• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Yeni Targel Projesi Yolda

Sorhocam
  • Sorhocam
  • Haberler
  • 0 yorum
  • 0 dosya
  • 0 resim
  • 116 okunma
  • 21 Nisan 2016, Perşembe

Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak atandıktan sonra hızla çalışmalara başlayan Faruk Çelik, Bakanlığa yeni bir çalışma modeli getiriyor. İşletme bazlı çalışma modeli olarak tanıtılan bu sistem, akıllara başarısız olan yeni bir TARGEL projesi sistemi mi geliyor sorusunu getirdi.

 

İşletme bazlı çalışma modeline göre, her bitkisel üretim işletmesinden bir Mühendis, her hayvancılık işletmesinden de bir Veteriner Hekim sorumlu olacak. Bu personeller, sorumlu oldukları işletmelerin tüm çalışmaları ve sorunlarıyla ilgilenecek ve tarımsal istatistikleri girecek. Bu sistemle hem işletmelerin doğru yönlendirilmesi hem de bir sorun olarak görülen tarımsal istatistiklerin doğru olarak belirlenmesi hedefleniyor. Peki bu sistem Türkiye tarımına katkı sağlar mı? Başarılı olabilir mi?

 

TARGEL projesi de 2004 yılında bu amaçlarla her köye bir mühendis, bir veteriner hekim sloganıyla hayata geçirilmiş ancak üzerinden geçen 12 yılın sonunda başarısız olduğu gerekçesiyle sonlandırılmıştı. Her köye bir mühendis, bir veteriner hekim projesi başarısız olmuşken, her işletmeye bir mühendis, bir veteriner hekim projesinin başarılı olması çok mümkün görünmüyor.

 

Getirilmesi düşünülen yeni sistemin başarılı şekilde hayata geçirilebilmesi için öncelikle yeterli personel ve ekipman olması gerekir. Şu andaki işlere yetişmekte zorlanan personelin bu yeni çalışma modelini, yetersiz ekipmanlarla yürütebilmesi çok zor gibi görünüyor.

 

Tarımın en büyük problemlerinden biri olarak görülen sağlıklı ve doğru tarımsal verilerin sağlanması sorununa bu yeni sistem nasıl çözüm olacak? Yani mevcut sistemle doğru veriler girmeyen yada giremeyen personel? Yeni sistemle neden doğru veriler girsin?

 

Aslına bakarsanız bunun için de bir neden yok. Örneğin; Bakanlığın beklentisi köye giden bir veteriner hekimin aşıyı yapması. Aşıyı yaptıktan sonra yaş, cinsiyet gibi bilgileri de girerek  ahır ve ağıllardaki hayvanların sayısının sisteme tablete girmesi. Sahada aşı ve küpe yapmaktan Türkvet sisteminde verileri güncelleyemeye zaman bulamayan personelin, iş yükünü iki hatta dört katına çıkararak veri girişlerinin zamanında ve doğru yapmasını beklemek çokta akılcı gibi görünmüyor.

 

Peki iş yükünü artırıp iş yoğunluğundan dolayı doğru yapılamayan işlerin düzelmesini bekleyen Bakanlık personellere gerekli ekipman sağlayabilecek mi? Tarımda tüm çiftçilerin işinin kısıtlı zamanda aynı anda başladığını düşünürsek, her çalışma grubu için aynı anda yeterli araç ve gerekli ekipmanları sağlayamayacağı da aşikar.

 

Tabi birde çalışma gruplarında ülkeye büyük hizmetler sunmuş, hala büyük bir özveriyle çalışan teknisyen ve teknikerlerin yok sayılması sorunu var.

 

Sonuçta “kervan yolda düzülür” mantığıyla hareket eden Bakanlığı yeni bir başarısız proje bekliyor. Bakanlığın bu projeden vazgeçip, son bulan TARGEL projesinden gelen personelle güçlenen ilçe müdürlükleriyle mevcut sistemle daha iyi hizmet sunmaya çalışmalıdır.

x
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ve isteklerinizi bize iletebilirsiniz!

Güvenlik Kodu : 19101

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Segem Sigortacılık Soruları (Yeni)

5 Kasım 2017, Pazar Segem Sigortacılık Soruları (Yeni)

SEGEM SİGORTACILIK SORULARI 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) He...

Mersinin Yeni Gözdesi Ejder Meyvesi (pitahaya)

12 Kasım 2016, Cumartesi Mersinin Yeni Gözdesi Ejder Meyvesi (pitahaya)

MERSİN de alternatif tarım kapsamında oluşturulan ve yaklaşık bir yıllık üretim hazırlığının ardından toplanmaya başlanan ejder meyvesi (pitahaya), tanesi 11 ila 16 lira arasında alıcı buluyor. Anavatanı Vietnam olan, dondurma yapımı, salata ve ilaç sanayilerinde kullanılan, ağırlığı 300 gramd...

Bileceğin Yeni Gözdesi Japon Armudu

7 Ekim 2016, Cuma Bileceğin Yeni Gözdesi Japon Armudu

Bilecik in Osmaneli ilçesinde yetiştirilen, halk arasında Japon armudu olarak bilinen naşhi, üretici ve tüketici için alternatif ürün oldu. Bilecik in Osmaneli ilçesinde yetiştirilen naşhi, farklı tadıyla üretici ve tüketici için alternatif ürün oldu. Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimler...

Tkdk – Ipard Desteklerinde Yeni Dönem!

12 Ocak 2017, Perşembe Tkdk – Ipard Desteklerinde Yeni Dönem!

TKDK destekleri hakkında genel bilgi; 42 il’de uygulanan IPARD Programı, farklı tedbirler ile tarım ve kırsal yatırımlara 3 Milyon Avro’ya kadar ve %70’lere varan HİBE vermektedir. Yılda bir kez proje kabulüne çıkan kurum, Avrupa Birliği standartlarının uygulanacağı yeni ya da m...

Zirai İlaçlarda Yeni Yönetmelik Yolda

13 Ağustos 2017, Pazar Zirai İlaçlarda Yeni Yönetmelik Yolda

Yeni yönetmelik taslağına göre bitki koruma ürünlerinin internetten satışı yasaklanıyor. Ayrıca bayi ve toptancı izin belgesi alabilme ölçütlerine de kısıtlama geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bitki koruma ürünlerinin depolanması ve satışı ile ilgili mevzuatta düzenlemeye gidiyor. Yen...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi