• notifications1
  • menü

Bugün : 4 Temmuz 2025 Cuma

Organik Yetiştiricilik Nasıl Yapılır?

Organik Yetiştiricilik Nasıl Yapılır?

Çiçekler, otlar, sebzeler, çimenler veya çalı çerçeve büyüyor olsanız da, sağlıklı toprak mutlak bir zorunluluktur. Bitkileriniz haşere ve hastalık sorunlarına daha az eğilimli olacak, daha iyi gelişecek ve daha iyi görüneceklerdir. Biraz know-how, biraz çalışma ve biraz sabır ile, ne tür bir toprağa sahip olursanız olun sağlıklı bir toprağa sahip olabilirsiniz.

Sağlıklı Bahçe Topraklarının Özellikleri

Eğer iyi bir toprak sadece bahçe merkezinden gübre çantası satın alarak elde edilebilirse, Amerikalıların çoğu mükemmel toprağa sahip olurdu. Doğurganlık açıkçası iyi bahçe topraklarının bir yönü iken, çok daha fazla katılıma var. İyi toprak var:

İyi Doku

Sıklıkla bahçıvanlar topraklarının "kırıntısı" hakkında konuştuğunu duymuşsundur. Bu, toprağın dokusunu ifade eder. İyi topraklar cılızcalıdır, tıpkı bir dondurma dündüğünün tepesine dağılmış kurabiye kırıntıları gibi. O kırıntı dokusu işe yarıyor ve bir dakika içinde bunun hakkında daha fazla konuşacağız.

Bol Organik Madde

Organik madde, toprağını humus olarak parçalayıp zenginleştiren ölü bitki ve hayvan dokusudur. Humus harika çünkü bazı küçük parçacıkları bir araya getirerek toprağınızın dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur, bu da toprağınız havalandırmayı arttırır. Aynı zamanda, toprağın nem emer ve boşaltma yeteneğini geliştirir. Son olarak, organik madde bitkilerinize besin maddeleri sağlar. Mikroorganizmalar, organik maddeyi, bitkilerin onu absorbe etmesini ve kullanmasını sağlayan temel öğelerine ayırmasına yardımcı olur.

 

Sağlıklı PH

Toprak pH, toprağınızın asiditesinin ölçümüdür. Bu, bahçe topraklarında bulunan mineralleri ve bitkilerine uygunluğunu etkiler. Genel olarak, toprağınız nötr ne kadar yakınsa bitkileriniz bu mineralleri almaya ne kadar iyi gelirse. Elbette, bazı bitkiler daha asidik bir toprağı tercih eder, ancak çiçeklerin, otların ve sebzelerin çoğunda daha nötr bir pH en iyisidir.

Toprak Üç Ana Türü

Dikkat edilecek sonraki şey, toprağın yapısıdır. Üç temel toprak türü vardır:

Kil toprağı: Kil, birbirine yapışan küçük kütleleri oluşturan küçük parçacıklara sahiptir. Kil toprağı, diğer toprak türlerinden daha yüksek doğurganlık eğiliminde iken, bahçe için en uygun değildir, çünkü dokusu bitki köklerinin içine girmesini zorlaştırmaktadır. Kil toprağının iyileştirilmesi biraz çalışma gerektirir, ancak bitkileriniz için hayatı daha kolay hale getirecektir.

Kumlu toprak: Kumlu toprak, kil toprağından çok daha kolaydır - ancak karşıtlık sorunları vardır: sık sık çok hızlıca boşalır ve besin maddelerini tutması daha az olur.

Kaya: Bu ideal bir bahçe toprağı. Parçalanmış, organik madde dolu, nemi tutar ancak yine de boşalır. İşte biz buna çalışıyoruz; Bu "iyi" bahçe toprağı.

Bahçe Topraklarınızı İyileştirme İpuçları

Toprağını iyileştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Neyse ki, aslında hepsinin yapmak kolaydır.

Toprağını Test Edin

Yapmanız gereken ilk şey, toprağınız hakkında elinizden gelen her şeyi öğrenmektir. Topraktaki yaşam seviyesi ve dokusu nasıl bir şey hakkında daha fazla bilgi edinmek için birkaç DIY toprak testi denemek isteyebilirsiniz. İlçenizin kooperatif uzantısından toprak testi almak harika bir fikir olacaktır; Bu size herhangi bir eksiklik veya pH problemi konusunda sizi uyaracaktır.

 

Organik Madde Ekle

Organik madde ilâve etmek, elinizin altında olup kuşkusuz topraklarınızı iyileştirmenin bir numaralı yoludur. Topraklarınız killi, kumlu, besin maddelerinde düşük, sıkıştırılmış, drenaj zayıftır .... organik madde onu tamir edecektir.

 

Peki topraklarına ne eklemelisin?

Kompost, bir zorunluluktur toprağını derhal iyileştirir ve organik maddeleri parçalayarak topraklarınızı geliştirmeye devam edecek mikroorganizmaları tanır. Mümkün olduğunca çok ekleyin; Kompostayla aşırıya kaçmak neredeyse imkansızdır. Dikimden önce biraz bahar ekleyin. Büyüyen mevsim boyunca bitkilerinizi yan giyin ve bahçeyi yatağa koyarken sonbaharda daha fazla şey ekleyin - hiçbir zaman iyileşme göremezsiniz. Kompostoya ek olarak, organik madde miktarını artırmak için toprağa ekleyebileceğiniz başka şeyler de var (ve bu nedenle genel doğurganlık.) Çim parçalama, parçalanmış sonbahar yaprakları, yaşlı gübre, kahve değirmeni - hepsi sizin için yardımcı olacaktır. Bahçe toprağı verimlilik, su tutma ve gelişmiş dokusu artar.

 

Topraklarınızın pH'sını Ayarlayın

Toprakları test ettikten sonra, pH dengesizliğinizin olup olmadığını bileceksiniz. Toprağınız asidik ise, asitlik düzeyini düşürmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Genellikle, uzatma servisinizden aldığınız rapora, toprağın pH'sını yükseltmek için tavsiyeler verilecektir. Bol miktarda organik madde ilavesi bu işe genellikle yardımcı olacaktır. Bahçe gurusu Barbara Damrosch'in belirttiği gibi, besin maddeleri ve organik madde ile iyi beslenmiş topraklarınız varsa, pH, bu konularla mücadele ediyorsa olduğundan daha az önemlidir.

 

Zemin sıkıştırılmamalıdır

Birçok bahçıvan, yatakları kaldırmak gibi bir sebep, toprağın temel nedenlerinden birini ortadan kaldırması sebebiyle toprağa verilir. 

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(62986 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Her münakaşanın temelinde birisinin cahilliği yatar.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri