• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

ÇAYIR VE MERALARIN SINIFLANDIRLMASI

Buğdaygil yem bitkilerinin çoğunlukta bulunduğu meralar at ve sığır merası, geniş yapraklı yem bitkilerinin dominant olduğu meralar koyun merası ve çalılarla kaplı ve eğimli yerler de keçi merası olarak kullanılmaya daha elverişlidir.

Çayır Mera Ve Yem Bitkileri Ders Notları

Devamlı suni meralar: Uzun bir süre (10 yıldan daha fazla) hayvan otlatmak için kurulan, yem üretimini artırmak, otlatma kapasitesini yükseltmek ve toprağı erozyona karşı korumak için tesis edilen suni meralardır. Üzerinde ekonomik olarak tarla tarımı yapmaya uygun olmayan tarla arazilerinin değerlendirilmesinde bu tip meralardan yararlanılabilir.

 

Geçici suni meralar: Genellikle tek yıllık yem bitkileri (fiğ, yem bezelyesi, adi mürdümük, yem börülcesi ve İtalyan çimi gibi) ile kurulan ve bulundukları yeri sadece bir yıl işgal eden suni meralardır. Bu tip meraların diğer tarla bitkileri ile ekim nöbetinde Ekim nöbeti meraları: Tarla tarımı yapılan topraklarda, ekim nöbeti içerisinde kısa ve uzun süreli olarak tesis edilen meralardır. Amaç, işletmenin kaba yem ihtiyacını gidermek ve yapısı bozulan toprağı ıslah etmektir. 5 yıldan daha az ekim nöbetinde yer alan meralara “kısa ekim nöbeti meraları”, 5 yıldan daha fazla ekim nöbetinde yer alan meralara ise “uzun ekim nöbeti meraları” denir. İtalyan çimi, İngiliz çimi, kelp kuyruğu, tilki kuyruğu, domuz ayrığı, otlak ayrığı, kılçıksız brom gibi nispeten kısa ömürlü, ancak kaliteli ot üreten buğdaygil yem bitkileri ile çayır üçgülü, ak üçgül, gazal boynuzu, korunga ve yonca gibi baklagil yem bitkileri ile suni meralar tesis edilmektedir.

 

Meralar, tabi (doğal) ve suni (yapay) olmak üzere başlıca iki şekilde gruplandırılır. Tabi meralar kendi içinde taban, kıraç, step, ilkbahar, sonbahar, yaz, orman içi, orman altı, maki (çalılık), yayla (<2000 m) ve Alp (>2000 m) meraları olarak sınıflandırılır. Suni meralar ise kendi içinde devamlı meralar, geçici meralar, ekim nöbeti meralar, kış meralar ve sulu meralar gibi değişik şekillerde sınıflandırılır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(23849 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Çayır Mera Ve Yem Bitkileri Ders Notları

Çayır Mera Ve Yem Bitkileri Ders Notları

Çayır Mera Ve Yem Bitkileri Ders Notları Yem bitkileri farklı biçimlerde tanımlanabilmektedir. Genis bir tanımlamayla hayvansal ürün elde etmek amacıyla yetistirilen ot obur çiftlik hayvanlarının yasayabilmeleri ve kendilerinden beklenen ürünleri verebilmeleri için ihtiyaç duydukları besin maddelerini bünyelerinde bulunduran ve belirli sınırla...

Çayır Ve Meraların Sınıflandırılması

Çayır Ve Meraların Sınıflandırılması

ÇAYIR VE MERALARIN SINIFLANDIRLMASI Buğdaygil yem bitkilerinin çoğunlukta bulunduğu meralar at ve sığır merası, geniş yapraklı yem bitkilerinin dominant olduğu meralar koyun merası ve çalılarla kaplı ve eğimli yerler de keçi merası olarak kullanılmaya daha elverişlidir. Devamlı suni meralar: Uzun bir süre (10 yıldan daha fazla) hayvan otlatm...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi