Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Börülce Islahı Nasıl Yapılır?
ISLAHI
Islah Amaçları
Börülcenin kökeni Afrika’dır. Yabani formlar Afrika’da yetiştirilmektedir. Kültür formlardan farkı, tohumlarının ufak olması olgunlaşmada baklaların kangal halini almasıdır. Yabani ve kültür formlarının melezlenmesi kolaydır. Bundan dolayı ve bölülcenin yalnız Afrika Kıt’asında bulunamsı, kültüre alınmış olan börülcenin Afrika menşeli olduğunu kabul ettirir.
Börülce Islahında Gözönüne Alınacak Bitki Karakterleri
1. Verimlilik ve mukavemet
2. Şekil ve renk yönünden danede üniformite
3. Erkencilik
4. Dik büyüme, baklaların bitkinin üst kısmında teşekkül etmesi
5. Hastalıklara mukavemet (Nematod ve solgunluk).
6. Yüksek oranda pişme kalitesi, protein ve kalitesi
Islah Yöntemleri
Son elli ya da daha fazla yıldan beri kendine döldar bitkilerde genel ıslah yöntemelri (introdüksiyon, seleksiyon, melezleme) yaygın biçimde ve başarıyla uygulanmaktadır. Börülce ıslahında da uygulanmakta olan bu yöntemlerden ayrıntılı olarak bahsetmeyeceğiz. Ancak, börülcenin özellikle melezleme ıslahında değişiklik ve büyük yenilikler getiren yeni yöntemleri açıklayacağız.
Melezleme Islahı
Son yıllarda börülce ıslahında belirlenen amaçlara yönelik iki yönlü çalışma yapılmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri, tüm düzeylerde heterozigotluğu elde edebilmek için geniş ölçüde melezleme yaparak, elde edilen döllerde teksel seme (pedigri seleksiyonu) olarak bilinen çeşit ıslahıı uygulamak diğeri, ise genetik erkek kısırlığından yararlanılarak populasyon ıslahına gitmektir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri