Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Hünnap Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Sorhocam
- Bahçe ve Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- Meyve Yetiştiriciliği
- 0 dosya
- 5 resim
- 6 yorum
- 3619 okunma
Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaçtır. Diğer adıyla Çigde ya da Ünnap da denilmektedir.
Hünnap Ağacı Nasıl Yetişir?
Hünnap ağacının meyvesi vitamin bakımından zengindir ve sağlık açısından türlü faydalar sağlar. Meyvenin sarı çiçekleri ise bulunduğu ortama hoş bir koku yayar. Bu sebeple hünnap ağacı çiçek severler tarafından yoğun bir ilgi görür. Bu bağlamda, hünnap çimlendirme bakımından zahmetsiz bir bitkidir. Ancak sonucun başarılı olabilmesi için tohumun dikim öncesinde soğuk bir ortamda bekletilmesi gerekir.
Hünnap bitkisi ekilmeden önce tohumları bir kap su içerisinde buzdolabında bekletilir. Tohumların dondurucu kısmında bekleme süresi yaklaşık 3 gün kadardır. Bundan sonra buzlanmış su oda sıcaklığında çözülmeye bırakır. Sonrasında da erik tohumuna benzeyen hünnap tohumları toprağa ekilir.
Hünnap Ağacı Nerede Yetişir?
Hünnap, dünyanın bir bölümünde ölümsüzlük meyvesi olarak anılmaktadır. Bu meyveyi veren hünnap ağacının kökleri günümüzden 4000 yıl öncesine kadar uzanır. İlk olarak Çin ve güneydoğu Asya’da ortay çıktığı düşünülse de günümüzde pek çok ülkede görülmektedir. Hünnap ağacının verdiği meyve genellikle güneşte kurutularak tüketilmektedir. Alternatif tıpta ise bu meyveden doğal bir tedavi yöntemi olarak faydalanıldığı görünmektedir.
Gereksinimleri
- Çiçeklenme Aralığı: Bahar Ortası
- Işık Aralığı: Tam güneş
- pH Aralığı: 5,5 - 7,5
- Toprak Aralığı: Tınlı
- Su Aralığı: Normal Nemli
Hünnap Ağacı Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Hünnap ağacı, sıcak iklimlerde iyi meyveler vermesiyle ünlüdür. Bu sebeple orta kuşakta yer alan Türkiye, hünnap yetişmesi için elverişli bir iklime sahiptir. Türkiye’nin farklı kesimlerde yetiştirilen hünnap ağacıyla karşılaşmak mümkündür. Marmara Bölgesi, Anadolu’nun batı ve güney kesimi ile Karadeniz’de yer alan Çoruh Vadisi; bu ağacın yetiştiği alanlardır. Bunlara ek olarak Manisa ve Denizli’nin küçük bir bölümünde de hünnap ağacı yetiştirildiği bilinmektedir.
Hünnap Ağacı En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Hünnap ağacı, dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Bu bağlamda; Kuzey Afrika, Çin, Suriye, Hindistan ve Türkiye hünnap meyvesi bakımından zengin sayılan ülkelerdir. Hünnap ağacı olgunlaşmak için çok sayıda iklime ayak uydurabilen bir ağaç türüdür. Ancak bu ağacın meyveleri sıcak bölgelerde daha iyi yetişmektedir.
İlginizi Çekebilir
Konu İle İlgili Etiketler
hünnap (ziziphus zizyphus)- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri