• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Eylül 2024 Cumartesi

Tarımsal savaş

Tarımsal savaş denilince kültür bitkilerinde, iç ve diş mekan süs bitkilerinde veya onların ürünlerinde zararlı olan böcek ve diğer hayvansal organizmaların meydana getirecekleri zararları önlemek, yada azaltmak amacı ile populasyonlarını ekonomik zarar seviyesinin altına düşürebilmek için uygulanan yöntemler anlaşılır. Bu amaca ulaşmak için öncelik ile doğal denge ve ekonomik zarar eşiği göz önünde tutulması gerekir.

 

3.1- Doğal Denge

Doğada organizmalar birbirleri ile belirli bir ilişki içinde yaşarlar. Bu ilişki bir beslenme ilişkisidir ve çok sayıda halkadan meydana gelmiştir, zararlı ve yararlı organizmalar doğada bir arada ve belirli bir denge içinde bulunurlar. Doğal denge adı verilen bu sistemin bir kefesinde zararlıların, diğer kefesinde yararlıların bulunduğu teraziye benzetilebilir. Dışarıda herhangi bir müdahale yapılmadığı sürece bu terazi sürekli dengededir. Bitki çeşidi veya şeklinin değiştirilmesi, doğal afetler, ormanların azalması, uygun olmayan savaş yöntemlerinin uygulanması bu dengenin bozulmasına neden olur. Bu bozulma yararlıların aleyhinedir. Çünkü yararlılar besin açısından zararlılara da bağlıdır. Bu karşılıklı yaşam ilişkisine doğal denge adı verilir. Yukarıdaki etkenlerden doğal afetlerin dışında olanların tümü insanları neden olduğu etkenlerdir. Ülkemizde zirai mücadele uygulamasının bilinçsizce yapılıyor olması ve biyolojik mücadeleye önem verilmemesi neticesinde bir çok yararlı tür yok olmaktadır.

 

3.2- Ekonomik Zarar Seviyesi

Herhangi bir zararlının ekonomik zarara neden olan en düşük populasyon yoğunluğuna Ekonomik Zarar Seviyesi adı verilir. Zararlı populasyonun bu seviyeye ulaşmadan herhangi bir savaş yöntemi uygulanarak populasyon artışının engellenmesi gerekir. Bu durumda uygulanması sonucunda elde edilecek yarar, uygulama için sarf edilen masraftan daha yüksektir.

 

3.3- Ekonomik Zarar Eşiği

Herhangi bir zararlının artan populasyonu karşısında ekonomik zarar seviyesine ulaşmadan populasyonu düşürme girişimlerinin gerekli olduğu noktadır. Kısaca belirtecek olursak zararlıya karşı savaşın gerekli olduğu en düşük zararlı populasyonudur.

Bitkilerin genç dönemlerinde herhangi bir zararlının EZE seviyesi genellikle düşüktür. Çünkü bitki genç dönemde zararlıda daha çok etkilenir. Bu özellikle tek yıllık bitkiler için daha da önemli bir husustur.

 

3.4-Önceden Tahmin ve Erken Uyarı

Herhangi bir zararlının salgını dolayısıyla uygulanacak savaşın zamanı önceden tahmin edilebilir. Böylece önceden uyarılarak zararlıya karşı savaş hazırlıkları sağlanıp söz konusu zararlıya karşı daha başarılı savaş yapılabilir. Bu önceden tahmin kısa süreli tahmin tuzak veya örneklemeler ile gerçekleştirilir. Sık olarak yapılan gözlem ve sayımlar ile zararlının zararına başlayacağı zaman hakkında tahminde bulunulabilir. Uzun süreli tahminde ise zararlının populasyonu üzerine değişik etkenlerin etkileri ele alınarak aralarındaki ilişkiden zararlının zararlı olacağı zaman önceden kestirilebilir. Her hangi bir zararlı için geliştirilecek yöntem herkes tarafından kolayca uygulanabilecek bir yöntem olmalıdır.

 

3.5-Tarımsal Savaşa Karar Vermede Rol Oynayan Etmenler

Bir zararlıya karşı savaşta en önemli konu savaşa karar verirken göz önünde bulundurulacak faktörlerin belirlenmesi ve bunları doğru olarak gözlenmesidir. Bu faktörler yedi başlık altında toplanır

  1. Zararlının türü 
  2. Zararlının biyolojisi 
  3. Bitkinin çeşidi
  4. Bitkinin fenolojisi
  5. Doğal Düşmanlar 
  6. İklim faktörleri
  7. Ekonomik zarar eşiği
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(38111 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Zararlıya Karşı Savaşın İlkeleri Nelerdir?

Zararlıya Karşı Savaşın İlkeleri Nelerdir?

Tarımsal savaş Tarımsal savaş denilince kültür bitkilerinde, iç ve diş mekan süs bitkilerinde veya onların ürünlerinde zararlı olan böcek ve diğer hayvansal organizmaların meydana getirecekleri zararları önlemek, yada azaltmak amacı ile populasyonlarını ekonomik zarar seviyesinin altına düşürebilmek için uygulanan yöntemler anlaşılır. Bu amaca ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi