Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Mendel Genetik Sunumları
- Sorhocam
- Tarım Ziraat Ders Notları
- Islah Ve Genetik
- 20 dosya
- 14 resim
- 1 yorum
- 11893 okunma
GREGOR MENDEL VE GENETİK
Genetik biliminin babası olarak bilinen Gregor Mendel, 20 Temmuz 1822 yılında Avusturya’’nın Heinzendorf şehrinde doğmuştur. Genetik bilimi ile uğraşmış bir bilim adamıdır. Aynı zamanda botanikçi ve rahiptir.
Mendel’in bilime olan merakı, çocukluğundan beri olan bir şey olup daha sonra da adını duyurmasına sebep olmuştur. Çocukluğunda bir çiftlik evinde yaşayan Mendel, bitkilerin içerisinde yaşamıştır. Daha on’lu yaşlarındayken aynı bitkinin farklı şekillerinin olduğunu fark etmiş ve nedenini araştırmaya çalışmıştır. Daha sonraki yıllarda da bunlardan yararlanacaktır. Fakat Mendel’in eğitim yılları o kadar da kolay geçmemiştir.
Derslerinde oldukça başarılı olan Mendel, liseyi başarılı bir şekilde bitirmiştir. Fakat üniversiteyi maddi sıkıntılardan dolayı zar zor okumuştur. Daha sonra bir manastıra rahip olarak giren Mendel çalışmalarına burada devam etmiştir. Mendel canlılardaki kalıtımın nasıl işlediği üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarında hızlı gelişen bir bitki olan bezelyeyi kullanmıştır. Böylece hem fazla deney yapabilecekti, hem de her kuşakta ortaya çıkabilecek farklıları gözlemleyebilecekti. Bezelyeler üzerinde gerçekleştirdiği deneyler sonucunda, canlıların kalıtsal özelliklerinin nesilden nesile nasıl aktarıldığını gözlemleyen Mendel, günümüzde “Mendel Kalıtım Yasalar”ı olarak bilinen sonuçları ortaya koydu.
Mendel başka bitkiler üzerinde de deneyler yaptı ve aynı sonuçları gözlemledi. Daha sonraki yıllarda diğer canlı türlerinde yapılan araştırmalar sonucu, Mendel’in ilkeleri doğrulanmış oldu. Gregor Mendel, 1884 yılında Çekoslavakyada ki Brno da öldü.
Mendel’in Kalıtım Yasaları:
*Mendel, canlılarda karakteri belirleyen kalıtsal belirleyiciler olduğunu söylemiştir. Mendel o zamanlar gözlemleyememiş olsa da, günümüzde bunları “Genler” olarak bilmekteyiz.
*Her ergin bireyde baskın ( dominant ) ve çekinik ( resesif ) olmak üzere 2 belirleyici bulunmaktadır.
*Mendel çaprazlamalar yaparak bu sonuçlara ulaşmıştır.
Genetik hakında daha fazla bilgi edinmek için Mendel genetiği sunumlarını ekler kısmından indirebilirsiniz.
Genetik terimler sözlüğüne bakmak için burayı tıklayın.
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Mendel Genetik Sunumları 1 425 kb
- Mendel Genetik Sunumları 2 818 kb
- Mendel Genetik Sunumları 3 928 kb
- Mendel Genetik Sunumları 4 385 kb
- Mendel Genetik Sunumları 5 449 kb
- Mendel Genetik Sunumları 6 851 kb
- Mendel Genetik Sunumları 7 577 kb
- Mendel Genetik Sunumları 8 746 kb
- Mendel Genetik Sunumları 9 363 kb
- Mendel Genetik Sunumları 10 788 kb
- Mendel Genetik Sunumları 11 515 kb
- Mendel Genetik Sunumları 12 880 kb
- Mendel Genetik Sunumları 13 551 kb
- Mendel Genetik Sunumları 14 1043 kb
- Mendel Genetik Sunumları 15 815 kb
- Mendel Genetik Sunumları 16 355 kb
- Mendel Genetik Sunumları 17 504 kb
- Mendel Genetik Sunumları 18 504 kb
- Mendel Genetik Sunumları 19 445 kb
- Mendel Genetik Sunumları 20 811 kb
Konu İle İlgili Etiketler
mendel yasaları nelerdir? gregor mendel kimdir? gregor mendel yaptığı çalışmalar nelerdir? monohibrit nasıl oluşur? monohibrit birey nedir? dihibrit ve monohibrit nedir? mendelin deneyleri ve kalıtıma yaptığı katkılar nelerdir? mendel hangi bitkiyle çalışmıştır? mendel neyi icat etmiştir? mendel bezelyeleri neden seçti?- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları