• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Aralık 2024 Pazartesi

Gülde Yaprak Biti Neden ve Nasıl Olur?

Gülde Yaprak Biti Neden ve Nasıl Olur?

GÜL YAPRAK BİTİ

(Macrosiphum rosae (L.)) ( Hom.: Aphididae )
 

 

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATI

1.   TANIMI VE YAŞAYIŞI

Dişilerin vücut rengi yeşil ve kırmızının bütün tonlarında olup baş ve thorax si­yahtır. Erkekler genel olarak siyah görünüşlü ,2-3,5 mm boyunda dolgun ve yumuşak vücutludurlar. Erkeklerde antenler dişiye oranla daha uzundur. Kanatlı ve kanatsız form­ları vardır.


Hem döllenmeden hemde döllenerek çoğalırlar. İlkbahar başlarında havaların ısınmasından sonra gül fidanlarına su yürümesiyle döllerin anası denilen Fundatrix'ler görülmeye başlar. Bunlar kış yumurtalarından çıkan ilk döl yavrularıdır. Taze sürgünle­re ve yapraklara hücum ederler ve 10-15 günde ergin olurlar. Kanatsız canlı doğuran di­şileri meydana getirirler. Daha sonra kanatlılar görülür. Bütün yaz döllenmeden çoğalır­lar, konukçu değiştirirler. Sonbaharda havalar soğuyunca erkek ve dişiler çiftleşerek kışlık yumurtalarını kış konukçusuna bırakırlar. Yılda 10-16 döl verirler.

 

2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Gül yaprakbiti ince uzun hortumunu bitki dokusu içine sokarak Özsuyu emer. Koloniler halinde sürgün, tomurcuk ve yapraklarda bulunur. Populasyonun yoğun olduğu durumlarda gül tomurcuklarının normal gelişmesi duraklar. Bu devrede mücadelesi ya­pılmadığı ve hava koşulları da zararlının çoğalması için uygun gittiğinde büyük zarara neden olurlar. Gül yetiştirilen bölgelerde yaygın bir türdür.

 

3. KONUKÇULARI

Başlıca konukçusu güldür. Fırça otu ve çayırlarda da bulunurlar.

 

4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ

Henüz saptanmamıştır.

 

5MÜCADELESİ

5.1. Kültürel Önlemler

Güllüklerin temiz ve otsuz bulundurulması, toprak işlemesi, sulama ve gübrele­menin zamanında yapılması önerilir.

 

5.2. Kimyasal Mücadele

5.2.1.İlaçlama Zamanının Tespiti

100 Gül sürgününün 20' sinde, sürgün ve taze yaprakların alt yüzünde yaprak bitki kolonileri görülmeye başladığı zaman ilaçlamaya geçilmelidir.

 

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları:

Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında en yakın il veya ilçe müdürlüklerine başvurulmalıdır.

 

5.2.2.Kullanılacak Alet ve Makinalar

Sırt pülverizatörü

 

5.2.3.İlaçlama Tekniği

Bitkinin sürgün, yaprak ve tomurcuklarına ilaçlı su değecek şekilde dikkatli bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamadan hemen sonra yağmur yağacak olursa tekrarlanmalıdır.

 

6. UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

İlaçlamadan 7 gün sonra gül alanlarına köşegenler doğrultusunda girilir. İlaçlı ve ilaçsız kısımlardan tesadüfen seçilen 100 sürgünün yaprak ve sürgünü kontrol edile­rek buralarda bulunan canlı nimf ve ergin yaprak bitleri sayılır. Sayım sonuçlan ilaçla­maya başlama zamanının tayini için gerekli olan yaprakbiti adetleri ile karşılaştırılarak ilaçlamanın başarılı olup olmadığına karar verilir.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Sorhocam

5.04.2023 16:34:45

Arapsabunu, kırmızı biber, sirke karıştırıp bol suyla atınız

Kartal

5.04.2023 10:51:55

Merhaba balkonumda baktığım güllerim tomurcuk lanmaya başlamışken yeşil bitlerle kaplandı bunlar için evde yapabileceğimiz bir karışım varmı acaba.

Sorhocam

26.05.2022 16:58:11

Olmaz ama suyun işine Arapsabunu, sirke katarsanız yoğun değilse çözebilir. 

Sevgi

26.05.2022 14:42:31

Gülü su ile yikasam yaprak birine faydalı olurmu

(33144 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Yanlış bildiğin yolda; hеrkеslе yürüyеcеğinе, doğru bildiğin yolda; tеk başına yürü…

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi