Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Tarçınlı Çay Nasıl Demlenir?
Tarçın Çayının Faydaları ve Zararları
Tarçınlı çay, aynı adlı ağacının kabuğundan elde ediliyor. Tarçın ister kabuk ister toz şeklinde mutfaklarda bulunan hoş kokulu bir baharat çeşitidir. Tarçın ağacı kabuğunun sağlığa faydaları tıpta da yaygın olarak biliniyor. İki çeşit tarçın vardır. Çin (cansia) ve seylan olarak iki farklı tarçın türü vardır. Bu iki tarçın çeşidi tat ve görünüm olarak birbirine benziyor. Kokularıda birbirine yakındır. Ama Seylan tarçını biraz daha tatlıdır. Seylan tarçını daha zor bulunur daha pahalıdır ve daha rafinedir. Çin tarçınına göre daha etkili olarak biliniyor.
Tarçının içerdiği sinamaldehid, sinnamil asetat ve sinnamil adlı bileşenlerdir. Fiziksel yaralanmalarda kanın pıhtılaşmasını sağlıyor ve kanamayı durduruyor. Tarçında bulunan " sinamaldehid"( sinamik aldehit olarak da adlandırılır ) istenmeyen pıhtılaşmaları önlemektedir. Tarçının bu özelliği sayesinde iltihap önleyici olarak da kullanılması sağlanmaktadır. Tarçın lifi bakımından zengindir. Bunun için sindirimi kolaylaştırıyor ve kan şekeri dengesini koruyor.
Tarçın çayının faydaları:
Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor ve en iyi baharatlardan biridir. Sindirim sistemi bozuklukları, ishal, adet öncesinde ya da sonrasında oluşan ağrıları hafifletiyor. Son yıllarda şeker hastalığı üzerinde olumlu etkisi vardır.
- Tarçın çayı kan dolaşımı artırıyor.
- Soğuk algınlığı belirtileri azaltır.
- Mide rahatsızlıklarını hafifletir.
- Menstrüel ağrıları azaltır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Kan şekerini düzenler.
- Mide kraplarına iyi geliyor.
- Anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruyor.
Tarçın çayı zayıflatır mı?
Tarçın çayı antioksidanlar bakımından zengindir. Tarçın tek başına zayıflama etkisi yoktur. Ama kan şekerini yani kandaki glikozun hücreler tarafından işlenmesini sağlayan insülin hormonunu dengeler ve diyet yapanlar için diyetlerine yardımcı olur. Pankreasta üretilen insülin hormonu kanda bulunan şekeri vücut genelindeki hücrelere götürmede görevlidir. Hücreler insülin hormonunun taşıdığı glikozu alarak enerji üretiminde kullanır. Tarçın çayının zayıflatıcı etkileri olduğu biliniyor. Tarçının zayıflamaya etkisi insüline yardımcı olarak kan şekerini dengelemesinden kaynaklanıyor. Tarçın vücudun ekstra insülin salgılamasının önüne geçiyor.
Tarçın çayı nasıl demlenir?
Tarçın çayının malzemeleri
- 5 Tane kabuk tarçın( çubuk)
- 2 Su bardağı su
- 1 Yemek kaşığı bal ya da toz şeker. Bu çayı diyet için yapıyorsanız şeker önerilmez.
Küçük bir tencerenin içine malzemelerin hepsini koyalım ve karıştıralım. Kaynamaya bırakalım. Daha sonra çay fokurdamaya başladığı zaman ocağın altını kısalım. 30 dakika kadar kısık ateşte demleyelim. Demlenmesinin ardından tarçın çayını ocaktan alınır. Cam kavanoza koyularak saklanır. Kabuk tarçın çayını bitene kadar buz dolabında saklayabilirsiniz. Her yemek öncesi kavanozdan bir çay bardağı alın ve bir çay bardağı da kaynamış su alarak karıştırıp için. Ancak yeniden şeker ilavesi yapılmaması gerekir. Dilerseniz çayı hazırlama aşamasında şeker yerine bir yemek kaşığı bal koyabilirsiniz.
Günde 3 kez yemeklerden önce tüketilmesi gereken tarçın çayı açlık hissinizi önemli ölçüde azaltarak size tokluk hissi verecektir. Çayın tok tutma özelliği ile acıktığınız zamanlar çayı tüketmeniz açlık hissinizi bastırmaktadır. Düzenli bir diyet listesi ve spor programı ile tarçın çayını tüketmeniz kısa sürede kilo vermeye ve yağ yakmaya yardımcı olacaktır.
Diyet için tarçın çayı nasıl kullanılır?
Diyet için tarçın çayı içebilirsiniz. Ya da tarçını yoğurdun üzerine, meyvelerin üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Toz tarçın kullanacaksanız 1 büyük bardak çay için 1-1.5 çay kaşığı tarçın yeterli olacaktır. Tarçını kaynamış suya ekleyip karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Çubuk tarçın kullanacaksanız bardağa aldığınız kaynamış suyun içine 1 adet çubuk tarçın atarak 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Tarçın çubuğu bardaktan büyükse parçalara bölerek tamamının suyu içinde olmasına özen gösterin.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri