Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Baharatlarda Uçucu Yağ Tayini Nasıl Yapılır?
Baharatlarda Uçucu Yağ Tayini
Yöntemin Prensibi
Yöntem numunededeki uçucu yağın geri soğutucu altında önce buharlaşıp sonra yoğunlaşarak ksilen içerisinde toplanması ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Uçucu yağ tutucu
- Ağzı rodajlı balon (1000 mL)
- Cam boncuk
- Mantolu ısıtıcı
- Geri soğutucu
- Terazi
Kullanılan Kimyasallar
Ksilen (Merck 1.08681)
Deneyin Yapılışı
50 g numune 1 litrelik balon içerisine koyularak üzeri örtülecek şekilde yaklaşık 500-600 mL saf su eklenir. Balonun içerisine kaynama taşı atılır. Uçucu yağ tutucu kısma 1 mL ksilen koyularak Şekil 01. deki düzenek kurulur. Balonun altına ısıtıcı yerleştirilir. Uçucu yağ tutucu kısmın üzerine geri soğutucu bağlanır. Balondaki çözeltinin başlangıçta kaynayıp köpürmesini engellemek amacıyla düşük sıcaklıkta damıtma işlemine başlanır. Uçucu yağ ksilen fazında toplanmaya başlar. Ksilen fazında toplanan yağ miktarı değişmeyene kadar deneye devam edilir. Yağ miktarı değişmediği zaman ısıtıcı kapatılır, geri soğutucu bir müddet daha çalıştırılır ve uçucu yağ tutucunun soğuması beklenir.
Hesaplamalar
Okunan yağ değerinden eklenen ksilen miktarı çıkarılır. 50 g örnek alındığı için sonuç 2 ile çarpılıp mL/100g olarak verilir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri