• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Aralık 2024 Pazartesi

Gıda Maddelerinde Koruyucu Madde Tayini Nasıl Yapılır?

Koruyucu Madde Tayini

 

Prensip

Aktif ekmek mayası katkısı kullanılarak, fermentasyon tüpüne alınan meyve suyunun inkübasyon sonucunda oluşan karbondioksit hacmine göre kimyasal koruyucu madde eklenip eklenmediği tespit edilir.


 
Kullanılan Malzemeler 

  • Balonjoje (100 mL)
  • Steril Erlen (250 mL)
  • Fermentasyon Tüpü
  • Terazi
  • Pamuk
  • Pipet (5,10 mL)
  • İnkübatör

 

Kullanılan Kimyasallar

  1. Potasyum dihidrojen fosfat (KH2PO4)
  2. Magnezyum sülfat (MgSO4.7H2O)
  3. Maya
  4. Kieselguhr
  5. L-asparajin monohidrat
  6. Fermentasyon tüpü

 
Ölçüler mm'dir.


 
Ekmek mayası katkısının hazırlanması

1 g L-asparajin, 25 g glikoz, 0,5 g potasyum dihidrojen fosfat, 0,5 g magnezyum sülfat, çok az  miktar saf su içerisinde çözülür. Çözelti 100 mL lik balonjojeye aktarılır. Üzerine su içinde ezilmiş olan 1 g ekmek mayası eklenir. Çözeltinin son hacmi saf su ile 100 mL ye tamamlanır. Balon içerindeki çözelti  steril erlene aktarılır. Üzerine bir spatül ucu ile kieselguhr katılır. Kabın ağzı bir tıpa veya pamuk ile kapatılarak 20°C’da 24 saat inkübe edilir. İnkübasyonun bitiminde kap iyice karıştırılır ve pamuk katmanından süzülür. Süzüntüden 10 mL alınır ve üzerine 25 g glikoz, 1 g L-asparajin, 0,5 g potasyum dihidrojenfosfat, 0,5 g magnezyum sülfat, bir spatül ucu kieselguhr eklenerek  iyice karıştırılır. Bu karışım tekrar steril bir erlene alınarak 25°C’da 48 saat inkübe edilir.

 

Deneyin Yapılışı

Meyve sularında yapılan analizlerde, analiz edilecek örnek haricinde birde hangi çeşit meyve suyunun analizi yapılacaksa tanık olarak aynı çeşidin  saf meyve suyu da kullanılmalıdır. Fermentasyon tüplerinden birine  2 mL maya katkısı ve 10 mL saf meyve  suyu (tanık), diğerine ise  2 mL maya katkısı ve 10 mL analiz edilecek meyve suyu koyulur. Fermentasyon tüpleri eğilerek sıvının, tüplerin göstergeli bölümüne dolması sağlanır ve açık uç pamuk ile kapatılır. 25°C’da 20 saat inkübasyondan sonra oluşan karbon dioksit hacmi göstergeden mL olarak okunur.


Analizler 3’ er parelel  yapılmalı

 

Sonuçların Değerlendirilmesi
 
20 saatlik inkübasyon sonucunda;

· Karbondioksit hacmi 5 mL den fazla ise fermentasyon pozitif (+)

· Karbondioksit hacmi 1-5 mL arasında ise  fermentasyon pozitif (-)


 
Eğer;

· Fermentasyon pozitif (+) : Koruyucu veya antibiyotik madde yoktur.

· Fermentasyon deneyi negatif (-) : Koruyucu veya antibiyotik madde vardır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Arılar, yarım kilo bal yapabilmek için iki milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamak zorundadırlar.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi