Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Soğuğa Dayanıklı Çit Bitkileri
ÇİT BİTKİLERİNİN KULLANIM AMAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ
Sınır belirleme, mekân oluşturma, kötü görüntüyü kapatma, mahremiyeti koruma, güvenliği sağlama, rüzgâr perdesi, yönlendirme, renk etkisi, gürültü ve tozu absorbe etme gibi özelliklerinden dolayı tercih edilmektedir.
Çit Bitkisi Seçimi Yaparken Göz Önünde Bulundurulması Gereken Özellikler:
- Bitkinin kullanılacağı alanın büyüklüğü,
- Bölgenin iklim koşulları,
- Bakım istekleri,
- Işık isteği,
- Toprak yapısı,
- Alandaki su varlığı,
- Bitkinin hangi amaçla kullanılacağı,
- Bitkinin büyüdüğünde alacağı form ve şekil
- Çit bitkileri hızlı büyüyen bitkilerden seçilmelidir.
Bitki tercihimizi yapmadan önce bahçemizi iyi tanımalı ve bahçenin boyutlarına göre en güzel çit bitkilerini seçmeliyiz. Bahçemiz küçük ise büyük bitkiler tercih etmek bahçemizi daha dar ve kapalı göstereceğinden doğru bir seçim olmayacaktır. Bu nedenle geniş alanlarda büyük bitkiler, küçük alanlarda daha küçük bitkiler tercih edilmelidir. İklim koşulları ve toprak yapısı da bitki seçiminde önemli etkenlerdendir. Bitkilerin sıcaklığa, soğuğa, dona, kuraklığa, yağış miktarına, toprak yapısına ve rüzgâra duyarlılıkları farklıdır.
Bu nedenle bitki seçimi yaparken alanın verileri önceden tespit edilirse bitki seçimlerimiz o kadar sağlıklı olacaktır. Çit Bitkileri Budama Zamanı diğer bitkilerle aynıdır. Yani bitkilerin uyku dönemine girdiği Kasım ve Mart ayları arasında budama yapmanız bitkinin genç sürgünlerine zarar vermemesi açısından önemlidir. Ancak yinede gerektiği durumda her mevsim budama yapılabilir. Çit bitkileri budanırken genellikle motorlu budama aletleri kullanılmaktadır. Çit bitkisi bakımı diğer bitkilerden farklı değildir. Çit bitkileri için gübre kullanımı çitlerinizin uzun ömürlü ve sık dallı, gösterişli olmalarını sağlar. Belirli periyotlarla budanma yapılması bitkilerinizin güzel ve düzenli olmasını sağlar.
HIZLI BÜYÜYEN ÇİT BİTKİLERİ
Bahçenizin sınırlarını belirlemek için en iyi seçenekler arasında yer alan çit bitkileri adeta yemyeşil bir duvar görevini üstlenir. Görsel açıdan yapay çitlerinden kesinlikle daha güzel duran bu bitkiler bahçenizi diğer alanlardan başarılı bir şekilde ayırır. Çit olarak birçok farklı bitki türü tercih edilebilmektedir. Bu türlerin büyüme hızı , yeşil kalma ve dayanıklılık süreleri ise birbirlerinden farklıdır. Çit bitkininizin hızlı bir şekilde büyümesini istiyorsanız bulunduğunuz bölgeyi de göz önünde bulundurarak tercih yapmanızı öneririz.
En hızlı büyüyen çit bitkileri ise şunlardır;
KURTBAĞRI BİTKİSİ
Kurtbağrı, çit bitkisi olarak kullanılmaya en uygun bitkiler arasında yer alır. Anavatanı uzak doğu ve kuzey Afrika olan bu bitki ülkemizde de yetiştirilebilmektedir. Zeytingiller familyasından gelen bu bitkinin yaprakları her dem yeşildir.
KARTOPU BİTKİSİ
Kartopu cinsi yaklaşık 150 çalı türünü içinde barındırır. Her dem yeşil yapraklara sahip olması ve adeta görsel bir şölen oluşturan meyveleri nedeniyle peyzaj çalışmalarında en çok kullanılan türler arasında yer alırlar. Çit bitkisi olarak da tercih edilen kartopu hem yaz hem de kış aylarında görüntüsüyle kendisine hayran bırakır.
MAZİ BİTKİSİ
Mazi bitkisi servigiller familyasının bir üyesidir. Anavatanı Doğru Asya ve Kuzey Amerika’dır. Ülkemizde doğal olarak bulunmasalar da süs bitkisi olarak oldukça rağbet görmektedir. İğne yapraklılar takımında bulunan bu bitkisi piramitsi bir görünüm sergiler. Dış kabuğu pulumsu bir yapıya sahiptir. İç kabuğu ise liflidir. Kore, Batı, Boylu, Japon, Çin ve Doğru türleri bulunur. Mazi bitkisi ile yapılan çitler rüzgarı da son derece etkili bir şekilde engeller. Peyzaj düzenlemelerinin yanı sıra, kerestecilik, ısınma ve eczacılıkta da bu ağaçtan faydalanılmaktadır.
ALEV ÇALISI
Alev çalısı çit için kullanılan bitki türleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ilkbahar aylarında açan kırmızı uç yaprakları bu bitkinin alev ağacı ismini almasını sağlamıştır. Ayrıca kuşlar bu ağacın meyvelerine büyük ilgi gösterirler. Nemli toprakları seven bu bitkinin bakımı son derece kolaydır. Haftada 3-4 kez sulanması yeterlidir. Hızlı büyür ve hızlı yayılır. Kendi haline bırakıldığında boyu 10 metreye kadar ulaşabilir. Uzun ömürlü olarak nitelendirilebilecek bitkiler arasındadır.
LİMON SERVİ
Limon Servi diğer adıyla Goldcrest sıcak bölgelerde daha çok tercih edilmektedir. Anavatanı California olan bitkiye ülkemizde de rastlanabilmektedir. Sadece 12 ayda 1 metre kadar uzayabilir. Hızlı büyüyen bir bitkisi olması nedeniyle sık tercih edilen çit bitkileri arasında değerlendirilir. Bakımı diğer çit bitkilerine nazaran daha fazla dikkat gerektirir. Özellikle sulaması kesinlikle aksatılmamalıdır. Bunun yanı sıra fosfor ve potasyum açısından zengin toprakların tercih edilmesi gerekir. Bu bitkinin güneş ışığı alabilmesi de son derece önemlidir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri