Iso Ts 16949 Amacı Nedir?
ISO/TS 16949 standardının temel amacı (ki bu standart yerini IATF 16949:2016'ya bırakmıştır), otomotiv tedarik zincirinde ortak bir Kalite Yönetim Sistemi (KYS) çerçevesi oluşturarak küresel düzeyde ürün kalitesini ve verimliliği artırmaktır.
🎯 ISO/TS 16949 (IATF 16949) Standardının Ana Amaçları
Standart, özellikle otomotiv endüstrisinin yüksek riskli ve sıfır hata toleransı gerektiren yapısına odaklanarak üç temel alana yoğunlaşır:
1. Hata Önleme ve Risk Yönetimi
-
Amacı: Ürün ve süreç hatalarının, tasarım ve üretim aşamalarına ulaşmadan önce belirlenmesi ve ortadan kaldırılması.
-
Nasıl Sağlanır: FMEA (Hata Türü ve Etkileri Analizi) ve APQP (Gelişmiş Ürün Kalite Planlaması) gibi zorunlu otomotiv temel araçlarının kullanımını şart koşarak, proaktif bir risk yönetimi yaklaşımı benimsenir.
2. Süreç Değişkenliğini Azaltma ve Sürekli İyileştirme
-
Amacı: Üretim süreçlerinin tutarsızlığını (varyasyonunu) en aza indirmek ve operasyonel verimliliği sürekli artırmak.
-
Nasıl Sağlanır: İstatistiksel Proses Kontrol (SPC) gibi araçlarla süreç performansının sürekli ölçülmesini ve analiz edilmesini zorunlu kılar. Bu, israfı (hurda, yeniden işleme) azaltır ve ürün kalitesinin tutarlılığını garanti eder.
3. Müşteri Memnuniyeti ve Küresel Uyum
-
Amacı: Tedarikçinin, global otomotiv üreticilerinin (OEM'ler) beklentilerini ve gerekliliklerini eksiksiz ve tutarlı bir şekilde karşılamasını sağlamak.
-
Nasıl Sağlanır:
-
Müşteri Özel İstekleri (CSR): Müşterilerin spesifik şartlarına (paketleme, etiketleme, teslimat vb.) uyumu sistemin temel bir maddesi haline getirir.
-
Tek Çatı Altında Toplama: Avrupa, ABD ve Asya'daki farklı ulusal kalite gereksinimlerini tek bir ortak standart altında birleştirerek, küresel tedarikçiler için karmaşayı ortadan kaldırır.
-
Özetle, IATF 16949'un varoluş amacı, otomotiv endüstrisi tedarik zincirinde güvenilirliği, kaliteyi ve verimliliği maksimum seviyeye çıkarmaktır.