Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Saksı Değişimi Neden Yapılır?
Saksı Değişimi Neden Yapılır?
Bitki kökleri bulunduğu saksıdan çıkmış ise ve bitkinin toprağı kurumaya meyilli ise saksı değişimi yapılmasında fayda bulunmaktadır. Toprak bitkiyi yeterince besleyemiyor olabileceği gibi dekoratif bir öğe olan saksıyı değiştirmeyi de düşünüyor olabilirsiniz.
Çiçek Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Bitkilerde saksı ve toprak değişimi bitkiye, coğrafyanın iklim koşullarına, mevcut ortamın hava akımı gibi pek çok kritere göre değişkenlik gösterebilir. Müşkil durumlarda toprak değişimi her zaman yapılabilir. Bu zaman haricinde ise bitkilerin normal zamandan daha hızlı gelişim gösterdiği dönemlerde vardır. Bu dönemi baz alarak hemen öncesinde bu değişimi gerçekleştirmek de uygun olacaktır.
Bu dönem genelde meskenlerin doğal ısı kaynaklarının kapatılıp havalandırmanın daha sık yapıldığı dönemlerdir.. Sıcak ortamlara uyum sağlayan bitkilerin mevcut hava sıcaklığından daha düşük hava sıcaklığının olduğu bir yere geçmesi ve buradaki toprak değişimi köklerin çürümesine neden olabilir. Saksı değişimi hangi ayda yapılır? sorusunun net bir cevabı olmamakla birlikte bitkilerin uykudan uyanıp canlanmaya başladığı ilkbahar aylarının en ideal saksı değişim zamanı olduğu söylenebilir.
Bitkilerde Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Çiçeklerimizin saksılarını değiştirirken dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Saksıları çok sık değiştirmek bitkilerinizi strese sokabilir. En ideal bitki saksı değişimi doğru zamanda yapılmış olan bitkidir.
1. Sulamayı Önceden Yapın
Sulama değişimden birkaç gün önce yapılmalı ve saksı değiştirme esnasında sulama yapılmamalıdır.
2. Saksınızın Boyutunu Büyütün
Bitkilerinizi taşıyacağınız yeni saksı eski saksınızdan 1 ya da 2 boy büyük olmalıdır.
3. Saksınızın Altında Deliği Yoksa Delik Açın
Ekim yapacağınız saksı öncesinde temizlenmeli ve drenaj boşluğu açılmalıdır.
4. Bitkinizi Saksısından Çıkarın
Bitkinin üst kısmından tutmayı deneyerek yanlarından da kavrama yöntemi ile hafifçe yan kısımlarına vurarak çıkartabilirsiniz… Öncesinde kullanmış olduğunuz toprak hastalık barındırıyor olabilir bu ihtimale karşı kullanılmış toprağın olabildiğince arındırılması toprağın verimini artıracaktır. Bu esnada kullanılan edavatın temiz olması da muhtemel hastalığın bulaşıcı yönünü azaltacaktır.
5. Drenajı Sağlayın
Saksınızın alt kısmına 2 cm ponza taşı veya çakıl taşı eklemelisiniz. Ponza taşının üstüne 5 cm kadar toprak ekleyip hafifçe bastırılmalıdır.
6. Bitkinizi Yeni Saksısına Koyup Hafifçe Bastırın
Saksısından çıkarılan bitkiyi yeni saksının orta kısmına yerleştirmelisiniz. Bitkinizi yerleştirdikten sonra saksının ihtiyacı kadar bastırarak toprak eklemesi yapmalısınız.
7. Can Suyu Verin
Saksı değiştirme işlemi tamamlandıktan sonra toprak yeterince su alıncaya kadar sulamalısınız. Bu aşamada bitkinize besin takviyesi ve taban gübresi eklemesi yapabilirsiniz.
8. Havadar Bir Alana Yerleştirin
Tüm adımların takibinden sonra bitkinizi yeterince hava akımının olduğu herhangi bir yerde ve elbette direkt güneş ışığından koruyarak belirli aralıklarda sulamasını yapmaya devam edebilirsiniz. Sevgi her şeydir sevginizi de katın..
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri