• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

AKARLAR (MİTE)

Akarların bir türü olan miteler konutlarımızda bulunan gözle çok nadir görülen ufak yapılı bir böcektir. Mite diye adlandırılan ev akarları yapı olarak oval tiptedirler fakat bu gözle seçilemez. Mite (mayt), canlıların deri döküntüleriyle beslenirler. Mite insanlarda astıma ve bronşite sebep olan asalaklardır. Mite beslenmesini canlı derisi üzerinden sürdürürler. Bazen  insanın vücudunda iğne batması gibi duyular hissedilir , bunlar mayt lardan kaynaklanabilir.

 

Mite ler insan, hayvan ve diğer canlıların yaşadığı her ortamda yaşayabilir. . Mite özelikle tozlu pis ortamlarda bulunmayı sever. Miteler evlerde bilhassa halılar ve tozlu olan her türlü mobilya ve ev eşyaları içine yerleşir. Maytlara  yatak odasında kullandığımız yorgan, yatak ve yastıklarda da rastlamak mümkündür.

 

Bir gram insan derisi, milyonlarca mayt -mite- beslenmesi için yeter de artar bile.  Çok uzun süre kullanılan bir yatakta milyonlarca mayt birikir. Bu sebeple uzun süre kullanılan yataklar, nevresimleri, örtüleri  mutlaka değiştirilmelidir.  Aksi takdirde bu canlıların insanı hasta etmesi işten bile değildir. Mite ile mücadele mutlaka böcek ilaçlama servisi tarafından yapılmalı.

 

Mitelerin en tehlikeli tarafı bir gün içerisinde bile  kendi ağırlığının çokça katı dışkı bırakmalarıdır. Bir mayt (mite) yaklaşık günde 25 – 35 defa dışkı bırakır. Ev akarları ile insanlar açısında çok tehlikeli parazitlerdir. Bu akarlar özelikle konutta bulunan ve emekleyen çocuklar için oldukça tehlikelidir. Eğer evinizeki akarları görmek istiyorsanız, halılarınıza, koltuklarınıza veya yastık kılflarınıza mikroskopla bakmanız yeterli olacaktır. İnsan vücudunda Mite (mayt) bulunan bir insan ne olduğunu anlamadan kaşınır ve bazen vücudunda ufak lokal kızarıklar görülebilir.

 

Mite sekiz ayaklı bir asalak olup ağızları kesici bir kıskaca benzetilir. Bu parazitte gözler körelmiş durumdadır. Bazen koloni halinde birlikte bir arada bulunurlar. Toz akarı bir diğer tabirle konut akarı olarak bilinen bu böcekler insanlarda bazen alerjik hastalıklara neden olurlar. Ev akarlarının bulunduğu evlerde ve mekanlarda insanların akarlara bağlı hastalıklara kapılma oranı yüksektir. Mite (mayt) diye okunduğu için halk arasında mayt diye de bilinir. Halk arasında böcekleme olarak da bilinen böcek ilaçlama servislerinden bu konuda destek alabilisiniz.

 

AKAR (MAYT VEYA MİTE) DAN KURTULMANIN YOLLARI

 

Akar (mite) asalağı nemli ve tozlu ortamı çok sever. Özelikle halı, yatak ve yorganların iç kısmına girerler. Buradan insana geçip beslenirler. Akarlardan kurtulmak için mutlaka ilaçlama şirketi ile çalışın ve böcek ilaçlama şirketlerinden bilgi alın. Evdeki halı ve eşyalarınızı yıkayarak asla bu canlılardan tamamen kurtulamazsınız. Yani evlerinizi mutlaka gözle görülen haşere varken ilaçlarken bazen bu haşereler görülmezse dahi mutlaka maytlara karşı ilaçlamak gerekir. Mite ile mücadelede ziraat mühendisi kontrolünde hazırlanan ilaçlar kullanılmalı. Kesinlikle insan sağlığını tehlikeye atmayan ilaçlar olmasına dikkat edilmeli. 

 

MİTE (MAYT) İÇİN SORULAN SORULAR

 

MİTE NASIL BİR BÖCEKTİR?

Mite insanların ve canlıların derisi üzerinden beslenen parazitik ufak bir böcektir. Bu parazit oval şekilde olup mikroskop ile bile zor görülür. 

 

MAYT İLE MÜCADELEDE HANGİ İLAÇLAR KULLANILMALIDIR?

Mayt (mite) ile mücadelede  tarım ilaçları kesinlikle çözüm değildir. Mite ile mücadelede ilaçlama firmaları ile irtibata geçin ve burada ziraat müh. kontrolünde hazırlanan ilaçlardan kullanın.

 

MİTE EN ÇOK NEREDE BULUNUR?

Mite en çok tozlu ortamda bulunur evlerde halı, yatak, yorgan, ve diğer ev eşyaları üzerinde yaşarlar.

 

MİTE İNSANI ISIRIRMI?

Evet miteler insanı ısırır insan ve diğer canlılar üzerinde barınır. Mite (mayt) insan ve diğer hayvanların deri artıklarını yer.

 

MİTELERDEN NASIL KURTULABİLİRİZ?

Mayt den kurtulmak için mutlaka evdeki eşyaların sıklıkla yıkanması gerekir.

 

MİTE İNSANDA EN ÇOK HANGİ HASTALIĞA NEDEN OLURLAR?

Miteler insanlarda en çok astım, bronşit ve alerjik hastalıklara sebebiyet verirler. Ayrıca insan derisinde sürekli kaşınma gibi sıkıntılara neden olurlar .

 

Akaroloji ders notları için tıklayınız.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi