Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Damlama Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
- Sorhocam
- Tarım Ziraat Ders Notları
- Tarım Ziraat Teknik Bilgileri
- 0 dosya
- 1 resim
- 2 yorum
- 477 okunma
DAMLA SULAMA VE YARARLARI
Son senlerde popüler olan damla sulama sistemleri, hem çiftçiye hem de çevreye faydaları nelerdir ve neler yapmamız gerekmektedir?
Gelişen ve değişen dünyamızda nüfus her geçen gün daha da artmakta fakat doğal zenginliklerimizde ters oranlı olarak azalmaktadır. Bol su, ucuz maliyet ve üretilen her ürünün satılması devri çoktan bitmiştir. Artık çiftçimiz elindeki kaynakları bilinçli ve değerini bilerek kullanmak zorundadır. Elindeki kaynakların değerini bilmeyen her canlı gibi şu an elimizdeki suyun değerini bilmez isek ileride çok büyük sorunlarla karşılaşacağımız, çocuklarımızın ise çok daha büyük sorunlarla karşılaşacağı aşikardır. Elimizdeki suyun önemi büyüktür. Su kullanılan farklı yerlerde farklı tasarruf tedbirleri alınmıştır. Tarımda ise damla sulama sistemleri hem bitkiye, hem çiftçiye, hem de çevreye sağladığı yararlarla bilinçli kurulduğu takdirde dezavantajı olmayan bir sistemdir.
Peki nedir damla sulama?
Damla sulama; bitkiye verilecek suyu süzdükten sonra bitkinin ihtiyacı olan gübre ve diğer besin maddelerini de ekleyerek sadece ihtiyacı olan kadar kararlı ve sabit bir debi ile kökün alabileceği şekilde damlatılmasıdır.
Diğer sulama şekillerinden avantajları nelerdir?
- 1. Sulama yapılan alandaki her bitkinin eşit miktarda sulanmasını sağlar. Bu şekilde özellikle eğimli arazilerde çok su alan yerlerin kök çürümesine uğrayıp az su alan yerlerinde kuruması ortadan kalkar.
- 2. Bitki kararlı ve sabit debili suyu sever. Bu bitkide stresi azaltır ve bu şekilde %20 ile %80 arasında bitkinin verimi artar.
- 3. Bitkilerin kökleri yukarıdan aşağıya doğru gittikçe azalır. Bitki kendisine gerekli olan suyun %80’ini kökün üst kısımlarından alır. Bundan dolayı damla sulama sistemlerinde su kaybı en aza indirilir ve su masrafı %60’a kadar iner.
- 4. Su fazlalığından kaynaklanan kök çürümelerini önler.
- 5. salma sulama sisteminde gübre ve diğer besin maddeleri suyla birlikte toprakta bitkinin alamayacağı derinliklere inmektedir. Damla sulama modelinde ise besin maddeleri direk sıvı olarak bitkinin maksimum olarak faydalanabileceği şekilde kullanıldığı için gübreden de %50 kar sağlanmaktadır.
- 6. Bitki gelişim sürecini kısaltır, turfandacılığa büyük yarar sağlar.
- 7. Gerekli olan suyu bitkinin köklerine doyurulduğu için yabancı ot gelişimi önlenmiş olur.
- 8. Topraktaki kireç ve tuz birikmesini önleyip topraktan her sene daha çok verim alınmasını sağlar.
- 9. Az debili sularda kullanılabilir. Büyük debilere ihtiyaç duyulmaz.
- 10. Damla sulama sistemleri rüzgarlı havalardan etkilenmez.
- 11. Su miktarından %30-80 arasında, enerjide %40, gübrede %50, zirai ilaçta %30, sulama işçiliğinden %70-90 tasarruf sağlar verimde ise %20-80 arasında artış görülür.
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları