Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Anason Güvesi Zararlısı (Depressaria daucivorella Rag)
ANASON GÜVESİ
(Depressaria daucivorella Rag)
ANASON GÜVESİ TANIMI
Ergin grimsi vücut rengine sahip, kanat açıklığı 22-23 mm arasında değişen küçük bir kelebektir. Ön kanatlargrimsi kahverenginden hafif parlak kırmızıya kadar değişir. Üzerinde uzunluğuna yerleşmiş, koyu renkte pulların oluşturduğu çizgi şeklinde lekeler bulunur. Bu pullar kanatlara kumlu bir görünüş vermektedir. Ön kanatların uç kısımlarında bulunan saçak şeklindeki kıllar iyice gelişmiştir. Arka kanatlar açık gri ve hafitçe kırmızımsı renkli olup, kenarları uzun saçaklarla çevrilidir. Yumurtaları yassı, soluk limon sarısı veya soluk yeşil renkli olup uzunluğu 0.50 - 0.55 mm, genişliği 0.30 -0.40 mm' dir. Yeşilimsi gri renkli olan larvalar siyah nokta ve ince kıllarla kaplıdır, baş ve prothorax siyah renkli, vücudun yan kenarları tamamen sarımsıdır. Olgun larvanın boyu 18-20 mm arasında değişir. Pupa 10-12 mm uzunlukta olup, bir kokon içinde bulunur.
Anason güvesi kışı döllenmiş dişi kelebek olarak toprakta geçirir. İlkbaharda mart sonuna doğru kelebekler kışlama yerlerinden çıkıp bitkilerin yaprak ve çiçek demetlerine yumurta koyarlar. Bir dişi bir ay süre ile ortalama 200 yumurta bırakabilir. Bu yumurtaları 2 veya 3'lü sıralar halinde yerleştirirler. Bırakılan yumurtalar 9-10 gün veya 3 - 4 hafta içinde açılır. Çıkan larvalar yaprak içine girerek parankima dokusu ile beslenirler. İlk iki larva dönemi yaprak içinde meydana getirilen galerilerde geçer. Üçüncü dönemden itibaren yaprak içinden çıkar ve yaprak ucuna doğru giderek dışarıda beslenirler. Ancak bu tür beslenmelerini bir barınak içinde sürdürürler. Barınaklarını yaprak ucunda, yaprağı damar boyunca kıvırıp ipek iplikçiklerle bağlamak suretiyle yaparlar.
Barınak içinde bulanan larvalar tüp şeklinde sayısız galeriler açabilirler. Ayrıca bu barınaklardan çıkarak da bitkinin çeşitli organlarını yiyebilirler. Zarar en çok mayıs ve haziran aylarında meydana gelir. Zira larva bu aylarda çiçek demetleri üzerinde ağ örerek henüz olgunlaşmamış tohumları yer. Bir ağ veya kıvrılmış yaprak içinde çok sayıda larva bulunabilir. Larva gelişmesini 35 - 40 günde tamamlar. Olgun hale gelen larva tahminen haziran veya temmuz ayı içinde, toprağın 2 - 3 cm derinliğinde veya yere düşmüş yapraklar arasında pupa olur. Pupa dönemi 18-25 gün sürebilir. Bu pupalardan temmuz ayı sonlarına doğru erginler çıkar ve birkaç gün beslendikten sonra tamamen hareketsiz kalırlar. Anason güvesi yılda bir döl vermektedir.
ANASON GÜVESİ YAŞAYIŞ
Zararı, larvalar meydana getirir. Larvalar, yaprak, çiçek ve tomurcuklan yer, yapraklarda küçük delikler açar, buradan iki epidermis arasına girerek parankima dokusunu yemek suretiyle galeriler meydana getirirler. Yaprak damarlarına rastlayan bazı galeriler, bu damarların uzayıp genişlemesine neden olur. Ayrıca yaprakları damarlar boyunca kıvırarak ipeğimsi ağlarla birleştirirler. Çiçeklerde meydana getirilen zararlar oldukça önemlidir. Larvalar buralarda ağ örerek, bu ağlar içinde henüz oluşmak üzere olan çiçekleri yerler.
Bu nedenle bitkinin tohum bağlamasını engellemiş olurlar. Ayrıca olgunlaşmak üzere olan tohumları da yiyerek verimin oldukça azalmasına neden olurlar. Anason güvesinin Ege ve İç Anadolu bölgelerinde, özellikle İzmir, Muğla, Denizli illerinde bulunduğu saptanmıştır
ANASON GÜVESİ MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
- Tarla temizliğine önem verilmeli, kıştan bahara çıkarken tarla otlu bırakılmamalı ve tarladaki bitki artıkları yok edilmelidir.
- Zararlının biyolojisi dikkate alınarak meydana gelebilecek zararı azaltabilme veya elimine edebilme bakımından erken ekim yapılmasına dikkat edilmelidir
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Anason Güvesi 2447 kb
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri