Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Ebegümeci Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Sorhocam
- Şifalı Bitkiler (Bitkisel Yağlar Ve Çaylar)
- Şifalı Bitkiler
- 0 dosya
- 5 resim
- 1 yorum
- 4885 okunma
Ebegümeci Faydaları ve Zararları
Ebegümeci Çukurova bölgesinde çokça tüketilen bir bitkidir. Salatası ve turşusu yapılır, çayı içilir. İlkbahar mevsimiyle beraber, kırmızı, mavi ve beyaz çiçekli olarak çıkmaya başlar. Köylülerimiz, onların ekşimsi tadı olan yapraklarını ve körpe saplarını salatalarında kullanır. Bulgurdan yapılan kısırı, ebegümecinin taze yapraklarının üzerine koyup ekşimsi tadını damaklarında hissedebilirsiniz. Enfes bir tadı vardır. Kurutulmuşunun da çayı içilir. Anne olmak isteyenlerin ebegümeci yemeğinden, salatasından ve çayından uzak durmaları gerekir. Çünkü, yumurtayı kistik yapıya dönüştürme gücü vardır. Hamile kalmayı zorlaştırır.
Ebegümeci, gerçek bir protein ve C-vitamini deposudur. Kalsiyum ve fosfor bakımından bulunmaz bir tabii kaynaktır. Ağız ve diş temizliği için de ebegümeci gargarası bulunmaz bir nimettir. İçerdiği malvidin ve malvin maddeleri sağlıklı diş eti yapısı için ideal bir yardımcı olmakla birlikte, plaque (plak) önleyici ve de ağızdaki bakterilere karşı da güçlü bir pro-oxidant özelliğe sahiptir. Bu sayede haftada birkaç defa yapacağınız ağız gargarası, sizi faranjite, bademcik iltihablanmasına (tonsilit) ve sağlıksız diş etlerinin oluşumuna karşı koruyacaktır.
Karışım Oranları
Ebegümeci tanıdığım yüzlerce bitkinin içerisinde en iyi destek özelliğine sahip olanıdır. Doğru bitkisel karışımlarda kullanıldığı taktirde ebegümeci, en güçlü takviye edici ve işlev artırıcı olan bitkilerden bir tanesidir. Bu gücünü içerdiği gossypin-3-sulfate ve malvidin’den almaktadır. Ebegümeci, yanlış karışımlarda kullanıldığı taktirde, karışımda bulunan diğer şifalı bitkilerin tedavi edici gücünü nerede ise, tamamen ortadan kaldırma özelliğine sahiptir. Bu nedenle ebegümecinin karıştırılacağı bitkilerin ve karışım oranlarının çok iyi bilinmesi ve tanınması gerekir.
Ebegümeci kendisinde bulunmayan ancak diğer bazı bitkilerde bulunan etkin maddelerin tedavi gücünü artıran ve işlev artırıcı (medyatör) maddelere sahip bir bitkidir. Bunu bir örnekle açıklamak istiyorum; Isırgan tek başına akciğer kanserini tedavi etmekte etkilidir. Ancak yeterli değildir. Çünkü ısırganın akciğer kanserine karşı tedavi etme gücü olan etkin maddeleri, yeteri derecede etkili olamamaktadırlar.Tedavi etmekteki başarı oranını yükseltebilmek için medyatör adı verilen maddelere ihtiyaç vardır. İşte bu işlev artırıcı etkin maddeler (medyatörler) ebegümeci bitkisinde bulunmaktadır.
Kronikleşmiş bademcik ve boğaz iltihaplarında ebegümeci bitkisinin yukarıda bahsettiğim desteği çok önemlidir. Ebegümecinin karışımlardaki kullanım miktarı çok azdır ancak tedavi için katkısı çok fazladır. Değerli okuyucu, adaçayının boğaz ve bademcik iltihaplarındaki koruyucu ve önleyici gücünü, gerçek bir tedaviye çeviren ebegümecidir. Adaçayı ile ebegümeci karıştırıldığı taktirde kronik boğaz ve kronik bademcik iltihablarına karşı gerçek bir silah oluştururlar. Yıllardır kronik bademcik rahatsızlığı çeken birçok insan tanıdım. Bu kişilere adaçayı-ebegümeci gargarasını tavsiye ettim. Kürü uygulamaya başladıktan kısa süre sonra hemen hemen hepsi bu şikâyetlerinden kurtulduğunu söyledi.
Rutubetten uzak tutun
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta şudur; adaçayı-ebegümeci gargarasını özellikle kış aylarında zaman zaman tekrar etmek gerekir. Adaçayı bilindiği gibi günlük hayatta birçok insanın normal çay yerine tercih ettiği bir bitkisel çaydır. Ebegümeci ise, Anadolu’da yapraklarından sarma yapılan, yine yapraklarından ve körpe ince dallarından salatası yapılan bir bitkidir. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde hemen hemen herkesin tanıdığı bir bitki çeşididir. Ebegümeciyi mevsiminde pazarlarda bulabilirsiniz. Birkaç bağ ebegümecini açık havada ve gölgede kurutabilirsiniz. Soğuk mevsimlerde kurutulmuş olan ebegümecinin yapraklarını, çiçeklerini ve saplarını aşağıda verilen uygulama için kullanabilirsiniz. Kuruttuğunuz ebegümecinin yapraklarını rutubetli ortamlardan uzak tutunuz.
Dişi guatr
Tiroidin genel anlamda büyümesine guatr adı verilmektedir. Guatrı yeniden oluşan hastaların guatrına halk dilinde dişi guatır adı verilmektedir. Bu terimin bilimsel olarak geçerliliği yoktur. Yıllar önce araştırdığım ebegümecinin kimyasını tekrar incelediğimde onun özellikle yeniden oluşmuş guatra karşı güçlü bir silah olduğunu gördüm. Ebegümecinin dişi guatra karşı etkili olabilmesi için özellikle taze olarak kullanılması şarttır. Taze yaprak ve saplarından çayının hazırlanarak içilmesi gerekir. Bu anlamda kürünün nasıl yapılacağı aşağıda verilmiştir.
Kronik bademcik enfeksiyonuna karşı kür
Kaynamakta olan bir bardak klorsuz suya (yaklaşık 150-200 ml) dört-beş gram adaçayını ve iki adet ebegümeci yaprağını ilave ederek on dakika kısık ateşte kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra süzünüz. Soğuduktan sonra gargaraya hazır demektir. Her gün en az üç defa gargara yapılır. Bademcik enfeksiyonunuz ileri derecede ise hiç çekinmeden günde altı-yedi defa gargara yapabilirsiniz. Bir ay boyunca her gün gargaraya devam ediniz.
Dişi guatra karşı kür
Kaynamakta olan bir bardak klorsuz suya, taze yaprak ve saplarından oluşan yedi-sekiz gram (iki yemek kaşığı tepeleme) ebegümeci ilave edilir.Kısık ateşte altı dakika kaynatılır ve sıcakken süzülür ılıyınca yudum yudum günde iki kez her defasında taze hazırlanarak içilir. Bu küre ara vermeden 15 gün devam edilir. Beş gün aradan sonra kür tekrarlanır ve sonlandırılır. Gerektiğinde tekrarlanabilir.
Dikkat
Farenjit ve bademcik problemi olanların sigara ve asitli içeceklerden (kola, soda, maden suyu gibi) özellikle uzak durmaları gerekir. Uygulama larda bu kurala mutlaka özen gösterilmelidir.
Dikkat: Ebegümeci Hamile kalmayı zorlaştırır
Çay Hazırlamak: Bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, sabahleyin süzülür veya acil durumlarda aynı miktar bitki bir su bardağı sıcak suyla demlenir, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak içilebilir.
Ayak ve El Banyoları: 2 avuç dolusu (50 gr) ince kıyılmış yaprak 2-3 litre suya eklenir, 6-8 saat bekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülerek banyo suyuna eklenir. Elin veya ayağın dayanabileceği kadar sıcak olan banyonun süresi 15 dakikadır.
Bitki Kompresi: Çay süzüldükten sonra artan posalar biraz suyun içinde ısıtılır, arpa unu ile lapa haline getirilir ve bir bezin üstüne yayılarak, sıcak sıcak uygulanır. Kompresin sıcaklığını yitirmemesi gerekir. Kompres süresi isteğe göre düzenlenebilir.
Buradaki bilgiler bilgi amaçlı olup, sitemiz sorumluluk kabul etmemektedir. Kullanmak istediğiniz bitkisel ürününüzü aile hekiminize danışmadan kesinlikle kullanmayınız!
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri