Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kök Üzerindeki Bitki Besin Elementlerinin Kök İçerisine Alınması

- Sorhocam
- Bitki Besleme Ve Gübreleme Teknikleri
- Bitki Besleme Ders Notları
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 331 okunma
KÖK ÜZERİNDEKİ BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN KÖK İÇERİSİNE ALINMASI
Bitkiler derine ve yana doğru köklerini geliştirerek toprak parçacıklarıyla olabildiğince fazla değinim sağlarlar. Toprak parçacılarında bulunan besin elementleri ise kök salgılarıyla yarayışlı şekle dönüştürülür. Bitkilerin ve bitki organlarının temel yapı maddesi diğer canlılarda olduğu gibi hücrelerdir.
Besin elementlerinin bitki kökleri tarafından alınması temelde besin elementlerinin kök hücresine girmesi olayıdır. Hücre içine giren ve gereksinim duyulan bölgeye ulaşmak için bitki besin elementleri hücreden hücreye taşınırlar. Hayvan hücrelerinin aksine bitki hücreleri göreceli olarak ince fakat mekanik olarak güçlü olan ve hücreyi çepeçevre saran hücre duvarına sahiptir. Bitkilerde hücre duvarı; hücre hacmini ayarlama ve hücre şeklini belirleme olarak iki önemli işleve sahiptir.
Bitkilerin fizyolojisinde ve gelişmesinde cereyan eden çoğu olaylarda hücre duvarı temel etkendir. Hücre şeklinin belirleyicisi ve koruyucusu olan hücre duvarı, hücreye giren su miktarının ve hücre hacminin ayarlayıcısıdır. Hücre duvarları ayrıca bitkilerin dik durabilmesi, sert olabilmeleri ve iletim boruları içerisinde su ve suda çözünmüş besin elementlerinin taşınmasında gereksinim duyulan basıncın etkinliği hücre duvarının özelliği ile yakından ilgilidir. Hücreyi biraz daha yakından tanımamız konunun anlaşılması açısından önem arz etmektedir( Şekil.1)
Biyolojik Membranlar, genel olarak proteinlerle lipidlerden oluşur. Biyolojik membranların dış yüzeyine elktrostatik güçle bağlı olan proteinler dışsal proteinler dir. İçeride olanlar ise taşıma proteinleri dir. Biyolojik membranlarındaki kanallarda iyonlar taşıma proteinleri ile taşınırlar.
Plazma Membranı,hücre ile çevre ilişkisini sağlayan, iyon ve moleküllerin hücreye giriş ve çıkışlarını düzenleyen, atık maddeleri hücre dışına atılma görevini yerine getiren ve tüm hücrelerde bulunan, hücreleri çepeçevre saran membrandır.
Mitokondri, hücrede solunumun gerçekleştiği organeldir, Kloroplastlar ise klorofil içeren ve fotosentezin meydana geldiği organellerdir. Çekirdek ise metabolizma büyüme ve hücre farklılaşmasını düzenleyen genetik esasların bulunduğu organeldir. Endoplazmik Retikulum, protein sentezinin gerçekleştiği yerdir. Apoplast, hücre duvarlarında polisakkarit kafesler arasındaki boşluklardan oluşan kanallardır.Su ve suda çözünmüş besin elementleri hücreler arasındaki boşlukların oluşturduğu kanal olan apoplast içerisinde difüzyon ve kitle hareketi ile hücre içine taşınır.
- Duvar Alçısına Zarar Vermeden Nasıl Çivi Çakılır?
- Kirazda Kullanılan Önemli Anaç Çeşitleri Nelerdir?
- Ardıç Tohumu Faydası ve Zararı Nelerdir?
- Antalya Gazipaşa Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Antalya Gündoğmuş Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Acı Kavun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Botanik Ders Notları
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya