• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Bozkurt Zararlısı

(Agrotis Spp.)

 

Bozkurt Zararlısı

Ülkemizde sebzelerde zarar yapan Agrotis türleri arasında en yaygın olanı A. se-getum ve A. ipsilon ‘ dur. Ayrıca A. exclamationis , A. crassa ve A. spinifera türleri bulunmaktadır. Bozkurt erginlerinin kanat açıklığı 35-40 mm kadar olup, baş göğüs ve karın üzerindeki tüyleri grimsi kahve renktedir. Antenler dişilerde ip şeklinde, erkeklerde çift taraflı tarak şeklindedir. Ön kanatlar grimsi kahverengi olup üzerinde koyu kahverenginde lekeler mevcuttur. Bu lekelerin şekli ve büyüklüğü türlere göre değişir. Arka kanatlar grimsi beyaz renkte, kenarları hafif gölgelidir.

Bozkurt

Yumurtaları sarımsı krem renginde üstten basık küre şeklinde, 0.5 mm çapındadır. Üzerlerinde uzunlamasına ışınsal çıkıntılar bulunur. Yumurtalar açılmaya yakın siyahımsı kahverengi olur. Larvalar yumurtadan yeni çıktığında 0.3 mm kadar, krem renginde ve tüylüdür. Olgun larva siyahımsı gri renkte, 45-50 mm boyundadır. Olgun larva toprak içinde bir odacık hazırlayarak bunun içinde prepupa ve pupa dönemlerine girer. Pupa kızıl kahve-renkte olup 15-20 mm boydadır.

Bozkurt

Bozkurtlar kışı olgun larva halinde toprakta geçirirler. İlk baharda havaların ısınması ile birlikte faaliyete geçen larvalar pupa olur ve Ege’de Nisan’ın 2. yarısından itibaren, Karadeniz bölgesinde Mayıs ayı başlarından itibaren, Marmara ve İç Anadolu itibaren ilk kelebekler görülmeye başlar. Kelebekler yumurtalarını ortamdaki bitki saplarına, yapraklarına veya toprağa tek tek veya gruplar halinde bırakırlar, bir dişi 1500 -2800 karlar yumurta bırakabilir. Yumurtaların kuluçka süresi sıcaklık ve rutubete bağlı olarak 2-15 gün arasında değişir, sıcaklık arttıkça kuluçka süresi kısalır. Bu yumurtalardan çıkan larvalar Mayıs ayı boyunca görülür ve kültür bitkilerinde zararlı olurlar.

Bozkurt

Larvalar gündüz toprak içinde, bitki diplerinde kıvrık vaziyette durur, geceleri toprak sathına çıkarak beslenirler, gelişmesini tamamlayan larva prepupa olmak için topraktan bir odacık yapar, onun içine yerleşerek 3-6 gün kadar prepupa dönemi geçirir. Bu dönemin sonunda aynı yerde pupa olur. Pupa süresi 10-16 gün kadardır. Bozkurtlar Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde 2 nesil, Ege bölgesinde 3-4 nesil vermektedirler.

 

Yaşayış ; Bozkurt larvaları birinci ve ikinci dönemlerinde bitkilerin taze yaprak ve sürgünlerini yemek suretiyle zarar yaparlar, ileriki dönemlerde ise yalnız geceleri beslenirler ve toprak sathına yakın yerden, kök boğazından kesmek veya kemirmek suretiyle bitkinin kırılıp kurumasına neden olurlar. Ayrıca çimlenmekte olan tohumları ve yumrulu bitkilerin toprak içindeki yumrularını da yiyerek ürün kaybına neden olurlar. Populasyonunun yüksek olduğu yıllarda sebze fidelerinin yeniden dikimini gerektirirler. Bitkileri kesip kurutmak, çeşitli kısımlarını yemek suretiyle onların gelişmesine engel olduğugibi, zayıf gelişen bitkilerin az ürün vermesi, yenik yumruların değer kaybetmesi yönünden ürün kaybına neden olurlar. Ülkemizde hemen her yerde bulunmaktadırlar.

 

Kültürel Önlemler Yazlık sebzelerin sökümün den sonra sonbaharda tarlaların işlenmesi çok miktarda larva ölümüne neden olur.

 

Kimyasal Mücadele : Bozkurt Mücadelesinde en etkili yöntem olan zehirli yemler hazırlandıktan sonra elle toprak sathına serpilir. Yeşil aksam ilaçlamasında tazyikli sırt pülverizatörü kullanılır. İlaçlardan herhangi biri önce kepek ile kuru kuruya karıştırılır, sonra içinde şeker eritilmiş su ile yavaş yavaş nemlendirilir. Nemlendirme derecesi kepeğin sünger haline gelmesiyle ayarlanır.

 

Bu hazırlanan zehirli yem akşam üzeri dekara 5-8 kg hesabı ile bitki diplerine atılır, ilaçlama sulamadan sonra yapılırsa daha etkili olur. 1 kg tohuma verilen miktarda ilaç hafifçe nemlendirilmiş tohuma Hürü kuruya karıştırılır veya 1 kg tohumun ıslatacak miktarda su içinde eritilerek tohum bu su ile ıslatılır. Dekara verilen dozlarda ilaç, 1 kg killi toprak ile karıştırılıp sulandırılarak bulamaç haline getirilir. Fideler kök boğazına kadar bu bulamaca batırılarak dikilir.

 

İlaçlama Zamanı : Sebzelerin ekim ve dikim zamanlarında (fide döneminde) tarlalarının köşegenleri istikametinde girilerek en az 5 ayrı yerinde 1′ er m2′lik alanda bitki dipleri kontrol edilerek larva aranır, m2′de 0-1 larva varsa az, 2-3 orta, 4 veya daha fazla larva varsa yüksek populasyon var demektir. Orta populasyonda (m2′de 2-3 larva) ilaçlama gereklidir. Dikimden sonrada tarlanın köşegenleri yönünden girmek suretiyle en az 50 bitki incelenir, kontrol edilen bitkilerde % 1 – 3 oranında larva veya kesik bitki sayısı saptandığında ilaçlama yapılır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi