Gen Kromozom Teorisi Nedir?
🧬 Gen Kromozom Teorisi Nedir?
Gen Kromozom Teorisi (veya Kalıtımın Kromozom Teorisi), 20. yüzyılın başlarında Walter Sutton ve Theodor Boveri tarafından bağımsız olarak ortaya atılan ve Gregor Mendel'in kalıtım yasaları ile Mayoz bölünme sırasında kromozomların hareketleri arasında doğrudan bir bağlantı kuran temel bir genetik ilkedir.
📜 Teorinin Temel İlkeleri
Bu teori, tüm kalıtım biliminin üzerine inşa edildiği iki ana hipotezi birleştirir:
-
Genler Kromozomlar Üzerindedir: Kalıtsal karakterleri belirleyen birimler olan genler, hücre çekirdeğindeki kromozomlar üzerinde belirli yerlerde (lokus) bulunur.
-
Kromozomlar Kalıtım Taşıyıcısıdır: Kromozomlar, dölden döle aktarılan kalıtım materyalinin fiziksel taşıyıcılarıdır.
🔑 Teorinin Dayandığı Kanıtlar ve Gözlemler
Sutton ve Boveri, Mendel'in soyut olarak tanımladığı'faktörlerin' (genlerin) fiziksel karşılığını, mayoz bölünme sırasında kromozomların gözlemlenebilir hareketlerinde bulmuşlardır:
| Mendel'in Gözlemleri (Kalıtım Kuralları) | Kromozom Hareketleri (Mayoz Bölünme) |
| Ayrılma İlkesi: Her karakter için sorumlu iki alel, gamet oluşumu sırasında birbirinden ayrılır. | Anafaz I: Homolog kromozomlar birbirinden ayrılır ve farklı gametlere gider. |
| Bağımsız Dağılım İlkesi: Farklı karakterleri kontrol eden aleller, gametlere birbirinden bağımsız olarak dağılır. | Metafaz I: Homolog kromozom çiftleri, hücrenin ekvator düzlemine birbirinden bağımsız ve rastgele dizilir. |
| Döllenme: Yumurta ve sperm birleşerek kromozom sayısını geri kazandırır. | Döllenme: İki haploit ($n$) gametin birleşmesiyle, zigotun kromozom sayısı diploit ($2n$) hale gelir. |
Bu paralellikler, genlerin kromozomlar üzerinde bulunduğunu ve kromozomların mayozdaki hareketlerinin, Mendel'in kalıtım yasalarının nedeni olduğunu kanıtlamıştır.
🧪 Teoriye Yapılan Katkılar (Thomas Hunt Morgan)
Teori, Thomas Hunt Morgan'ın meyve sinekleri (Drosophila) üzerindeki çalışmalarıyla kesinleşmiştir. Morgan, bir genin kromozom üzerindeki yerini haritalayarak ve cinsiyete bağlı kalıtımı (X kromozomu üzerindeki genler) keşfederek teorinin deneysel kanıtlarını sağlamlaştırmıştır.
Morgan'ın çalışmaları, özellikle bağlı genler (linkage) ve krossing over olayları ile genetik haritaların oluşturulmasına olanak tanıyarak Gen Kromozom Teorisini modern genetiğin temeline yerleştirmiştir.
- Beytullah
- ***@sorhocam.com
- Zehra
- ***@sorhocam.com