• notifications1
  • menü

Bugün : 6 Aralık 2024 Cuma

Nektarinin Iklim Istekleri Nelerdir?

NEKTARİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

Nektarinin İklim İstekleri

Nektarin ağacı ilkbaharda oldukça ılık bir hava ister. Çünkü ilkbahar geç donlarına karşı şeftalilerden daha hassastırlar. Açmış çiçekler -2.5 oC’de, taç yaprağı dökülmüş çiçekler -1.8 oC’de, genç meyveler ise -1 oC’de zarar görürler Meyveler gelişme başlangıcında rüzgardan olumsuz etkilenir. Meyve kabuğu düz ve tüysüz olduğundan sallanan dallar çizebilir. Dalların sürtmesi ile meyve üzerinde kül renkli lekeler, nekrozlar oluşur. Bu kayıplar bahçelere göre %5 ile 20 arasında değişmektedir. Şeftali güvesi ve Akdeniz sineği zararı artar. Yağışın az, hava neminin düşük olduğu yerlerde daha iyi yetişir. Kuru ve sıcak iklimleri sever. Nektarinlerin yıllık bakım masrafları şeftalilerinkinden daha yüksektir. Çünkü nektarin bahçelerinde hastalık ve zararlılara karşı daha çok mücadele yapılmaktadır. Hasat sırasında rüzgardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklanan meyve kayıpları şeftalilerinkinden fazla olup genellikle

 

Nektarinin Toprak İstekleri

Şeftalinin yetişebildiği tüm toprak tiplerinde nektarin de yetişebilir. Kaba bünyeli, tınlı, nötr pH’lı, derin, geçirgen, sıcak ve organik maddece zengin topraklar daha iyidir. Topraktaki yüksek nem mantari hastalıkları özellikle de Monilia hastalığını artırmaktadır.

 

Nektarinin Gübrelenmesi

Nektarin ağaçlarının gübrelenmesi genellikle şeftalilerinkine benzer. Azot fazlalığı ve şiddetli rüzgarlar meyve çatlamasını teşvik eder ve şeker içeriğini düşürür. Bu yüzden azotlu gübrelemede dikkatli olunmalıdır. Güzden yanmış ahır gübresinin izdüşümlere verilmesi, toprak analiz sonuçlarına göre ticari gübrelerin uygulanması verim ve kaliteyi olumlu etkilemektedir. Verim çağındaki bir bahçeye 8 kg N/da, 5 kg P2O5/da ve 8 kg K2O/da önerilmektedir.

 

Nektarin Bahçelerinde Sulama

Nektarin ağaçlarının sulanması genellikle şeftalilerin ki gibidir. 15 gün ara ile Ekim ayına kadarsulanmalıdırlar. Meyve olgunlaşmasına yakın dönemdeki aşırı sulamalar ve yağış meyvelerin çatlamasına yol açar ve şeker içeriklerini düşürür. Fertigasyon bu tür sorunları ortadan kaldırdığı gibi, verim ve kaliteyi de artırmaktadır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Elma, Soğan Ve Patatesin Tadı Aynıdır. Fark Sadece Tamamen Kokularından Kaynaklanır. Aslında Hepsi Tatlıdır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi