• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Aralık 2024 Salı

Kimyevi Gübrelerin Doğru Kullanımı

KİMYEVİ GÜBRELERİN KULLANMA ZAMANLARI 

Bitki büyümeye başladıktan sonra verilen gübreler, genellikle azotlu ve nitratlı gübrelerdir.

 

Fosforlu gübreler, bitki  büyüdükten  sonra  verilmemeli, ekimden  hemen  önce  veya  ekim  sırasında  toprak derinliğine gömülmelidir.

 

Üstten veya yandan yapılan gübrelemede, bitki çimlendikten sonra bütün sahaya veya sıraların yanlarına verilir.

 

Azotlu gübreler çok hareketli gübreler olduğundan fazla yağış  veya sulama suyu ile yıkanarak yada gaz halinde uçarak kayıplara uğrayabilir. Bu nedenle azotlu  gübreleri  bir defada değil, bitkinin çeşitli büyüme dönemlerinde, birkaç defada  vermek   gerekir. Bitkinin  ekim  zamanında  ise tespit edilen  azot  miktarının yarısının  mutlaka  kullanılması gerekir. Sonbahar  ekimleri  için yapılacak azotlu gübrelemede, amonyum nitrat veya ürün formundaki gübreler kullanılmalıdır.

 

İlkbahar  veya yaz gübrelemesinde ise nitratlı gübreler tercih edilmelidir.

 

Azotlu gübre çeşitleri  arasında ürünü artırma yönünden fark olmaması nedeniyle herhangi bir azotlu gübre  yerine diğer azotlu gübrenin kullanılması uygun olur.

 

Toprağa verilecek  gübre  miktarını belirlemek için;   dikimden 1,5 – 2 ay kadar  önce  toprak analizi yaptırmak gerekir. Toprak analizi  İl & İlçe Tarım  Müdürlükleri’nde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

 

Gübrelerin  toprağa  verilme  zamanları, toprağa  iklime ve  yetiştirilen  bitkiye bağlı olarak değişir. Toprak sahip  olduğu  fiziksel, kimyasal  ve biyolojik  özellikleri ile  gübrenin  uygulama  zamanını önemli ölçüde etkiler. Esas   olan, tohumun çimlenmesi  esnasında  köklerin  hemen  yanı başında yeterli  miktarda  bitki  besin maddesinin    bulunmasıdır .Gübrenin  bitkiye veya  toprağa ne kadar ve ne zaman  verileceğinin  bilinmesinin yanında, hangi    yöntemle verileceğinin de belirlenmesi gerekir.

 

Gübrenin  toprağa  veriliş yönteminin seçiminde; bitkinin  veya toprağın  özellikleri, iklim  özellikleri, üreticinin işgücü, alet ve ekipman durumu gibi ekonomik faktörler etkili olur.

 

Ayrıca gübrelemede fazla  veya az  gübre kullanımının neden olacağı ekonomik kayıpları önlemek, bitki gelişiminde istenen  başarıyı  sağlamak  ve  toprağın  kirlenmemesi  için  gübre  verme  yöntemini  seçerken gereken özen  gösterilmelidir.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(69871 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası, dostunun yüz karası, düşmanının maskarası.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi