Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kiraz Dal Yanıklığı Nedir?
Kiraz Dal Yanıklığı Hastalığı
(H. Syringae Pv. Morsprunoro)
KİRAZ DAL YANIKLIĞI HASTALIĞI TANIMI
Hastalık etmeni, optimum gelişme sıcaklığı 25 °C, maksimum 35 °C'nin altında ve Termal ölüm noktası 46 °C olan bir bakteridir. Bu hastalığın yaz ve kış olmak üzere iki devresi vardır. Yaz devresi ilkbahara kadar olan devredir.
İlkbaharda bulaşmış tomurcuklar açılınca bunlardan hastalıklı yapraklar meydana gelir. Bakteri yazın kabukta gizli olarak kalır, üreyip yayılmaz. Kış devresi sonbaharda başlar, sonbaharda hasta yapraklar üzerindeki bakteri, yağmurla sürgün ve dallara geçer ve onları enfekte eder. Bakteri kışı belirsiz bir faaliyetle kabuk üzerinde geçirir. Bakteri daha ziyade gözlerden çatlaklardan ve budama yerlerindeki yaralardan bitkiye girer.
KİRAZ DAL YANIKLIĞI HASTALIĞI YAŞAYIŞ
- Kiraz ağaçlarının gövdesi, genç sürgünleri, dalları, meyve sapları, çiçekleri, uykudaki gözleri, yaprakları patojenden zarar görürler. Hastalık etkisini, ancak gövde ve dallar üzerinde gösterir.
- İnce dallarda ve sürgünlerde kabukta esmer çökük lekeler görülür.
- Fazla sayıda veya büyük olan lekeler dalın kurumasına yol açarlar.
- Bu lekelere tomurcuklarda da rastlanır.
- Kalın dallarda bu lekeler, kanser yarasını oluştururlar.
- Dal kanserlerinin üzerinden 1-2 yıl geçince bunların zamk meydana getirdiği göze çarpar.
- Yapraklarda sarımtırak ve haleli lekeler oluşur.
- Bu lekeler sonradan kuruyarak delinir.
- Yapraklar saçma ile delinmiş gibi bir görünüm arz eder.
KİRAZ DAL YANIKLIĞI HASTALIĞI MÜCADELESİ
Kültürel önlemler
Sağlam fidanların dikilmesi, sağlam aşı gözü kullanılması ve sonbaharda ilaçlamadan önce kuru ve fazla hastalıklı dalların kesilip yayılması en önemli kültürel tedbirlerdir.
KİRAZ DAL YANIKLIĞI HASTALIĞI KİMYASAL MÜCADELE
Hazırlanan ilaç ağaçların her tarafına gelecek şekilde püskürtülmelidir.
İLAÇLAMA ZAMANI
Sonbaharda yapraklar dökülmeye başladığında ve ilkbaharda gözler uyanmak üzere 2 ilaçlama yapılmalıdır. Bordo bulamacı 1 % SIVI 500+ 1000 g (1.ilaçlama) (2.ilaçlama 300+600 g)
KİRAZDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Kiraz Dal Yanıklığı 214 kb
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri