Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bağ Uyuzu Ilaçları
Bağ Yaprak Uyuzu
(Eriophyes Vitis)
BAĞ YAPRAK UYUZU ZARARLISI (ACARİNA)
Gözle görülmeyecek kadar küçük bir akar türüdür. Ancak yaprağın üst yüzünde meydana getirdiği zarar belirtilerinden tanınır. Dişi 0.160 mm, erkek 0.140 mm’dir. Vücudu uzunca olup 80 kadar halkadan meydana gelmiştir. Boğumlar arası ince noktalıdır. Vücudun üzerinde seyrek bir şekilde sert kıllar bulunur. Abdomenin sonunda da iki kıl vardır.
YAŞAYIŞI (BİYOLOJİSİ)
Eriophyes vitis kışı gözlerde tüylerin arasında kalın ve ince dalların çatlaklarında ergin halde geçirir. İlkbaharda havaların ısınmağa başlaması ile beraber yeni oluşan yapraklara geçerek beslenmeğe başlar. Erginler yumurtalarını beslendikleri yerlerde meydana gelen tüyler arasına bırakırlar. Yılda 7-8 döl verirler.
KONUKÇULARI
Bağ yaprak uyuzu monofag bir Zaralıdır. Sadece asma çeşitlerinde beslenir, nemli ve taban bağlarda daha çok görülür.
ZARARI
Eriophyes vitis bağ yapraklarını alt yüzünden emer. Emgi yerlerinde önce gümüş renginde küfümsü görünümde alanlar oluşur. Bu grimsi renk daha sonra kahverengine dönüşür ve yaprağın üst yüzüne doğru kabartılar meydana gelir. Zarara uğrayan yapraklar özümlemeyi tam olarak yapamazlar. Çok ağır bulaşmalarda ender olmakla beraber yaprağın üst yüzünde de beslenir. Zararlı genellikle asmanın yapraklarında bulunur. Bazen çiçek tomurcuklarında ve çiçeklerde beslendiği de görülmüştür. Yapraktaki beslenme ilkbaharda gözler açılırken başlar, geç sonbahara kadar devam eder. Bütün üzüm çeşitlerinde zararlıdır.
Kimyasal Mücadele
İlkbaharda bağda yapılan gözlemler sonucu yapraklarda zarar belirtileri saptandığında ilaçlama yapılmalıdır. Genellikle bağ uyuzuna karşı özel bir ilaçlama gerekmez. Zira Külleme Hastalığı için atılan kükürt bu zararlıyı da kontrolü altında tutar. Ancak bu uygulamanın yeterli olmadığı ve belirtilerin yoğun olarak tekrar görülmeye başlaması halinde bu zararlı için tekrar bir ilaçlama yapılmalıdır.
BAĞLARDA GÖRÜLEN DİĞER HASTALIK VE ZARARLILAR
- Bağ Antraknozu (Elsinoe Ampelina)
- Bağ Küllemesi (Uncinula Necator (schw.))
- Bağ Mildiyösü Hastalığı (Plasmopara Viticola)
- Bağlarda Kav Hastalığı (Esca)
- Bağlarda Kök Uru (Agrobacterium Vitis)
- Bağlarda Ölü Kol Hastalığı (Phomopsis Viticola)
- Bağ Çadır Tırtılı (Arctia Villica)
- Bağ Maymuncuğu Ve Asma Hortumlu Böceği (Otiorhynchus Spp.)
- Asma Gövde Çukurlaşması Virüsü (Xiphinema index nematodu)
- Asma Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü (Grapvein Leaf Roll Virus)
- Asma Yelpaze Yaprak Virüsü (Grapvein Fanleaf Virus)
- Asma Ağustos Böceği (Klapperichicen (=chloropsalta) Viridissima)
- Asma Sarı Benek Viroidi (Grapevine Yellow Speckle Viroid)
Konu İle İlgili Dokümanlar
Kurtboğan En Zehirli Bitkilerden Biridir. Boğan otu ve kaplan otu olarak da tanınır. Genelde dağlık bölgelerde yetişir. Eski zamanlarda okların ucuna zehir olarak da kullanılmıştır. yaklaşık 2-6 saat arasında yetişkin bir insanı öldürür. 20 ml’lik zehir ölüm için yeterlidir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri