Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Çilekte Bor Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

- Sorhocam
- Bitki Besleme Ve Gübreleme Teknikleri
- Bitki Besin Elementi Noksanlıkları ve Belirtileri
- 0 dosya
- 4 resim
- 1 yorum
- 1569 okunma
Çilekte Bor Eksikliği
İlaçlama da olduğu gibi gübrelemede de uygun doz, doğru zaman ve doğru uygulama verim ve kaliteyi artıran faktörler arasındadır. Gübrelemenin faydasını artıran en önemli şey ise toprak ve yaprak analizidir.
Eksikliğin Belirtileri
- Besin elementi eksikliklerini belirlemedeki en pratik yöntem:
- Genç ya da yaşlı yaprakları incelemekten geçer.
- Bor elementi hareketli olması nedeniyle bakmamız gereken yer genç yapraklardır. Yeni çıkan yaprakların uç kısımlarında yanıklıklar başlar. Eksikliğin şiddeti arttıkça yanıklarda kahverengileşme, sararma, büzüşme ve kırışmalar artar.
- Eksikliğin belirtileri yaprak haricinde çiçek, kök ve meyvede görebiliriz.
- Çiçekteki polen tozlarının azlığı biçimsiz, küçük, düzensiz şekil, ve cansız bir renk oluşumuna neden olur.
- Kök gelişimindeki olumsuzluk bitkinin dolaylı yoldan tüm faaliyetlerini etkiler.
- Bor eksikliğinin yapraktaki belirtileri herbisit zararı, kalsiyum eksiliği, soğuk zararı belirtilerine benzediği için karıştırılmamalı.
Toprakta ve bitkide bor elementinin varlığı;
- Toprakta bor elementi azalırsa; bitkinin vejetatif ve generatif aksamlarındaki büyümeler yavaşlar. Şiddetli azalmada durma noktasına gelir.
- Toprak pH’sındaki 7‘nin üstündeki yükseliş borun alınmasını engeller.
- Organik maddenin artması bor elementinin bitkiye alımını kolaylaştırmakla yarayışlılığını da arttırır.
- Kuru hava ve düşük nem topraktan bor alımını azaltır.
- Düzenli bir sulama ve yağışız varlığı bor eksikliğini giderme önemlidir.
- Çiçeklerdeki bor içeriğinin artması meyve tutumunu artırır.
- Gece gündüz sıcaklık değerlerinin çok yüksek olduğu ve kuraklık gibi stres koşullarına karşı yapılan bor uygulaması bitkinin direnç gelişimini artırır.
Gübrelenmesi
Topraktan ve yapraktan olmak üzere 2 şekilde uygulama yapılır.
Toprak uygulaması
En üstteki genç yaprakların ucunda kurumalar başlayınca ve meyvelerde şekil bozuklukları görülünce uygulamaya başlanır. Damlama sulama sistemi ile sulama yapılan alanlardaki uygulamalara, damlama sulama sisteminin kapanmasına son 30 dk kala yapılır.
Yaprak uygulaması
En üstteki genç yaprakların ucunda kurumalar başlayınca ve meyvelerde şekil bozuklukları görülünce uygulamaya başlanır. Eksiklik belirtileri görülmeden verimli ve kaliteli bir çilek yetiştirmek için, yoğun çiçeklenme dönemlerinin hemen öncesinde çiçek tomurcuğu döneminde uygulamaya başlanır. bGenelde ilk hasattaki meyvelerde şekil bozukluk sayısı yüksek olduğu için 2. hasattan önceki kalıntı süresine dikkat edilerek tekrar bir uygulama yapılmalı.
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya