Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Tarımda Biyolojik Mücadele Ajanları
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Genel Bitki Koruma Bilgileri
- 0 dosya
- 4 resim
- 0 yorum
- 1558 okunma
Biyolojik Mücadele Ajanları
Tarımsal zararlılarla savaşta öncelikle doğal denge ve ekonomik zarar eşiği göz önünde tutulur. Bitki koruma ve bu dalda çalışanların görevi doğal dengeyi bozmadan zararlı populasyonlarını mümkün olduğunca uzun süre ekonomik zarar seviyesinin altında tutmaktır.
Doğal denge
Doğada organizmalar birbirleriyle belirli bir ilişki içinde yaşarlar. Bu ilişki genelde bir beslenme ilişkisidir ve çok sayıda halkadan meydana gelmiş bir zincire benzetilebilir.
Doğada organizmalar birbirleriyle belirli bir ilişki içinde yaşarlar. Bu ilişki genelde bir beslenme ilişkisidir ve çok sayıda halkadan meydana gelmiş bir zincire benzetilebilir.
Örneğin Beyazsinek örtüaltında yetiştirilen sebzelerde yaprakların özsularını emerek beslenmekte ve besin halkasının bir zincirini oluşturmaktadır
Diğer taraftan doğadaki canlılar birbirleriyle ilişkili olarak beslenme yarışı içindedirler. Bu beslenme yarışı bireylerin varlığını sürdürmesinin gereği olan içgüdülerinden kaynaklanır.
Örneğin Beyazsinek larvalarıyla beslenen parazitoiti Encarsia formosa da beslenme yarışı içinde olan bir organizmadır. Her iki organizmanın doğadaki işlevleri varlıklarını sürdürmek açısından birbirinden farksızdır.Beyazsinek sebze yapraklarının özsuyunu emmesi nedeniyle insanların besinine ortak olması, dolayısıyla beslenme açısından insanlara rakip olması nedeniyle zararlı sıfatını alır.
Beyazsinek larva parazitoiti olan E. formosa ise insanlara zararlı olan Beyazsinek larvaları ile beslenip onun populasyoııunu azaltması nedeniyle insanlara yarar sağladığından yararlı sıfatını alır. Bu örnekte de görüldüğü gibi doğadaki organizmaların zararlı veya yararlı sıfatını alışında onların insanlarla olan ilişkisi rol oynamaktadır.
Doğal denge bir kefesinde zararlıların, diğer kefesinde de yararlıların bulunduğu bir teraziye benzetilebilir. Dışarıdan herhangi bir müdahale yapılmadığı sürece bu terazi sürekli dengededir. Bu durumda zararlı ve yararlıların populasyon yoğunlukları denge halinde olup bunun düzeyi de genelde ekonomik zarar eşiğinin altındadır.
Dolayısıyla zararlının meydana getirdiği zarar ekonomik bakımdan önemli değildir ve bunun sonucu da herhangi bir savaş yönteminin uygulanmasına gerek yoktur.Dışarıdan bu sisteme yapılacak müdahaleler dengenin bozulmasına neden olur. Bu da genelde yararlıların aleyhine gelişir. Çünkü yararlılar, bu dış müdahaleden hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkilenirler.
Biyolojik Mücadele Ajanları
- Nesidicoris tenuis (Insectia) : Beyaz sinek, kırmızı örümcek, yaprak galeri güvesinin predatörüdür.
- Eretmocerus eremicus (Insectia) : Beyaz sinek larvaların parazitoitidir.
- Digylyphus isaea (Insectia) : Yaprak galeri güvelerinin tüm türlerinin parazitoitidir.
- Aphidius ervi (Insectia) : Afidlerin larva dönemlerini parazitoitidir.
- Aphidius colemani (Insectia) : Afidlerin larva dönemlerini parazitoitidir.
- Aphidoletesaphidimyza (Insectia) : Yaprakbitlerinin predatörüdür.
- Eretmocerus mundus (Insectia) : Beyazsinek larvalarının parazitoitidir.
- Amblyseius swirskii (Acarina) : trips ve beyaz sineklerin predatörüdür
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları