Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Zeytin Yetiştiriciliği

- Sorhocam
- Bahçe ve Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- Meyve Yetiştiriciliği
- 4 dosya
- 1 resim
- 1 yorum
- 712 okunma
ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
(Bakımı Hastalık Zararlıları Besin Noksanlığı ve Bitki Beslemesi)
Zeytin, -7 ºC ile 40 ºC arasındaki sıcaklıklarla dayanabilse de iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığı 15-25 ºC’ lerde olması istenir. Zeytin’in soğuklama ihtiyacı 600 ila 1000 saat arasında değişmektedir. Ayrıca zeytinin iyi bir gelişme gösterip, normal göz gelişimi için yeterli bir sıcaklık toplamına ihtiyacı vardır.
Zeytin ağacının dayanabildiği minimum sıcaklık -7 C dir. Bu sıcaklığın altına indiğinde genç zeytin ağaçları ve yaşlı zeytin ağaçlarının dalları soğuktan zarar görmektedir. Ağaçları soğuk zararından korumak için sonbaharda kısıtlı sulama yapılmalı, ağaçlara aşırı azotlu gübre verilmemelidir. Hasattan önce sıcaklıkların 0 C’nin altına düştüğü yerlerde ya da Mart-Nisan aylarında don tehlikesi olan yerlerde zeytinlik tesis etmekten kaçınılmalıdır. Zeytin ağacı ürününü oluşturmak için kışın +70C’nin altında soğuklamaya ihtiyaç duymaktadır.
Ağaçların çiçeklenme ve tozlanma döneminde sıcak ve kurutucu rüzgârlar ve aşırı yağmur meyve tutumunu olumsuz etkilemektedir. Zeytin ağacının sulama koşulu ile dayanabildiği maksimum sıcaklık ise 40 C dir. Zeytinin yıllık yağış isteği 650-800 mm’ dir. Yaz aylarından, mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ oluşumunun artmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu oluşmalar ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin gelişimini ve meyve gözlerinin oluşumunu hızlandırmaktadır.
Nemli havalarda, ağaç yapraklarından gerçekleşen terleme azalır. Bu sayede sıcağın, bitkiye etkisi de azalmış olur. Ancak aşırı nem bazı hastalıklara uygun ortamı hazırlamaktadır. Çiçek zamanı yüksek nem ise döllenmeyi kısıtlamaktadır. Mayıs ayı ve haziran başında esen rüzgarlar döllenmeye yardımcı olurken, kış sonlarında esen rüzgarlar toprak neminin azalmasına yol açar.
ZEYTİNDE GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR
- Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas Savastanoi Pv. Savastanoi)
- Zeytin Halkalı Leke Hastalığı (Spilocaea Oleaginea)
- Zeytin Çiçek Sap Sokanı (Calocoris trivialis)
- Zeytin Fidan Tırtılı (Palpita unionalis)
- Zeytin Filiz Kıran (Phloeotribus scrabaeoides)
- Zeytin Güvesi (Prays oleae)
- Zeytin Kabuklu Biti (Parlatoria oleae)
- Zeytin Kara Koşnili (Saissetia olea)
- Zeytin Kurdu (Coenorrhinus cribripennis)
- Zeytin Pamuklu Bit (Eupyllura spp)
- Zeytin Pamuklu Koşnili (Philippia oleae)
- Zeytin Sineği (Bactrocera oleae)
- Zeytin Yara Koşnili (Pollinia pollini)
- Zeytinde Kırlangıç Böceği (Agalmatium flavescens)
- Zeytin Kızılkurdu (Lasioptera Berlesiana Paoli)
- Zeytin Güvesi Ve Sineği Zararı
Dokümanlar
- Zeytin Hastalıkları 539 kb
- Zeytin Zararlıları 2622 kb
- Zeytinde Görülen Hastalık Ve Zararlılar 94 kb
- Zeytin Toprak İstekleri ve Gübreleme 235 kb
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya