Organomineral Gübre Nedir?
Organomineral gübre, hem organik maddeleri hem de mineral (kimyasal) besin elementlerini tek bir üründe birleştiren özel bir gübre türüdür.
Bu gübreler, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirirken, bitkilere ihtiyaç duydukları temel besinleri (Azot, Fosfor, Potasyum vb.) dengeli bir şekilde sağlamayı amaçlar.
🌿 Bileşimi ve Özellikleri
Organomineral gübrelerin temel bileşenleri ve özellikleri şunlardır:

1. Organik Kısım
Organik kısım, genellikle kompost, leonardit, hayvan gübresi, bitkisel atıklar veya hümik/fülvik asitler gibi maddelerden oluşur.
-
Faydası: Toprağın su tutma kapasitesini artırır, toprağı havalandırır ve toprak mikroorganizmalarının aktivitesini teşvik eder. Ayrıca, topraktaki besin elementlerinin bitkiler tarafından daha iyi alınmasını sağlayan bir tampon görevi görür.
2. Mineral Kısım
Mineral kısım, geleneksel kimyasal gübrelerde bulunan sentetik besin elementlerini içerir. Bunlar genellikle Azot (N), Fosfor ($P_2O_5$), Potasyum ($K_2O$) ve diğer ikincil/iz elementlerdir.
-
Faydası: Bitkinin hızlı ve doğrudan ihtiyaç duyduğu temel makro ve mikro besinleri sağlar.
✨ Neden Organomineral Gübreler Kullanılır?
Organomineral gübreler, sadece kimyasal gübrelerin ya da sadece organik gübrelerin dezavantajlarını en aza indirerek her iki türün faydalarını birleştirir:
-
Dengeli Beslenme: Bitkiye hem hızlı etkili mineral besinleri hem de uzun sürede salınan organik besinleri aynı anda sunar.
-
Mineral Kaybını Önleme: Organik madde, toprağa verilen mineral besinleri (özellikle Azot ve Fosforu) bünyesinde tutarak yıkanma ve buharlaşma yoluyla kaybolmasını önler.
-
Toprak Sağlığını İyileştirme: Sadece kimyasal gübre kullanımının zamanla bozabileceği toprak yapısını iyileştirir ve verimliliği artırır.
-
Çevre Dostu Yaklaşım: Kimyasal gübre kullanım miktarını azaltarak çevresel etkiyi, özellikle su kaynaklarının kirlenme riskini düşürmeye yardımcı olur.
Organomineral gübreler, sürdürülebilir tarım uygulamaları için önemli bir araç olarak görülür.
- Mehmet Kolgu
- ***@sorhocam.com
Ben Tayland da Turk Canakkale domatesi yetistiriyorum,ancan yanlizca buranin kis mevsiminde yetisebiliyor, sicaklik ortalama 25 dereceye dusunce. # tanesi 1 kg a kadar buyutebiliyorum, Ancak bazi bitki yapraklarinda kivriklar (Curl Leaf) olusuyor. Randuman dusuyor yada bitki zayi oluyor..Sebebi ve tedavisi ne olabilir acaba