Oda sıcaklığında soğutulduktan sora hacim çizgisine kadar saf su ile seyreltilir.
 
 

Damıtık oksijensiz su: İyice kaynatılmış olan damıtık su içerisinden azot gazı geçirilerek soğutulduktan sonra ağzı sıkıca kapatılarak saklanır.


 
Deneyin Yapılışı
 
Sıvı haldeki ballar iyice karıştırılarak homojen hale getirilir. Eğer içerisinde kristaller oluşmuş ise sıcaklı 60°C’yi ve 30 dakika süreyi geçmemek şartı ile su banyosunda ısıtılarak kristallerin çözünmesi sağlanır.
 
Petekli ballarda ise numune peteğin uzunluğu boyunca kesilerek alınmalıdır. Bal delik büyüklüğü 0.5 mm olana kare delikli elekten süzülerek alınır. Süzüntüde bal mumu ve kristaller var ise su banyosunda 40°C’ de ısıtılmalıdır.
 
Deney numunesinden 10 g tartılır. Isıtılmadan 20 mL oksijensiz saf su içerisinde çözdürülerek 50 mL’lik balonjojeye aktarılır. Hacim çizgisine kadar oksijensiz saf su eklenir.
 
Hazırlanan bu çözeltiden vakit kaybedilmeden iki ayrı deney tüpüne 2’şer mL örnek çözeltisi koyulur. Üzerlerine 5 mL paratoluidin eklenir. Deney tüplerinden birine 1 mL saf su diğerine ise 1 mL barbütirik asit eklenir. Su eklenen numune tanık çözeltisi olarak kullanılır.
 
Spektrofotomete cihazı 550 nm’ ye ayarlanarak her iki tarafada tanık çözeltisinden eklenerek cihazın 0 ayarı yapılır. Daha sonra tanık çözeltilerden biri çıkarılarak yerine üzerine barbütirik asit eklenmiş çözeltiden koyularak absorbansı (A) okunur. Bu işlemler mümkün olduğu kadar çabuk yapılmalıdır.
 
 

Hesaplamalar
 
Hidroksimetil Furfural miktarı (H) ,1 kg balda mg olarak aşağıdaki formül ile hesaplanır.
 
H = (A) x 192
A: 550 nm’deki örneğin okunan absorbansı


192: Deneyde oluşan renkli maddenin ekstinksiyon katsayısı ve sonuç için şeçilen konsantrasyon

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(96631 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Balda Ticari Glikoz Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

Balda Ticari Glikoz Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

Ticari Glikoz Tayini Balda Ticari Glikoz Tayini Yöntem I. Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar Pipet ( 5 mL) Beher ( 50 mL) Kullanılan Kimyasallar İyot çözeltisi: 0,5 g iyot ve 0,7 g potasyum iyodür 25 ml saf suda çözülür. Deneyin Yapılışı 1 mL bal eşit hacimde su ile karıştırılır. Üzerine birkaç 3-4 ml iyot çözeltisi ekle...

Balda Hidroksimetil Furfural Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

Balda Hidroksimetil Furfural Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

Balda Hidroksimetil Furfural Tayini Yöntemin Prensibi Bu yöntem, hidroksimetil Furfural, paratoluidin ve barbutirik asit arasındaki reaksiyon sonucunda ortaya çıkan rengin spektrofotometrede okunması ilkesine dayanır. Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar Erlen (100 mL) Balonjoje (100 mL) Pipet (1,2, 10 mL) Deney tüpü Su Banyosu T...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi