Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitter Çikolatanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Sorhocam
- Şifalı Bitkiler (Bitkisel Yağlar Ve Çaylar)
- Sağlıklı Yaşam
- 0 dosya
- 1 resim
- 0 yorum
- 1698 okunma
Bitter Çikolatanın Faydaları Ve Zararları
Bitter çikolata sağlığımız açısından çok faydalı besinleri içinde bulundurur. Kakao ağacının tohumundan yapılmış, gezegendeki en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bitter çikolata (kesinlikle şekerli olan değil) sağlık için çok faydalıdır ve özellikle kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
Bitter Çikolata Çok besleyici
- Eğer yüksek kakao içeren kaliteli bitter çikolata satın alırsanız, ihtiyacınız olan lif ve mineralleri almış olursunuz.
- % 70-85 kakao içeren 100 gram bitter çikolatının içinde şunlar bulunur:
- Lif 11 gram.
- Demir % 67.
- Magnezyum İ% 58.
- Bakır % 89.
- Mangan % 98.
- Ayrıca potasyum, fosfor, çinko ve selenyum bol miktarda vardır.
Tabiki günlük olarak 100 gram bitter çikolata tüketmemek gerekiyor. Bu miktar bir insan için çok fazladır. Bunun için aşırıya kaçmamak gerekir.Kakao ve bitter çikolata yağ asidi açısından da mükemmeldir. Yağlar, çoklu-doymamış oranı küç miktarda yer alırken, doymuş ve tekli doymamış bulunmaktadır. Aynı zamanda kafein ve teobromin gibi uyarıcılar da içerir. Fakat kafein miktarı kahve ile karşılaştırıldığında çok düşüktür.
Antioksidanlar Çok fazladır
ORAC (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) dir. Bu gıdaların antioksidan aktivitesinin bir ölçüsüdür. Yapılan araştırmalar sonucunda kakao çekirdeklerinden bugüne kadar en yüksek antioksidan kaynağı olarak belirlenmiştir. Bitter çikolata, biyolojik olarak aktif olan antioksidanlar gibi işlev gören organik bileşikler bulunur. Yani polifenoller flavanoller, kateçinler, içerir. Yapılan çalışmalarda, kakao ve bitter çikoladana sonra bu bileşenlere sahip olan yaban mersini ve böğürtlen bulunmaktadır.
Kan Akışı sağlar ve tansiyonu düşürür
Bitter çikolata içinde bulunan flavanoller, Nitrik Oksit (NO) gazı üreterek, damarlardaki hasarları onarmaktadır. NO’nun işlevlerinden biri de kan akışını önleyen engelleri ortadan kaldırır. Bundan dolayı kan basıncını yani yüksek tansiyonu düşürür.
HDL’yi yükseltir ve LDL’ye karşı korur
Bitter çikolata tüketmek kalp hastalığı için birçok önemli birçok risk faktörünü ortadan kaldırır. Yapılan bir çalışmada, kakao tozu erkeklerde LDL’yi (kötü kolestrol) düşürdüğü tespit edilmiştir. Bunun yanısıra HDL’yi (iyi kolestrolü) arttırmıştır. Bitter çikolata kalp hastalığı ve diyabet gibi pek çok hastalığa neden olabilecek insülin direcini de azaltabilir.
Kardiyovasküler Hastalığı riskini azaltabilir
Bitter çikolata bileşimleri, LDL oksidasyonu karşı oldukça koruyucu olduğu görünmektedir. Uzun vadede, düşük kolestrol kalp sağlığını da korumaktadır. 470 yaşlı erkek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 15 yıl kakao kullanan kişilerin kalp hastalıklarından ölüm oranı yüzde 50 oranında düşmüştür. Başka bir çalışmada çikolatayı haftada 2 veya daha fazla yemek damar tıkanıklığını yüzde 32 oranınhda düşürmektedir. Yine başka bir çalışmada hafta 5 kez veya daha fazla bitter çikolata yemek kalp hastalıklarını yüzde 57 oranında azaltmaktadır.
Cildinizi güneş hasarlarından korur
Bitter çikolata biyoaktif bileşikleri aynı zamanda cildiniz için harika olabilir. Flavonoller, cilde kan akışını hızlandırarak, hidrasyonu arttırır böylece güneş hasarlarını da en aza indirir. Tatilden bir ay once yemeye başlamanız gerekir.
Beyin Fonksiyonunu geliştirir
İyi haberler henüz bitmedi. Bitter çikolata da beynin işlevini geliştirir. Sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan bir çalışmada, yüksek kakao tüketen kişilerde 5. günden itibaren kan akışı hızlandığı için beyine de faydası bulunmaktadır. Kakao ayrıca anlamlı zihinsel bozukluğu olan yaşlılarda bilişsel işlev artırabilir. Kakao’da bulunan kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddelerde beyin fonksiyonları açısından yararlıdır.
Not: Uzmanlar tarafından günlük olarak tüketilmesi istenilen miktar 50 gramdır.
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları