• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Organik Logosu Olmayan Ürünleri Satın Almayın

Sorhocam
  • Sorhocam
  • Haberler
  • 0 yorum
  • 0 dosya
  • 0 resim
  • 92 okunma
  • 21 Ağustos 2016, Pazar

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, bir ürünün organik olup olmadığının bakarak ya da tadarak anlaşılamayacağını belirterek, sertifikası olmayan ürünlerin organik olarak satışının engellenmesi gerektiğini bildirdi.



Prof. Dr. Ak, yazılı açıklamasında, UÜ Ziraat Fakültesi olarak organik tarım konusunda eğitim alan lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yaklaşık 65 dekarlık arazi üzerinde uygulamalı eğitim imkanı sağladıklarını aktardı.

Bu arazilerde tamamen organik koşullarda üretim gerçekleştirildiğini ifade eden Ak, herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanmaksızın yapılan üretim faaliyetlerinde insan sağlığını korumayı ve güvenli gıdalar yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ak, burada öğrencilerin eğitimi ve stajlarının yanı sıra organik tarıma ihtiyaç duyan vatandaşlara da uygulamalı organik tarım eğitimleri verdiklerini belirterek, "Yaz mevsiminde domates, biber, patlıcan ve salatalık üretiyoruz. Kış mevsiminde ise lahana, pırasa ve brokoli gibi ürünler yetiştiriyoruz. Üretirken çevreyi koruyoruz, tüketirken de insan sağlığını koruyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir ürünün organik olup olmadığının bakarak ya da tadarak kolay kolay anlaşılamayacağını vurgulayan Ak, şöyle devam etti:

"Bir ürünün organik ürün olduğundan emin olabilmemiz için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve uluslararası akredite kuruluşlar olan kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından üretimin baştan sona denetlenmesi, organik tarıma geçiş sürecinin tamamlanması, organik ürün sertifikasının alınmış ve etiketinde mutlaka 'organik ürün' logosunun bulunması gerekiyor. Organik ürünlerle diğer ürünler arasındaki en önemli farklılık, organik ürünlerde insan sağlığını tehdit eden kimyasal ilaç ve kalıntı riskinin bulunmamasıdır. Bir ürünün içindeki kimyasal kalıntı düzeyini ise duyu organlarımızla değil ancak ileri teknoloji laboratuvar analizleriyle belirlenebilir. Bu nedenle bir ürünün organik ürün sayılabilmesi için mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen 'organik ürün' logosunun bulunması gerekmektedir. Bu tarz sertifikası veya logosu olmayan ürünlerin organik olarak satışı engellenmelidir."



Organik tarıma ilgi çok fazla

UÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise lisans öğrencilerinin stajları sırasında organik tarım parsellerinde hem eğitim verildiğini hem de üretim gerçekleştirildiğini belirtti.

Yüksek lisans öğrencilerinin de organik tarımla ilgili tezlerini bu arazilerde gerçekleştirebildiklerini aktaran Bilgili, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca farklı zamanlarda organik tarımla ilgili kurslar açıyoruz. Yoğun bir başvuru oluyor. Organik tarımla ilgilenen çok sayıda vatandaşımız var. İnsanlar nasıl organik üretim yapılacağını merak ediyor. Bizler de imkanlarımız doğrultusunda kurslar açıyoruz ve burada vatandaşlara organik tarım konusunda uygulamalı eğitimler veriyoruz. Geleceğe yönelik üniversitemizde bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılması, bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte ve daha büyük çapta yapılabilmesi adına bizler de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yakın zamanda hazırladığımız projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz."

x
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ve isteklerinizi bize iletebilirsiniz!

Güvenlik Kodu : 33288

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Erzurum'da 5 Bin Çiftçi Organik Tarım Sertifikası Aldı

13 Temmuz 2014, Pazar Erzurum'da 5 Bin Çiftçi Organik Tarım Sertifikası Aldı

ERZURUM da 5 bin çiftçi organik tarım sertifikası aldı. Sertifikalı çiftçilerin organik ürünleri sayesinde daha fazla kazanç elde edeceği bildirildi. Erzurumlu çiftçi organik tarıma umut bağladı. Tarımsal Üreticiler Birliği ne bağlı 5 bin çiftçi, arazilerinde ve ürünlerinde organik kontrol ...

Konya’da Organik Tarım Yaygınlaşıyor

29 Mayıs 2013, Çarşamba Konya’da Organik Tarım Yaygınlaşıyor

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, organik tarımın üretimde kimyasal girdi kullanmadan, yönetmeliğin izin verdiği girdiler kullanılarak, üretimden tüketime her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan bir tarımsal üretim biçimi olduğunu belirtti. Sentetik kimyasallar, a...

Bafra'da Organik Böğürtlen Üretimi

8 Temmuz 2013, Pazartesi Bafra'da Organik Böğürtlen Üretimi

Samsun un Bafra ilçesine bağlı Karaburç köyünde organik böğürtlen üretimi yüz güldürüyor. Böğürtlen üretimi yapan deniz astsubay emeklisi 63 yaşındaki Hikmet Bektaş, tamamen doğal olarak üretilen böğürtlenin organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve olduğunu v...

Organik Tarım Kontrolörü Eğitimi Düzenlenecektir

11 Ocak 2019, Cuma Organik Tarım Kontrolörü Eğitimi Düzenlenecektir

Organik Tarım Kontrolörü Eğitimi Düzenlenecektir Türk Standartları Enstitüsü ile Genel Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokol kapsamında 18 Şubat- 01 Mart 2019 tarihleri arasında Organik Tarım Kontrolörü Eğitimi düzenlenecektir. Eğitim başvuruları http://basvuru.tse.org.tr/uye/ adresi üz...

Manisa’da 33 Bin Dekar Alanda Organik Üzüm Üretiliyor

17 Mart 2015, Salı Manisa’da 33 Bin Dekar Alanda Organik Üzüm Üretiliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa’da en çok üretilen organik tarım ürününün üzüm olduğunu bildirdi. İlde 33 bin dekar alanda organik üzüm yetiştirildiğini kaydetti. Manisa’da toplam 140 bin dekar alanda organik tarım üretimi yapıldığını dile getiren &C...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi