• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Mısır Tarla Hazırlığı ; Ana ürün mısır ekiminde, tarla sonbaharda 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür. İlkbaharda ekimden hemen önce diskaro ve kültüvatör gibi aletlerle yüzlek olarak sürülür. Tırmıklanarak ekime hazır hale getirilir. İlkbaharda toprak işlemesinin toprak tavlı iken yapılmasına dikkat edilmelidir.  İkinci ürün mısır ekiminde, buğday hasadından sonra tarla sulanır. Toprak tava gelince sürülür. Diskaro ve sürgü çekilir. İyi bir tohum yatağı hazırlığı için buğday anızı aşağıdan biçilmiş ve saplar toplanmış olmalıdır.

Ekim Nöbeti

Mısır, çapa bitkisi olduğundan kendisinden sonra gelen bitkiye oldukça temiz ve otsuz bir tarla bırakır. Bir çok bitkiyle ekim nöbetine girebilir. Soya, kuru  fasulye, fiğ, bakla gibi baklagillerle ekim nöbetine girmesi uygundur.  

 

 

Ekim

İyi bir çimlenme ve çıkış için toprak sıcaklığı en az 10-12 °C olmalıdır. Bölgemizde ana ürün mısır l5 Nisan’dan l Haziran’a kadar ekilebilir. İkinci ürün mısır dane üretimi için yapılacaksa mutlaka erkenci bir çeşit kullanılmalı ve  l5 Temmuz’a kadar ekilmelidir. Bu tarih silajlık mısır için biraz daha geciktirilebilir. 

 

Ekim derinliği ana ürün için 5-7 cm, ikinci ürün için 8-10 cm ye ayarlanmalıdır. Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 25-30 cm olmalıdır. En iyisi mibzerle ekimdir. Dane iriliğine göre dekara ana üründe 2-3 kg, ikinci üründe 3-3,5 kg, silajlık mısırda 4-4,5 kg  tohum yeterli olmaktadır.

 

 

Bakım İşleri

Hibrit tohumluktan yüksek verim almak,  bakım işlerini zamanında ve eksiksiz yapmakla mümkündür.2 defa çapa yapmak yeterlidir. Çıkıştan sonra bitkiler 4-5 yapraklı olunca (l0-15 cm boylanınca) seyreltme ile birlikte ilk çapa yapılır. Bitki 8-10 yapraklı olunca (40-50 cm boylanınca) boğaz doldurma ile birlikte ikinci çapa yapılır.Çapa yapılırken köklerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir

 

Ekim öncesi veya ekim sonrası ilaçlar kullanılarak yabancı ot kontrolü yapılmalıdır. Toprak altı (tel kurdu, dana burnu, bozkurt) ve toprak üstü (Mısır maymuncuğu) gibi zararlılara karşı gerekli ilaçlama yapılmalıdır. Ekim öncesi tohuma uygulanan ilaç, mısırın çimlenme esnasında ve fide döneminde toprak altı zararlılarına karşı korur.

 

 

Gübreleme

Kullanılacak gübre miktarı toprağın verimlilik durumuna ve kullanılacak çeşide göre değişir. En iyisi üreticilerin topraklarını tahlil ettirmeleri,bunun sonucuna göre gübre kullanmalarıdır. Kombine mibzerle ekimde, gübre ekimle birlikte verilir. Diğer mibzerlerle ekimde, gübre diskaro çekilmeden önce verilmeli ve diskaro ile toprağa gömülmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı ekim sırasında verilmelidir. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise kuru şartlarda ilk çapadan önce, sulu şartlarda ilk sulamadan önce sıra arasına bitkilere yakın ve amonyum nitrat olarak verilmelidir.

 

Toprak tahlili yapılmamışsa saf madde olarak dekara ortalama kuru şartlarda 12 –l4 kg azot, 5-7 kg fosfor; sulu şartlarda 16-18 kg azot, 7-9 kg fosfor verilebilir. Çiftlik gübresi kullanılırsa sonbaharda toprak işlemesinden önce dekara 2,5-4 ton gübre toprak yüzeyine dağıtılarak pullukla sürüp toprağa karıştırılmalıdır.

 

 

Sulama

İyi ürün almak, zamanında ve yeterli sulama yapmakla mümkündür. Sulama zamanlarında, toprak nemi önceden kontrol edilmelidir. Sulama karık usulü yapılmalıdır. Mısırda su ihtiyacı, bitkide pörsüme ve yaprakların kıvrılması şeklinde görülür. Normal şartlarda ana üründe 3, ikinci üründe 4 sulama yapmak yeterlidir.

 

Ana üründe ilk sulama, azotlu gübrenin ikinci yarısı uygulandıktan sonra yapılır. İkinci sulama, tepe püskülü çıkarmadan l hafta önce yapılır. Son sulama ise süt olum devresinde yapılır.

 

İkinci üründe ilk sulama seyreltmeden sonra yapılır. İkinci sulama, azotlu gübrenin ikinci yarısı uygulandıktan sonra yapılır. Üçüncü sulama, tepe püskülü çıkmadan l hafta önce yapılır. Son sulama ise süt olum devresinde yapılır. 

 

Tepe püskülü çıkarma devresinde mısıra verilen su verime en etkili olanıdır. Bu devrede bitki susuz kalırsa verim %50-80 düşer.

 

 

Hasat ve Kurutma

Dane ürünü için mısırda hasat zamanının geldiği; koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin somağa bağlandığı yerde siyah lekenin oluşması ile anlaşılır. Hasat olgunluğu denilen bu devrede mısır danesinde %35 nem vardır ve hasat elle yapılabilir. Makine ile hasat yapılacaksa 2 hafta daha beklenmesi gerekir. Koçan toplayıcılarıyla hasatta dane nemi %22-28 olmalı, biçerdöverle hasatta dane nemi % 20’nin altına düşmelidir.

 

Hasat elle, biçerdöverle veya koçan toplayıcılarıyla yapılır.

 

Mısır hasadı genel olarak elle koçanlar koparılarak yapılır.Hasat edilen koçanlar kavuzlarından elle ayrılır.Makine ile hasatta, traktör kuyruk milinden hareket alan koçan toplayıcıları kullanılmaktadır. Biçerdövere mısır tablası monte edilerek biçerdöverle hasat da mümkündür.

 

Hasattan sonra nem yüzdesini (%l3-15’e) düşürmek için mutlaka kurutma işlemi yapılmalıdır.

 

Kurutma;

  • Serende koçanla kurutma,
  • Sun’i kurutucularda dane kurutma,
  • Düz bir zeminde güneş altında koçan veya dane kurutması şeklinde yapılabilir.
  • Hasat elle veya koçan toplayıcılarıyla yapılmışsa kurutma işleminden sonra mısır daneleme makinaları ile danelenir.
  • Silajlık mısır ise süt olumu devresi sonunda, yaprakların henüz yeşil olduğu zamanda  hasat edilir.Toprak yüzeyinden sapları ile birlikte kesilerek parçalanır. Tekniğine uygun olarak silaj yapılır. Hasatta geç kalınırsa protein oranı azalır,selüloz oranı artar.
  • Taze tüketim amacıyla yetiştirilen şeker mısırında hasat, süt olum döneminin sonuna doğru, koçanlar koparılarak yapılır.
  • Kuru yem olarak değerlendirilecek ürünün hasadında, kısmen yeşil olan saplar, koçanları alındıktan sonra ya da koçanlarıyla birlikte dipten kesilir. Birkaç gün kurutulan ve demet tapılan bu kuru yem, daha sonra kesilerek, kıyılarak ya da olduğu gibi hayvanlara verilebilir.

 

 

Depolama

Mısırı depolarken özellikle danenin kuru ve serin tutulması ile her türlü zararlıdan korunmasına dikkat edilmelidir.

 

Bunun için de depo: 

  • Temiz olmalı,
  • Nispi nemi %50’yi geçmemeli,
  • Sürekli kontrol edilip havalandırılmalı,
  • Isı (0-20 °C) sabit tutulmalı,
  • Tahta taban olmalı,
  • 10-15 cm’yi geçmeyen yığın yapılmalı,
  • Yığın sürekli karıştırılmalıdır.

 

MISIRDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR

  1. Kök Ve Kökboğazı Çürüklüğü
  2. Mısır Rastığı (Ustilago Maydis)
  3. Yaprak Yanıklığı (Bipolaris ) (Pythium Spp., Fusarium Spp., Rhizoctonia Spp.,)
  4. Bozkurt (Agrotis İpsilon)
  5. Çizgili Yaprak kurdu (Spodoptera )
  6. Dana Burnu (Gryllotalpa Gryllotalpa (L.)
  7. Mısır Koçan Kurdu (Sesamia Nonagrioides)
  8. Mısır Kurdu (Ostrinia Nubilalis)
  9. Mısır Maymuncuğu (Tanymecus Dilaticollis )
  10. Pamuk Yaprak Kurdu (Spodoptera Littoralis)
  11. Tel Kurtları
  12. Yeşil Kurt (Helicoverpa Armigera)
  13. Misir Yaprak Kurtlari
  14. İki Noktalı Kırmızı Örümcek (Tetranychus Urticae )
  15. Pamuk Kırmızı Örümceği (T. Cinnabarinus.)

 

MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIK VE ZARARLILAR

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi