• notifications1
  • menü

Bugün : 7 Kasım 2024 Perşembe

Convolvulus Bitkisi (Sarmaşık)

Convolvulus Bitkisi (Sarmaşık)

CONVOLVULACEAE (SARMAŞIKGİLLER)

Kahkahagiller adı da verilen familya bir veya çok yıllık otsu bitkilerden oluşur. Çoğu tırmanıcı (lianlar) olup, çalımsı ve parazit olanları da mevcuttur. Basit, bazen de bileşik olan yaprakları almaşık olarak sıralanırlar. Bu familyadan olan küsküt (Cuscuta)’te yapraklar iyice indirgenmiş ve birer pulcuk halini almıştır.

 

Çiçekleri iki eşeyli ve simetriktir. Çanak ve taç yapraklar 5’er adettir. Çanak yapraklar birbirileriyle birleşerek huni şeklinde konik çiçek oluştururlar. Erkek organ sayısı 5’tir. Yumurtalık 2 gözlüdür, her birinde 2 adet tohum bulunur. Meyve kapsüldür ve olgunlaşınca kendiliğinden açılır.

 

Bu familyada yaklaşık 50 cins 1600 kadar da tür bulunur. Çok tanınan cinsler

  1. Cuscuta: Küsküt
  2. Convolvulus: Sarmaşık’tır

 

Convolvulus (Sarmaşık)

Küçük, odunsu, çalımsı, bazen de tabanda odunsu olan tırmanıcı veya dik otsu olabilen çok yıllık türlerdir. Nadiren bir yıllık ve otsu olabilirler. 40’a yakın türü vardır. Bunların en yaygını C. arvensis (tarla sarmaşığı)’dır. Türkiye’de yabani olarak yetişen 32 kadar türü vardır. Bazıları şunlardır:

C. lanatus                    C. compactus                C. pulvinatus

C. reticulatus               C. tricolor                    C. oleifolius

C.persicus                    C. cassius                    C. phrygulus

C. calvertii                   C. aucheri                     C. siculus

 

C. arvensis (Tarla Sarmaşığı): Sürünücü veya tırmanıcı olan toprak altında dallanmış gövdelere sahip çok yıllık bir türdür. Dallanmış olan gövdeler toprak üzerinde 3 m kadar boylanabilirler. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekler pembe-beyaz huni biçiminde, meyveler birkaç tohumlu yuvarlak bir kapsül şeklindedir.

 

Tohumları ise siyah ve kanat şeklinde köşelidir. Hem tohumları ile hem de vejetatif olarak çoğalır. Bitkinin kökleri toprakta 6 m çapında ve 9 m derinlikte bir alana yayılabilir. Her bitki 150-600 tohum oluşturur. Kumlu steplerde, nadas alanlarında, yol kenarlarında, hendek, nehir ve göl kenarlarında, kum yığınlarında ve taşlık tepelerin eteklerinde yetişir. Hem serin hem de subtropik bölgelerin tamamında yaygın durumdadır.

 

Önemi ve Kullanılması

Tarla sarmaşığı Akdeniz, İran ve Turan kökenlidir. Bu gün dünyanın her yerine dağılmış durumdadır. Ilıman iklim kuşağında önemli bir tarla yabancı otudur. Ülkemizde de yaygın olan bu bitkinin mücadelesinde en etkili yol tarlaya yonca ekilmesidir.

 

Tarla sarmaşığının uzun bir gelişme süresi vardır. En uygun yetişme sıcaklıkları 15-18 oC’lerdir. Kökleri parçalandığı zaman her parçasından yeni bir bitki oluşur. Fakir topraklarda yetişirse de azotlu ve güneşli yerleri sever. Kurağa oldukça dayanıklıdır. Topraktaki yüksek azotun göstergesi olan bitkilerden birisidir. Tarla sarmaşığının çok sayıda ekotipi vardır. Buğday tarlalarında buğday sapına sarılmak suretiyle gelişir ve buğday samanının değerini artırır. Geççi bir bitki olduğundan bütün yaz boyunca yeşilliğini koruyabilir.

 

Hayvan beslemedeki problemi, yaprak, kök ve tohumlarında konvolvulin glikozidinin bulunmasıdır. Fazla yedirilirse hayvanların mide ve bağırsaklarında tahriş yapar. Sığır ve tavşanlara zararsız olup, fazlası özellikle atlar için zehirlidir. Bitkiler kurutulduğu zaman zararlı etkisi azalır. Bitkiler çiçeklenme döneminde % 20.1 ham protein, %3.8 yağlı maddeler, % 10.2 kül, % 22.9 selüloz ve % 43.0 NEF ihtiva eder. Otlatma karışımlarına alındığı veya tanelerinin sığırların beslenmesinde kullanıldığı da bildirilmektedir.  

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(26080 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Hiçbir zaman çıktığın kapıyı hızlı çarpma. Geri dönmek isteyebilirsin.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi