• notifications1
  • menü

Bugün : 22 Ekim 2024 Salı

Tütün Güvesi Zararlısı

Tütün Güvesi Zararlısı

TÜTÜN GÜVESİ (Ephestia elutella)

 

Tanımı ve Yaşayışı:

Erginlerin rengi, saman sarısından griye kadar değişir. Boyu 1 cm’dir. Larva pembe renkli, 1 cm boyda ve vücut seyrek kıllarla kaplıdır. Zararlı kışı, tütün depolarının duvar ve döşemelerin çatlakları arasında gevşek bir kokon içinde, olgun larva olarak geçirir.

İlk ergin çıkışı nisan sonu ve mayıs ayında olur. Erginler çıkıştan sonra çiftleşir ve dişiler yumurtalarını tütün yaprakları veya çuvalların üzerine bırakırlar. Gelişme süresi 140 gündür. Yılda ortalama 3-4 döl verir. En fazla ergin uçuşu haziran, ağustos ve ekim aylarında olmaktadır.

 

Zarar Şekli

Tütün güvesinin larvası zararlıdır. Genellikle tütün orta damarından başlayarak dışa doğru damar aralarını yiyerek beslenir. Zarar ilerledikçe yaprağın sadece orta ve kalın damarları kalır.

  

Zararlı Olduğu Ürünler

Tütün güvesi; kuru tütün, meyve, hububat, un, makarna, baharat gibi maddelerde zararlıdır.

 

Mücadelesi

Ekici evleri ve depolarda, temiz tütünün dışardan meydana gelebilecek bulaşmadan korunmak için pencerelere zararlıların geçemeyeceği sıklıkta kafes telleri takılmalıdır. Depoya bulaşık ürün, çuval ve benzeri malzeme konulmamalıdır. Yeni ürün, eski ürünle birlikte depolanmamalıdır. Ambarda zararlılara barınak olabilecek yarık çatlak gibi yerler sıva ile kapatılmalıdır. Ambarda önceki yılın ürün kalıntılarından temizlenmelidir. Ambarın iç ve dış yüzeyleri kireçle badana edilmelidir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(77986 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Meşe Ve Kayın Ağacından Buharlaşan Hava Bir Gün İçinde Yaklaşık 100 Litreyi Bulur.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi