• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Eylül 2024 Cumartesi

Mendel Genetik Sunumları

Mendel Genetik Sunumları

GREGOR MENDEL VE GENETİK

Genetik biliminin babası olarak bilinen Gregor Mendel, 20 Temmuz 1822 yılında Avusturya’’nın Heinzendorf şehrinde doğmuştur. Genetik bilimi ile uğraşmış bir bilim adamıdır. Aynı zamanda botanikçi ve rahiptir.

Gregor Mendel Kimdir?

Mendel’in bilime olan merakı, çocukluğundan beri olan bir şey olup daha sonra da adını duyurmasına sebep olmuştur. Çocukluğunda bir çiftlik evinde yaşayan Mendel, bitkilerin içerisinde yaşamıştır. Daha on’lu yaşlarındayken aynı bitkinin farklı şekillerinin olduğunu fark etmiş ve nedenini araştırmaya çalışmıştır. Daha sonraki yıllarda da bunlardan yararlanacaktır. Fakat Mendel’in eğitim yılları o kadar da kolay geçmemiştir.

Mendel Genetik Sunumları

Derslerinde oldukça başarılı olan Mendel, liseyi başarılı bir şekilde bitirmiştir. Fakat üniversiteyi maddi sıkıntılardan dolayı zar zor okumuştur. Daha sonra bir manastıra rahip olarak giren Mendel çalışmalarına burada devam etmiştir. Mendel canlılardaki kalıtımın nasıl işlediği üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarında hızlı gelişen bir bitki olan bezelyeyi kullanmıştır. Böylece hem fazla deney yapabilecekti, hem de her kuşakta ortaya çıkabilecek farklıları gözlemleyebilecekti. Bezelyeler üzerinde gerçekleştirdiği deneyler sonucunda, canlıların kalıtsal özelliklerinin nesilden nesile nasıl aktarıldığını gözlemleyen Mendel, günümüzde “Mendel Kalıtım Yasalar”ı olarak bilinen sonuçları ortaya koydu.

Gregor Mendel Kimdir?

Mendel başka bitkiler üzerinde de deneyler yaptı ve aynı sonuçları gözlemledi. Daha sonraki yıllarda diğer canlı türlerinde yapılan araştırmalar sonucu, Mendel’in ilkeleri doğrulanmış oldu. Gregor Mendel, 1884 yılında Çekoslavakyada ki Brno da öldü.

 

Mendel’in Kalıtım Yasaları:


*Mendel, canlılarda karakteri belirleyen kalıtsal belirleyiciler olduğunu söylemiştir. Mendel o zamanlar gözlemleyememiş olsa da, günümüzde bunları “Genler” olarak bilmekteyiz.


*Her ergin bireyde baskın ( dominant ) ve çekinik ( resesif ) olmak üzere 2 belirleyici bulunmaktadır.


*Mendel çaprazlamalar yaparak bu sonuçlara ulaşmıştır.  

 

Genetik hakında daha fazla bilgi edinmek için  Mendel genetiği sunumlarını ekler kısmından indirebilirsiniz.

 

Genetik terimler sözlüğüne bakmak için burayı tıklayın.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Erhan

14.04.2017 17:28:11

Güzelll tşklr.

(44427 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Mendel Genetik Sunumları

Mendel Genetik Sunumları

GREGOR MENDEL VE GENETİK Genetik biliminin babası olarak bilinen Gregor Mendel, 20 Temmuz 1822 yılında Avusturya’’nın Heinzendorf şehrinde doğmuştur. Genetik bilimi ile uğraşmış bir bilim adamıdır. Aynı zamanda botanikçi ve rahiptir. Mendel’in bilime olan merakı, çocukluğundan beri olan bir şey olup daha sonra da adını duyu...

Bitki Ishahı - Mendel Genetiği Ders Notu

Bitki Ishahı - Mendel Genetiği Ders Notu

Anne babalarla oğul döller arasında bir çok özellikler bakımından benzerlikler görülmesine rağmen bazı farklılıklar da bulunur. Bu benzerlik ve farklılıkların nasıl ortaya çıktığını ve bunların nesilden nesile geçtiğini inceleyen biyoloji dalına genetik veya kalıtım bilimi denir. Genetiğin esaslarını açıklayan bilimsel sonuçlar, Mendel’in ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi