Yetkilendirilmiş Yükümlülük Statüsü İçin Iso 27001 Belgesi Nedir?
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) başvurusunda, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) belgesi zorunlu bir şart değildir, ancak YYS başvurusundaki bilgi güvenliği ve emniyet standartları şartını karşılamaya yardımcı olan güçlü bir destekleyici kanıttır.
🔒 ISO 27001'in YYS Sürecindeki Rolü
YYS düzenlemesi, başvuru sahibinin uluslararası tedarik zinciri güvenliğini sağlamak amacıyla belirli güvenlik ve emniyet standartlarını karşılamasını ister. Bu standartlar, özellikle bilgi teknolojileri güvenliği ve ticari kayıtların güvenilirliği alanlarını kapsar.
ISO 27001'in bu süreçteki rolü şöyledir:
-
Gerekliliklerin Karşılanması: YYS mevzuatı, şirketin bilgi güvenliği politikalarına sahip olmasını, sistemlere yetkisiz erişimi engellemesini ve kayıtların bütünlüğünü korumasını ister. ISO 27001, tam da bu gereklilikleri sistematik bir şekilde karşıladığınızı gösteren uluslararası geçerliliği olan bir ispat aracıdır.
-
Denetimi Kolaylaştırma: YYS için yapılacak olan yerinde denetim sırasında, gümrük idaresi uzmanları bilgi güvenliği süreçlerinizi inceler. ISO 27001 belgesine sahip olmak, bu alanlardaki tüm prosedürlerinizin, risk analizlerinizin ve kontrollerinizin zaten bir uluslararası standarda uygun olarak kurulduğunu gösterir. Bu, denetim sürecini hızlandırır ve kolaylaştırır.
-
Güvenilirlik Kanıtı: ISO 27001 sertifikası, şirketin bilgi varlıklarını (ticari kayıtlar, müşteri bilgileri, lojistik verileri) koruma konusundaki ciddiyetini kanıtlar. Bu, YYS başvurularında aranan yüksek güvenilirlik kriterini önemli ölçüde destekler.
Özetle, ISO 27001 doğrudan bir zorunluluk olmamakla birlikte, YYS için istenen bilgi güvenliği ve ticari kayıtların güvenilirliği ile ilgili şartları en kolay ve en güçlü şekilde karşılamanızı sağlayan bir araçtır.