• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

BAMYA TOHUMU FAYDALARI VE ZARARLARI

 

Genel Özellikler

Bamya tohumu faydaları birçok insanda olumlu etkiler meydana getirir. Bamya tohumu en az bamya kadar kolay bulunabilir. Bamya yerine kuru bamya tohumu yiyerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Aslında yaz sebzesi olduğundan tazesi, konservesi, kurutulmuşu ya da dondurulmuşu  her mevsimde sofralarımızda layık olduğu yeri bulan bamya ebegümecigiller'dendir.

Bir yıllık bamyalar 60-90 cm. boylanırken, çok yıllık olanlar 2 m'ye boylanır ve ağaççık haline gelmektedir. Akdeniz etrafı, en müsait ve mühim yetişme bölgesidir. Türkiye'nin Erzurum, Kars benzeri soğuk ve dik yerleri haricinde, anında hemen her tarafında yetiştirilebilmektedir. En  fazla Akdeniz ve Ege bölgesindeki ovalar ile Amasya'da ziraatı yapılır. Memleketimizde, sultani, Amasya ve Balıkesir bamya çeşitleri tanınmıştır.

 

BAMYANIN FAYDALARI

  1. Ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.
  2. Retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.
  3. Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.
  4. İçerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.
  5. K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir. Kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir.
  6. Demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.
  7. Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır.

 

Bamya Tohumu Neye İyi Gelir?

Bamya tohumu içerisindeki mineraller sayesinde, insan sağlığının dostu olarak kabul ediliyor. Bitki uzmanlarının, hemen her hastalığa karşı önerdikleri bamya tohumu, dikkatle kullanıldığı zaman her soruna iyi geliyor.

 

Sindirim Sistemine İyi Geliyor

Vücudumuz için önem ifade eden sindirim sistemi, herhangi bozukluk durumunda, gaz sıkışması veya hazımsızlık gibi problemleri doğurabilir. Bamya tohumu sindirim sisteminde meydana gelebilecek tüm rahatsızlıkların iyileşmesine destek oluyor. Özellikle hazımsızlık ve gaz sıkışmalarına karşı etkili olduğu belirtiliyor.

 

Zayıflamaya Yardımcı Oluyor

İçeriğinde bol lif olması nedeniyle tüketildiği zaman tokluk hissi verebiliyor. Uzun süreli tokluk hissi yaratabilmesi sayesinde, daha az yemek tüketimine destek oluyor. Düzenli olarak kullanıldığı zaman vücudun sağlıklı şekilde zayıflamasına katkıda bulunuyor.

 

Karaciğeri Koruyor

Bamya suyu, insan organlarının tümüne destekleyici yapıdadır. Karaciğer gibi vücut için önemli işleve sahip olan organın, sağlığını korumasına yardımcı oluyor. Karaciğeri, birçok hastalıktan koruma konusunda önemli görev görüyor.

 

Astım ve Bronşitin Bitmesine Destek Oluyor

Astım ve bronşit gibi hafife alınmayacak hastalıkların iyileşme süreçlerine katkıda bulunuyor. Bamya tohumu düzenli şekilde kullanılırsa, astımın ve bronşitin ortadan kalkmasına destek olabilir.

 

Bamya Tohumunun Az Bilinen Faydaları

Bamya tohumu, bilinen onlarca faydaya sahiptir. Uzmanların sıklıkla belirttikleri faydaların yanı sıra, son dönemlerde keşfedilen, nispeten daha az biline yararlara sahiptir. Dizlere sıvı kayıpları önemli sorunlar arasındadır. Bu durum dizlerde ağrıdan pek çok sıkıntıya zemin hazırlayabilir. Bamya tohumu, dizlerde meydana gelen sıvı kayıplarının önüne geçerek, olası tehlikeleri önleyebiliyor. Çağın rahatsızlığı olarak tanımlanan dikkat bozukluğu pek çok faktöre bağlı gelişebiliyor. Bamya tohumu düzenli şekilde tüketildiğinde, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon eksikliğini ortadan kaldırıyor. Beynin sinir sistemine destek veriyor. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğundan, stres, sinir ve uyku bozukluklarını önleyici görev görüyor. Bağırsakların temizlenmesine yardım ediyor. Özellikle burada meydana gelen sıkışmalar sonucunda bamya tohumu tüketilerek sorun giderilebiliyor.

 

Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır?

Bamya tohumun sayısız denilebilecek faydaları, insanların dikkatini çekiyor. Öyle ki birçok insan bamya tohumu tüketmek istediğinden, aktarların yolunu tutabiliyor. Ancak bamya tohumu tüketmeden önce nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bamya tohumu birçok yolla kullanılabilir. Bunlardan ilki ağız yoluyla direkt olarak yutulması olarak değerlendirilebilir. Ancak bu yöntem pek başvurulan bir yöntem değil. Tohumun kahve çekirdekleri gibi öğütülmesi sonucunda, sıcak suyu üzerine katıp 4-9 dakika bekledikten sonra süzülüp içilmesidir. Bununla beraber, bamya tohumlarında 10 tane kadar suyun içerisine konulabilir. 9-10 saat bekledikten sonra tohumlar çıkarılır ve bu su içilebilir.

 

Bamya Tohumun Yan Etkileri

Bamya tohumun insan sağlığına ciddi denecek kadar bir zararı bulunmuyor. Fakat buna rağmen uzmanlar, bamya tohumu tüketirken dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Hassas bünyeye sahip olanlar, kronik rahatsızlıkları bulunanlar, emzirme ve hamilelik döneminde olan kişilerin bamya tohumu tüketmeleri önerilmiyor. Tohumun direkt yutulması, boğaza kaçma riski taşıdığından kaynatarak veya suyun içinde bekleterek tüketim daha sağlıklı yöntemdir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Aliye

6.08.2021 13:40:15

Bamya tohumu karın ağrısı ve mide bulantısı yapar mı?

Serdar

24.07.2021 23:00:07

Bamya tohumlarının yan etkileri yazarsanız sevinirim bende halsizlik ve baş dönmesi midede yanma yaptı

Sorhocam

7.10.2020 09:30:51

Konu güncellenmiştir efendim.    

Murat Oylucan

22.09.2020 11:49:39

ibrahim çelik doğru söylüyor.bamya tohumu diye başlıyor, sonuna çiçek yediriyor. puh.

İbrahim Çelik

19.10.2019 21:33:12

Bamya tohumunun zararları konu başlığı yazıp varsa zararlarından veya yan etkisinden hiç bahsetmemiş siniz eşim yaklaşık 40 tane kadar yuttu aşırı miyde bulantısı yaptı bamya ile alakalı mıdır diye araştırdım konu başlığı var içerik yok sanırım dizinde bu konuda bilginiz yok

(89157 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bamya Tohumunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bamya Tohumunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

BAMYA TOHUMU FAYDALARI VE ZARARLARI Genel Özellikler Bamya tohumu faydaları birçok insanda olumlu etkiler meydana getirir. Bamya tohumu en az bamya kadar kolay bulunabilir. Bamya yerine kuru bamya tohumu yiyerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Aslında yaz sebzesi olduğundan tazesi, konservesi, kurutulmuşu ya da dondurulmuşu her mevsimde...

Bamya Tohumu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları ve Zararları Bamya (hibiscus esculentus) : Ebegümecigiller familyasından; yaprakları asma yaprağına benzeyen, meyvesi beş bölmeli, tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte, sebze olarak yenen bir bitkidir. Amasya, Balıkesir bamyası gibi çeşitleri vardır. Faydaları: Kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düz...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi