• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Botanik Ders Notları

Botanik Ders Notları

Bitkiler çoğu kez gıda, ısınmak, barınmak, hastalıktan kurtulmak, çevremizi güzelleştirmek veya günlük işlerimizi kolayca yapmak için kullandığımız canlılardır. Bitkiler, bize birçok fayda sağlamalarına rağmen, hayvanlar gibi hareketli ve ses çıkarabilen canlılar olmadıkları için, pek ilgi çekmezler. Oysaki yukarıda sayılan insani ihtiyaçlar düşünüldüğünde, bitkiler hayatımızı devam ettirebilme noktasında vazgeçilmez bir öneme sahiptirler.

Botanik Ders Notları

Biyolojinin iki ana kolundan biri olan ve “bitki bilimi” olarak adlandırdığımız “botanik”, insanlık tarihi kadar eski bir bilimdir. Birçok alt dalı olmakla birlikte, artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacına çözüm bulmak için “genetiği değiştirilmiş organizma (GDO)” üretimine yönelik çalışmalarla adından sıkça söz ettiren “bitki genetiği” günümüzün en popüler bilimlerindendir.

Botanik Ders Notları

Bitki sitolojisi” bitki hücrelerini, “bitki histolojisi” ise bitkisel dokuları inceleyen bilimlerdir. “Bitki morfolojisi” bitki organlarını şeklen inceleyen bir bilimdir. Organların içyapısını inceleyen “bitki anatomisi”, aynı zamanda “iç morfoloji” olarak ta adlandırılır. “Bitki fizyolojisi” bitkilerde madde değişimi, büyüme-gelişme ve hareket konularını inceleyen bir bilimdir.


Bitki sistematiği” bitki çeşitliliğini, “bitki biyokimyası” bitki kimyasını, “farmakognozi” bitkilerin ilaç özelliklerini ve “bitki ekolojisi” ise bitkilerin çevreleriyle ve birbirleriyle olan ilişkilerini inceler. Aslında insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen, son zamanlarda popülaritesini arttıran “etnobotanik” ise, genel olarak insan-bitki ilişkilerini oldukça geniş bir yelpazede ele alan bir bilimdir.

 

Ders notunun devamını aşağıdaki dökümanlar bağlantımızdan indirebilirsiniz...

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Mehmet Ali

16.11.2023 15:58:03

pdfler inmiyor, hepsinde hata var diyor.. tekrar incelermisiniz???

Cemre

1.12.2020 11:27:48

tek hücreli hayvanların ekosistemdeki rolleri ve dünyanın en yaygın hayvan olmayı nasıl başardıklarını yazınız

(37550 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Tek Bir Çavdar Tohumu, 640 Kilometre Uzunluğunda Kök Verebilir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi