Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitkisel Sıvı Yağlarda Ve Zeytinyağında Uçucu Madde Tayini Nasıl Yapılır?
Bitkisel Sıvı Yağlarda ve Zeytinyağında Uçucu Madde Tayini
Yöntemin Prensibi
Yöntem 105 °C’deki rutubet dahil uçan maddelerin toplamının bulunması ilkesine dayanmaktadır.
Kulanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Buharlaşma kabı
- Termometre
- Desikatör ve diski
- Terazi
Deneyin Yapılışı
Buharlaşma kabının içerisine termometre yerleştirilerek birlikte ağırlığı kaydedilir. İçerisine 20 g örnek tartılır ve kum banyosuna yerleştirilir. Kum banyosu dakikada sıcaklığı 10 °C artacak şekilde ayarlanarak 90 °C ye kadar kap karıştırılarak ısıtılır. Kabın alt kısmından yükselen kabarcıklara gore sıcaklık arttırılır veya azaltılır. Sıcaklığın 105 °C’ yi geçmemesi gerekmektedir. Tüm uçucu maddelerin uçmasını sağlamak için sıcaklık 5-6 kere 90 °C’ ye düşürülüp 105 °C’ ye çıkarılır. Kabarcıkların çıkması duruncaya kadar karıştırılarak deneye devam edilir. Buharlaşma kabı desikatörde soğutulur ve tartım alınır.
Hesaplamalar
% Uçucu madde = (m - m1) x100 / m
m = Alınan numune miktarı
m1 = (Buharlaşma kabı + termometre + ısıtılmış örnek) - (Buharlaşma kabı + termometre)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri