• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Şeker Pancarında Mor Çürüklük Hastalığı

(R.violacea)

 

ŞEKER PANCARINDA MOR ÇÜRÜKLÜK HASTALIK TANIMI

R.violacea, küçük ve koyu renkli sclerotia halinde uzun yıllar toprakta canlılığını devam ettirebilir. Sclertia dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu mantar uygun ortamlarda toprak yüzeyinde ve pancar kökünün üst kısmında da gelişebilir ve bitkinin tamamını ve hastalandırabilir. 

Şeker Pancarında Mor Çürüklük Hastalığı

Hastalık aynı zamanda yonca, üçgül, havuç, kereviz ve patates gibi diğer kültür bitkilerinde de etkilidir. Toprağın yanlış uygulamalar nedeniyle sıkıştırılması, toprak yapısının zayıf olması ve hastalığa karşı hassas bitkilerin aynı yerde arka arkaya ekilmesi gibi istenmeyen durumlarda hastalığı zararı artabilir.

 

ŞEKER PANCARINDA MOR ÇÜRÜKLÜK YAŞAYIŞ

Genellikle Rhizoctonia kök çürüklüğünden sonra ortaya çıkar ve pancarın sararmasına neden olur.Özellikle kurak şartlarda, tarlanın değişik yerlerinde, küçük alanlar halinde hastalığa yakalanmış pancarlar görülür ve şiddetli enfeksiyonlarda hastalık tarlanın tamamına yayılabilir. Kökün üzerinde değişik büyüklüklerde ve ince misel tabakası ile kaplı pembe lekeler görülür. Bu lekeler önce kuyruk kısmında görülmeye başlar ve lekelerin altındaki çürüme yumrunun içine doğru ilerler.Şiddetli enfeksiyonlarda kökün tamamı hastalanır.

 

ŞEKER PANCARINDA MOR ÇÜRÜKLÜK KÜLTÜREL ÖNLEMLER

Ciddi salgınlarda hem kök verimini ve hem de şeker oranını azaltmasına rağmen, bu hastalık genellikle mevsim sonunda ortaya çıkar ve nadiren tüm tarlaya yayılır. Bu nedenle de büyük kayıplara neden olmaz. Fakat bazen küçük bir bulaşma da önemli olabilir. Çünkü, bu mantar siloda diğer yumrulara çok çabuk geçebilir ve siloda çürümelere neden olabilir. Bir çok ülkede ve özellikle de kireç ve organik madde bakımından zengin topraklarda görülebilir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi