• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

TATLIKURT (Lasioderma serricorne)

 

Tanımı ve Yaşayışı:

Erginlerin rengi kırmızımsı sarı ile koyu kırmızıya kadar değişir ve 2-3.5 mm boydadır. Larva kıvrık şekilli, sarımsı beyaz renklidir. Zararlı kışı tütün depolarında denkler içinde veya döşemeler arasında bir kapsül içinde larva olarak geçirir. Havaların ısınmasıyla birlikte beslenmesine devam eder.

Olgun larva bir haftalık dinlenme periyodundan sonra pupa olur. İlk ergin çıkışı mayıs ayı sonralarında olur. Yeni çıkan erginlerin çoğu çiftleşmek ve yumurta bırakmak için bundukları besin ortamını terk ederler. Bir kısmı ise bulundukları yerde çiftleşir ve yumurta bırakırlar. Ergin dişi yaşamı süresince 40-103 adet yumurta bırakır. Çıkan larvalar hemen beslenmeye başlar. Gelişme süresi 50-60 gündür. Yılda 3 döl verir.

 

Zarar Şekli

Tatlıkurt özellikle larva döneminde zarar yapar. İşlenmiş tütünü delik deşik eder. Erginler beslenmeden birlikte tütün denklerinde açtıkları çıkış delikleriyle zarara katılırlar

 

Zararlı Olduğu Bitkiler

Tatlı kurt tütünden başka, kuru meyve, tarhana, baharat, kumaş, mobilya, un, kepek, kağıt gibi materyalde de zararlıdır.

 

Mücadelesi

Ekici evleri ve depolarda, temiz tütünün dışardan meydana gelebilecek bulaşmadan korunmak için pencerelere zararlıların geçemeyeceği sıklıkta kafes telleri takılmalıdır. Depoya bulaşık ürün, çuval ve benzeri malzeme konulmamalıdır. Yeni ürün, eski ürünle birlikte depolanmamalıdır. Ambarda zararlılara barınak olabilecek yarık çatlak gibi yerler sıva ile kapatılmalıdır. Ambarda önceki yılın ürün kalıntılarından temizlenmelidir. Ambarın iç ve dış yüzeyleri kireçle badana edilmelidir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Nuran Kaya

18.03.2019 19:11:35

Tatlı kurt denilen böcek bulgurumda var bitiyo gibi görünüyo ama yeniden çıkıyo ne yapmak lazım bulgıru atıyımmı

(44544 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Tatlıkurt Zararlısı

Tatlıkurt Zararlısı

TATLIKURT (Lasioderma serricorne) Tanımı ve Yaşayışı: Erginlerin rengi kırmızımsı sarı ile koyu kırmızıya kadar değişir ve 2-3.5 mm boydadır. Larva kıvrık şekilli, sarımsı beyaz renklidir. Zararlı kışı tütün depolarında denkler içinde veya döşemeler arasında bir kapsül içinde larva olarak geçirir. Havaların ısınmasıyla birlikte beslenmesine...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi