Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Sulama Suyu Kalitesi Nasıl Olmalıdır?

- Sorhocam
- Tarım Ziraat Ders Notları
- Tarım Ziraat Teknik Bilgileri
- 0 dosya
- 1 resim
- 0 yorum
- 399 okunma
SULAMA SUYU KALİTESİ NASIL OLMALIDIR
Tarımsal üretim yapılırken toprak özelliklerinin yanında sulama suyunun özellikleri de dikkate alınmalıdır. Her su, sulama suyu olarak kullanılamaz. Sulama amaçlı kullanılacak sularda temel olarak tuzluluk, sodyum içeriği, bor ve bikarbonat iyonlarının düzeyi göz önünde tutulmalıdır.
1. Tuzluluk
Sulama suları tuzluluk açısından 4 gruba ayrılırlar. Bunlar;
- ( C1 ) - 2.5 mmhos/cm’ den az : Tuzluluk çok az
- ( C2 ) - 2.5 – 7.5 mmhos/cm : Tuza dayanıklı bitkiler yetiştirilebilir.
- ( C3 ) - 7.5 – 22.5 mmhos/cm : Çok tuzlu, iyi drene olan düşük tuzlu topraklarda tuza dayanımlı bitkiler için kullanılabilir.
- ( C4 ) - 22.5 - mmhos/cm’ den çok : Çok az. Bu tür sular sulama amaçlı kullanılamazlar (Parsons ve ark 2000).
2. Sodyum Absorbsiyon Oranı ( SAR )
Sodyum absorbsiyon oranı açısından sulama oranı 4 grubta incelenebilir.
- ( S1 ) 0 – 10 arasında ise : Düşük
- ( S2 ) 10 – 18 arasında ise : Orta
- ( S3 ) 18 – 26 arasında ise :Yüksek
- ( S4 ) 26’ dan yüksek ise : Çok yüksek olarak değerlendirilir. Buna göre, sulama amaçlı kullanılan sular C1 S1 ve C1 S2 ve C2 S1 sınıflarındaki sulardır. C1 S3 ve C1 S4 hatta C2 S2 ve C2 S3 ve C2 S4 sınıflarındaki sularda belli oranlarda jips (alçı taşı) kullanılarak dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılabilir.
3. Bor Düzeyi
Bitkiler genellikle bor toksititesine çok hassastırlar. Toprak veya sudaki küçük bor değişimleri toksititeye neden olabilir. Sulama suyundaki bor düzeyi Tablo 3’de verilen zarar eşiği düzeyini geçmemelidir. Görüldüğü meyveler bora karşı oldukça hassastırlar. M3 te 0.5gr.’ı geçen bor düzeyleri meyveler için genellikle toksiktir denebilir. (Maas,1990).
4. Bikarbonat İyonlarının Düzeyi
Sulama sularında özellikle Rezüdiyel Sodyum Karbonat iyonu düzeyi çok önemlidir. Sodyum
Karbonat (Na2CO3 ) düzeyi;
1.25 meg/l’ den az ise : Sulamada güvenle kullanılabilir.
1.25 – 2.5 meg/l arasında ise : Sınırlı miktarda bitkiler için kullanılabilir.
2.5 meg/l’den fazla ise : Kesinlikle sulama suyu olarak kullanılamaz.
Sulama Tekniğinin Belirlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Bitki Su İhtiyacı
Bitkiler için su üç şekilde önemlidir. Toprakta bulunan organik maddelerin eriyik hale geçmesi, %1-2 oranında dokularının yapımı için, geriye kalan kısmını da terleme yoluyla havaya verir. Bitkiler solma noktasına gelmeden sulanmalıdır.
Sulama Zamanı
Toprak neminin bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir düzeye ulaşmadan sulama yapılmalıdır. Bitki yarayışlı suyun %75 oranında kullanıldığı zaman sulama yapılmalıdır. Sulama zamanın tespitinde değişik yöntemler ve teknik ölçüm cihazları kullanılmaktadır. Ancak her zaman yanımızda teknik ölçüm cihazları bulunmayabilir. Basit olarak bitkideki susuzluk durumunu anlamak için yapraktaki solgunluk, pörsüme, açık yeşil rengin koyu mavimsi renge dönmesi gibi gözlemlerle susuzluk anlaşılabilir. Bir diğer basit yöntemse arazide açılacak bir çukurla avuç içine alınacak toprak kütlesindeki ıslaklığa bakılarak toprağın su durumu anlaşılabilir
Sulamada Verilecek Su Miktarı
Verilecek su miktarı her defasında mevsimsel açıdan farklılık gösterebilir. Az su verip bitki büyüme evresini olumsuz etkilememek gerekir. Fazla su verip topraktaki tuzluluk ve drenaj problemi oluşturmamak gerekir.
Sulama Aralığı
Sulama aralığı bitki çeşidi ve büyüme devresi ile toprağın derinliği, bünyesi ve su tutma kapasitesi ve iklim şartlarına bağlıdır. Kumlu topraklar geçirgen olduğu için sulama aralığı kısa olmalı, killi topraklarda ise uzun süreli olmalıdır.
- Tsp Ve Nsp Gübresi Nedir?
- Ballıbaba Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Meyve Ve Sebzelerin Muhafazası Nasıl olmalıdır?
- Duvar Alçısına Zarar Vermeden Nasıl Çivi Çakılır?
- Kirazda Kullanılan Önemli Anaç Çeşitleri Nelerdir?
- Ardıç Tohumu Faydası ve Zararı Nelerdir?
- Antalya Gazipaşa Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya