Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Asetilmetil Karbinol Testi Nasıl Yapılır?
Asetilmetil Karbinol Testi
Deneyin Prensibi
Bu deneyin yapılmasındaki amaç sirkenin üzümden, diğer meyvelerden veya zirai ürünlerden biyolojik yolla üretilip üretilmediğinin göstergesidir.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Balonjoje(1000 mL)
- Erlen (100mL)
- Pipet (10 mL)
- Terazi
Kullanılan Kimyasallar
Fehling I çözeltisi: 69,278 g bakır sülfat (CuSO4.5H2O) 250 mL saf suda çözülerek 1 litrelik balonjojeye aktarılır. Hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır. Çözelti süzüldükten sonra kahverengi şişede ağzı sıkıca kapatılarak uzunca süre saklanabilir.
Fehling II çözeltisi: 346 g potasyum sodyum tartarat (KNa-tartarat.4H2O) (Merck 1.08087) tartılarak bir miktar saf suda çözülür. 100 g sodyum hidroksit (Merck 1.06498) tartılıp buda bir miktar saf suda çözülür ve iki çözelti birbiri ile karıştırılıp 1 litrelik hacme saf su ile tamamlanır. 48 saat beklendikten sonra süzülür. Bu çözelti en fazla 2 ay saklanabilir.
%40’lık NaOH (gram/hacim) çözeltisi
Deneyin Yapılışı
100 mL sirke örneği NaOH çözeltisi ile nötrleştirildikten sonra damıtılır. Damıtılan bu üründen 25 mL bir erlene alınır. Fehling I ve Fehling II çözeltilerinde eşit oranda karıştırılarak 25 mL’lik bir çözelti hazırlanır. Bu çözelti erlendeki örnek üzerine eklenir. Karışım bir kaç saat bekletilir. Bu süre maksimum 24 saat olmalıdır.
Değerlendirme
Bekleme sonunda çözeltinin dibinde kırmızı (CuO) çökeleği oluşursa sirkenin doğal olduğu ve fermantasyon sonucunda elde edildiği anlaşılır.
Biyolojik fermantasyonla elde edilen sirke ürününde dipte çok az bir tortuya rastlanır.
Derişik asetik asidin seyreltilmesi ile elde edilen yapay sirkelerde ise bu tortu hic oluşmaz.
Hurma Ağacı Adem A.S.'ın Yaratıldığı Toprağın Kalanından Yaratılmıştır Ve İnsanın Bedeni İhtiyaçlarının Tamamını Karşılayan Nadir Besinlerdendir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri