Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Süt Tozunda Asitlik Tayini Nasıl Yapılır?
Süt Tozunda Asitlik Tayini
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Erlen (250 mL)
- Pipet (5 mL)
- Büret(50 mL)
- Mezür(50 mL)
- Terazi
Kullanılan Kimyasallar
- %1' lik Fenolftalein belirteç çözeltisi (% 95 lik etil alkolde hazırlanmış)
- 0,1 N ayarlı NaOH çözeltisi
Deneyin Yapılışı
Süt tozundan, yağsız ise 1O g, yarı yağlı ise 11 g, yağlı ise 13 g tartılır. Son hacim 100 mL olacak şekilde saf su eklenir ve süt tozu çözünene kadar iyice karıştırılır. Oluşan köpük kaybolana kadar bekletilir. Çözeltiden 10 mL alınarak erlene koyulur. Aynı pipetle 10 mL su alınarak erkene aktarılır. 2-3 damla fenolftalein belirtecinden eklenir. Bürete doldurulan ayarlı NaOH çözeltisi ile erlende pembe renk gözlenene kadar titre edilir. Oluşan pembe renk 30 sn kalıcı olmalıdır.
Hesaplamalar
Harcanan1 mL 0,1 N NaOH 0,009 g laktik aside eşdeğerdir
%A = (V x 0,009 x 100 x SF ) / m
V= Harcanan 0,1 N sodyum hidroksit çözeltisinin hacmi mL
m = örneğin ağırlığı g
SF = Çözeltinin hacmi 100 mL tamamlanıp 10 mL alındığına göre 100/10=10 kat seyreltme yapılmış demektir.
Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. Bugün yarına dünle beslenerek yol alır. Bertolt Brecht
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri