• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI YÖNÜNDEN TARIM ALANINDA KULLANILAN ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARINA KARŞI ALINMASI ZORUNLU ÖNLEMLER

Tarım alanında hastalık ve zararlılara karşı kullanılan tarımsal ilaçlar önerildikleri şekilde kullanıldıkları ve depolandıkları takdirde bir problem yaratmamakta ancak bilinçli bir şekilde kullanılmadıkları takdirde bu ilaçların büyük bir kısmı insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli boyutlara ulaşan sorunlara yol açabilmektedirler. Bu bakımdan Tarımsal ilaçların muhafazası, hazırlanması ve uygulanması esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve alınması zorunlu önlemler aşağıda belirtilmektedir.

 

İlaçların Saklanmasında alınacak önlemler

  1. Zirai mücadele ilaçları konsantre şekilde iken çok tehlikelidirler. Bu ilaçlar daima kilitli bir yerde meskun olmayan yerlerde, kapalı odalarda ve dolaplarda saklanmalıdır. Lüzumlu aletlerle, koruyucu elbiseler de  aynı şekilde muhafaza edilmelidir. Ilaçlar, gıda maddeleri, hayvan yemleri, mutfak malzemeleri, yatak ve giyecekler ile aynı odada asla bulundurulmamalıdır.
  2. İlaç stokları topaklanma, küfleme (zehirli kepek yemlerinde) yahut bozulmayı önleme açısından serin ve kuru yerlerde depolanmalıdır. Hormon ihtiva eden yabancı ot ilaçları tohumluklarla, gübrelerle ve diğer zirai mücadele ilaçları ile birlikte depo edilmemelidir.
  3. Kullanma değerliliğinden şüphe edilen ilaç atıkları yahut etiketleri kaybolarak cinsi tespit edilemeyen ilaçlar, ziraat yapılmayan boş bir araziye gömülerek kullanılmaz hale getirilmelidir. İlaçların gömülüceği  yerdeki çukur betonlanmalı ve yağmur sularının taban sularına karışması önlenmelidir.
  4. Zirai mücadele ilaçları saklanmaları için asla orijinal ambalajlarından diğer kaplara ( süt ve meşrubat şişeleri, testiler vs.) boşaltılmamalıdır. Boş orijinal ambalajlar diğer başka maksatlar için asla kullanılmamalıdır. Bu boş ambalajlar çocukların erişebileceği yerlerden uzak tutulmalı ortada bırakılmamalı ve uygun bir şekilde ya kullanılmaz bir duruma getirilmeli veya imha edilmelidir. Kağıt kartonlar ve kağıt torbalar uygun bir şekilde tarlada yakılmalıdır. Şişeler, cam kaplar ve teneke kutular tahrip edilmeli ve derin bir şekilde gömülmelidir.

 

İlaçların Hazırlanmasında alınacak önlemler

  1. Zehirli yemler, süspansiyonlar, emülsiyonlar ve solüsyonlar ikamet yerleriyle, içerisinde gıda ve yem maddeleri bulunan mutfak, ahır ve benzeri yerlerde hazırlanmamalıdır. İlaçları hazırlamak için hiçbir şekilde mutfak malzemesi, yalak, yemlik ve çamaşır kapları kullanılmamalıdır.
  2. Zirai mücadele ilaçlarının tümü özellikle çocuklar ve kullanma şeklini bilmeyenler tarafından kullanıldığında tehlikeli olabileceğinden gelişigüzel bırakılmamalı, kilitli bir yerlerde saklanmalıdır.
  3. Zirai mücadele ilaçları yalnız ambalajlarının üzerinde ve kullanma talimatlarında gösterilen dozlarda kullanılmalıdır.
  4. Tavsiye edilen doz ve tekrardan fazla ilaç kullanılması tehlikeleri arttırır.
  5. Süspansiyon ve emülsiyon ilaçlar çok iyi karıştırılmalıdır.
  6. İlaç mahlüllerinin kapalı bir yerde hazırlanması halinde ve kuru tohum ilaçlarının tatbik edildiği yerlerde iyi bir havalandırma tertibatı bulunmalı ve uygulama sırasında da mutlak surette maske takılmalıdır. Maske sıcak havada, sık yüksek bitkilerin bulunduğu yerlerde ve açık arazide  kullanılmalıdır.
  7. Maskeler için uygun filitreli başlıklar kullanılmalı, bu başlıklar kuru yerlerde saklanmalı ve gerektiğinde yenisiyle değiştirilmelidir.

 

Ilaçların Kullanılmasında Alınacak Önlemler

  1. İş esnasında bilhassa süspansiyon, emülsiyon ve toz ilaçlarla meşgul olurken  açık yer bırakılmaksızın koruyucu bir elbise ve lastik çizme giyilmeli, ayrıca şapka takılmalıdır. Bazı ilaçlar içinse açık havada dahi koruyucu gözlük ve maske takılmalıdır.
  2. Koruyucu elbiseler sık sık değiştirilmeli ve temizlenmelidir.
  3. Zirai Mücadele ilaçları ile çalışırken yemek yememeli, su ve sigara içilmemelidir.
  4. Bilhassa iş esnasında ve işten sonra alkollü içkilerin kullanılması çok tehlikelidir.
  5. İlaçlamadan sonra ve her yemekten önce su ve sabunla itina ile yıkanmalıdır. Ilaçlar asla deriye ve göze temas ettirilmemeli ve herhangi bir şekilde temas ettiği zaman bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.
  6. Ilaçlama aletlerinin tıkanan meme ve hortumlarının üfleyerek açılmaya çalışılması tehlikelidir.
  7. Çalışma esnasında sis, sıvı yahut toz bulutların insanlara, hayvanlara ve civar bahçelerle, çayır ve otlaklara zarar vermesinden kaçınılmalı ve bu gibi durumlarda sahiplerine haber verilmelidir. Rüzgara karşı ilaç atılmamalıdır.
  8. Arılara karşı zehirli olan ilaçlarla çalışırken özel itina gösterilmeli ve ilaçlama öncesi kovan sahiplerine haber verilmelidir. Etiket üzerinde bulunan arılara karşı zehirli ve zehirsiz yazısı dikkatle okunmalıdır.
  9. Hazırlanan ilaçlardan arta kalanlarla, aletlerin temizlennmesinde kullanılan sular asla çukurlara, derelere, nehirlere, göllere ve denize dökülmemeli bunlar açılan bir çukur içerisine dökülmelidir.
  10. Zirai mücadele ilaçları ara kültürlere temas edebilecek ve bu kültürlerde esas mücadele yapılacak bitkiden daha evvel hasat edilecekse kullanılmamalıdır. Mutlak zaruret varsa  ara kültürün ya üstü örtülmeli veya tatbikattan hemen önce hasat edilmeli sonra ilaçlama yapılmalıdır.
  11. Böyle ilaçların kalıntıları bazen hayvanlarda bariz bir zarar meydana getirmemekle birlikte, ürünlerine mesela süte geçebilmektedir. Sebze ve meyveler ise kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalıdırlar.
  12. Zirai mücadele ilaçları ile çalaşanlar bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı olmalı ve aynı zamanda kendilerine kullanma, zehirlilik ve dikkat edecekleri hususlar hakkında bilgi verilmelidir.
  13. Hamile kadınlar, emzikli anneler, hastalar, sakat insanlar ve çocuklar zehirli zirai müçcadele ilaçları ile ilgili işlerle meşgul olmamalıdır.
  14. Gündüzleri devamlı olarak 8 saatten fazla ve üst üste 6 günden fazla sürelerle mücadele ilaçları ile uygulamalardan kaçınılmalıdır.
  15. Üşütme, bronşit ve mide rahatsızlığı olan şahıslarla, ellerinde çatlak ve yara olanlar, zehirlere karşı bilhassa hassastırlar. Böyle kişiler sıvı ve toz ilaçlarla çalıştırılmamalıdır.
  16. Eğer iş esnasında veya işten sonra baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, göz kararması ve diğer rahatsızlıklar meydana gelirse işi derhal durdurmalı, kirli elbiseler çıkarılmalı ve doktor çağırılmalı veya rahatsızlanan kişi  derhal hastaneye kaldırılmalıdır. Doktorun zerirlenme şekli konusunda aydınlatılabilmesi için, kullanılan zirai mücadele ilacının ambalajı kendisine gösterilmelidir.

 

Zehirleme Belirtileri ve Bunlara Karşı Alınması Gereken Önlemler

Zehirleme belirtileri, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, huzursuzluk, kusma, yüksek ateş , terleme, solunum zorluğu, morarma, kalpte ritim bozukluğu, cilt ve göz kapaklarında titreme, konuşma güçlüğü, görme bozukluğu, reflekslerin bozulması, göz kızarması, göz bebeklerinin küçülmesi, ishal, bayılma ve koma şeklinde ortaya çıkmaktadır.Ilacın özelliğine göre bunlardan biri veya birkaçı birarada görülebilir. Böyle bir durumda;

  1. Hastanın uygulama yapılan yerden uzaklaştırılarak dinlenmesi sağlanmalıdır.
  2. Ilaçlı giysiler üzerinden alınmalı, deriye bulaşmış olan ilaçlar bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.
  3. Ağız yoluyla gelen zehirlenmelerde, hasta bayılmamışsa ılık su, tuzlu su, sabunlu su yardımıyla veya boğaza pamuk sokularak kusturulmalıdır.
  4. Solunum yavaşlamışsa suni solunum yaptırılmalıdır.
  5. Hasta çırpınma halinde ise dilini ısırmaması için çenelerinin arasına temiz beze sarılmış sert bir cisim yerleştirilmeli, takma diş varsa çıkarılmalıdır.
  6. Hasta başı yana dönük olarak yatırılmalıdır.
  7. Sıcak tutulmalıdır.
  8. Hasta en kısa zamanda hastaneye götürülmeli, zehirlenmeye neden olan ilacın adı ve tıbbi önlemler doktora açıklanmalıdır.
KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi