Iso 50001 Sisteminin Kurulumu İçin Firmada Olması Gerekenler Nelerdir?
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (EnMS) kurulumu için bir firmada bulunması gerekenler, hem yönetimsel taahhüt hem de teknik altyapı ile ilgili unsurları kapsar. Sistemin başarılı ve sürdürülebilir olması için bu unsurların şirket kültürüne ve operasyonlarına entegre edilmesi gerekir.
👥 Yönetimsel ve Organizasyonel Şartlar
Sistemin kurulması için en önemli gereklilik, üst yönetimin taahhüdüdür.
-
Üst Yönetim Taahhüdü ve Liderlik: Sistemin başlatılması, kaynak sağlanması ve süreçlerin onaylanması için Genel Müdür veya üst düzey yöneticilerin desteği şarttır. Yönetim, bir Enerji Politikası yayınlayarak taahhüdünü resmileştirmelidir.
-
Enerji Yönetim Ekibi: Sistemi yönetecek, uygulayacak ve iç tetkikleri yapacak yetkinliğe sahip bir Enerji Yönetimi Temsilcisi ve bu temsilciye bağlı bir çekirdek ekip kurulmalıdır.
-
Yetkin Personel: Enerji tüketiminin analizini yapabilecek, ölçümleri doğru okuyabilecek ve enerji verimliliği projelerini yürütebilecek teknik bilgiye sahip personel (veya danışmanlık hizmeti) gereklidir.
-
İletişim ve Bilinçlendirme Mekanizmaları: Personelin enerji hedefleri ve tasarruf yöntemleri hakkında düzenli olarak bilgilendirilmesini ve sisteme katılımını sağlayan bir iletişim sistemi kurulmalıdır.
📊 Teknik ve Dokümantasyon Şartları
Sistemin işleyişini sağlamak için gerekli olan somut araçlar ve verilerdir.
-
Enerji Tüketim Verileri: Geçmişe dönük (en az 12 aylık) ve güncel enerji faturaları, tüketim kayıtları ve üretim/hizmet verileri (üretim tonajı, oda doluluk oranı vb.) bulunmalıdır. Bu veriler, Enerji İncelemesi için temel oluşturur.
-
Ölçüm ve İzleme Altyapısı: Enerji yoğun alanlardaki (SEU'lar) tüketimi doğru bir şekilde ölçmek için çalışan sayaçlar, sensörler ve/veya veri toplama sistemleri bulunmalıdır. Ölçüm ekipmanlarının kalibrasyonu önemlidir.
-
Yasal Gerekliliklere Uyum: Enerji kullanımı ve emisyonları ile ilgili tüm ulusal ve yerel yasal mevzuatların güncel bir listesi ve bunlara uyumun kanıtı gereklidir.
-
Dokümante Edilmiş Bilgiler: Sistemin kurulması ve sürdürülmesi için gerekli olan prosedürler, enerji inceleme raporları, EnPI'lar (Enerji Performans Göstergeleri), hedefler ve eylem planları gibi tüm dokümantasyonlar hazırlanmalıdır.
-
Tesis/Ekipman Bilgisi: Enerji tüketen ana ekipmanların (kazanlar, kompresörler, motorlar, HVAC sistemleri) teknik özellikleri, çalışma saatleri ve verimlilik değerleri gibi kritik bilgiler el altında olmalıdır.